witam
jestem uczniem liceum międzynarodowego i mam do napisania w miarę oryginalną pracę z matematyki.
nie chodzi o żadne cuda-niewidy tylko jakieś niespotykanie praktyczne zastosowanie twierdzenia/oryginalne sprawdzenie teorii itd itp
za przyklad podam temat pracy którą widziałem - sprawdzenie twierdzenia Pitagorasa dla liczb zespolonych
moją prośbą do Was jest: macie może jakiś pomysł na temat takowej pracy? sam myślałem o paru(-dziesięciu) ale nie znalazłem żadnej możliwości rozwinięcia go
z góry wielkie dzięki
ciekawy temat na pracę z matematyki
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
zerknij może na tematy wykładów z Kongresu Matematyków:
... KonMat.pdf
może coś Cię zainspiruje, np. sumy Rademachera
... KonMat.pdf
może coś Cię zainspiruje, np. sumy Rademachera
starałem się coś znaleźć na temat sum Rademachera w internecie ale poszukiwania nie były zbyt obfite :] cały problem z resztą polega na znalezieniu konkretnego zastosowania tych sum i jakiegoś go "rozważenia"
rozumiem że moja prośba jest dość mało sprecyzowana . . . heh
rozumiem że moja prośba jest dość mało sprecyzowana . . . heh
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
nie wiem czy nie za późno, ale coś wykminiłem:
2. praktyczne zastosowanie matematyki --> fizyka i informatyka. Z fizy nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi, a co do infy to analiza probabilistyczna sie chyba nadaje, bo bez niej algorytmika nie istnieje.
1. "transformacja Fouriera w analizie cyfrowych zdjęć i obrazów" - taki referat był na kongresie i chyba sełnia ww. kryterium.Jakubs11 pisze:praktyczne zastosowanie twierdzenia
2. praktyczne zastosowanie matematyki --> fizyka i informatyka. Z fizy nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi, a co do infy to analiza probabilistyczna sie chyba nadaje, bo bez niej algorytmika nie istnieje.
mógłbyś napisać coś o kombinatorycznych dowodach twierdzeń algebry i teorii liczbJakubs11 pisze:oryginalne sprawdzenie teorii