No wiec, zainteresowalo mnie i jestem juz w trakcie zabawy ze swietnym doświadczeniem, mianowicie fotografią otworkową! Ze zwyukłej puszki mozna zrobic pierwotny aparat fotograficzny! Wystarczy miec papier fotograficzny, puszke po piwie, tasme (najlepiej izolacyjna czarna, bo czarna pochłania słonce i nie przepuszcza go).
Idziemy do ciemni (ciemnia moze byc ubikacja;]...zeby paier sie nie naswietlil). PO odpowiednim wlozeniu go do puszki zaklejamy górną część! robimy otwór naprzeciw papieru fotpgraficznemu (otwór robimy szpilka!). oczywiscie otówr tez zaklejamy czarna tasma! Calosc przenosimy w miejsce ktore chcemy sfotografowac! Umocowujemy puszke, i odklejamy tasne z otworu. W zaleznosci jaki efekt poządamy puszke zostawiamy na 10 min, badz godzine, badz tydzien badz 2 tygodnie! JA zostawiam 2 tygodnie, a pusze umiejscowilem w takim miejscu, ze bede mogł na otrzymanym zdjeciu zaobserwowac zmiany polozenia slonca, jego ruch, a jesli sie uda to nawet ruch ziemi, poniewaz gwiazdy beda zataczac okręgi co jest z wiązane z ruchem obrotowym ziemi. Swietne doswiadczenie, a oczekiwanie na otwarcie puszi i efekt koncowy jest fantastyczny! Cale doświadczenie bazuje na "Camerze obscura". A łatwiej mozna to wyjasnic na zwierciadlach. poprostu powstanie obraz rzeczywisty, pomniejszony i odwrucony.
Polecam wszystkim taka swietna zabawe!
Mam jednak maly problem i szukam pomocy!
Mianowicie, czy papier fotograficzny po wyciągnieciu po 2 tygodniach z puszki musze jeszcze utrwalic w utrwalaczu??...czy mam zostawic jzu tak jak jest??...Moze mi ktos powiedziec jak to zrobic, bo mam problem:)
doświadczenie z fotografią otworkową! - Camera obscura
-
gitarzystamacie
- Użytkownik

-
droopy
- Użytkownik

trzeba go jeszcze utrwalić, bo inaczej ci się zdjęcie popsuje
utrwalacz można kupić w porządnym sklepie fotograficznym, tylko dobrze się z sprzedawcą dogadaj, bo są jeszcze utrwalacze do klisz
utrwalacz można kupić w porządnym sklepie fotograficznym, tylko dobrze się z sprzedawcą dogadaj, bo są jeszcze utrwalacze do klisz
-
gitarzystamacie
- Użytkownik

Dzieki za rade!
Ja sie osobiscie fotografia taka prawdziwa czyli z utrwalaniem jeszcze nie zajmowalem wiec jesli mozesz to czy moglbys mi jakos przyswoic jak utrwalac??
Pozdrawiam
Ja sie osobiscie fotografia taka prawdziwa czyli z utrwalaniem jeszcze nie zajmowalem wiec jesli mozesz to czy moglbys mi jakos przyswoic jak utrwalac??
Pozdrawiam
-
droopy
- Użytkownik

ja też się nie zajmowałem, kiedyś (dawno temu) fotografią zajmował się mój tata, a ja niewiele wiem z tej dziedziny.... chyba trzeba papier namoczyć w utrwalaczu, ale lepiej pogadaj sobie z sprzedawcą powinien się znać na tym, albo poszukaj jakiegoś forum o fotografii