lek, jubiler, hodowca, dług - sprawdzenie wyników

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
gaga17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: gaga17 »

podam 4 zadania i odpowiedzi do nich. czy moglby ktos sprawdzic czy jest poprawny wynik / rozwiazanie ? prosszzzeee ;D

1. Pewien płynny lek wykonuje się, mieszając eliksir zawierający 5 mg/ml aktywnego składnika z syropem wiśniowym dlaukrycia smaku leku. Ile eliksiru i ile syropu należy użyć, aby przygotować 100 ml roztworu , który zawiera 2mg/ml aktywnego skladnika ?
odp.40 ml eliksiru i 60 ml syropu.

2. Jubiler ma dwa kawałki srebra : jeden zawierający 35 procent czystego srebra i drugi 60 procentowy. Ile gramów z każdego kawałka powinien wziąć, aby uzyskać 100 gramów stopu 50 procentowego ?
odp. 40 gramow z pierwszego kawałka i 60 gramow z drugiego.

3. Hodowca miesza paszę zbożowo-kukurydzianą dla zwierząt. Każda uncja zawiera 4 gramy protein i 18 gramow węglowodanów; analogicznie dane dla kukurydzy to : 3 gramy protein i 24 gramy węglowodanów. Ile uncji każdego składnika powinien wziąć, aby spełnić wymagania : 200 gramów protein i 1320 gramów węglowodanów na jedno karmienie ?
odp. 20 uncji zboża i 40 uncji kukurydzy.

4. Dług można oddać, wpłacając od razu 300 zł lub teraz 180 zł, 70 zł za rok i 90 zł za 2 lata. Roczna stopa procentowa w banku wynosi 39 procent, a kapitalizacja jest roczna. Co jest korzystniejsze dla dłużnika ?
odp. korzystniejsze jest spłacanie w ratach.
{do tego zadania prosze najlepiej o przedstawienie sposobu rozwiązania}

Jesli ktores z zadan ma zla odpowiedz to prosze o przedstawienie prawidlowego sposobu rozwiazania i wyniku.

Z gory baaaardzo dziekuje
pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, o 11:43 przez gaga17, łącznie zmieniany 1 raz.
idefix
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: idefix »

Zadania od 1 do 3 na moje oko są dobrze. Ale ostatniego to nijak nie rozumiem... Na pewno przepisałaś dobrze treść? Bo z tego wynika chyba, że albo płacisz 300 zł od razu, albo 340 + odsetki... Popraw mnie, jeśli źle zrozumiałam zadanie
ODPOWIEDZ