Politechnika i podstawowa matematyka..
Witam. Mam pytanie do wszystkich orientujących się w temacie.
Jak wygląda obecnie stosunek przyjęć na politechnikę do zdanej tylko matury podstawowej ?
Jakie wydziały są najmniej oblegiwane ?
Jak wygląda obecnie stosunek przyjęć na politechnikę do zdanej tylko matury podstawowej ?
Jakie wydziały są najmniej oblegiwane ?
- noemi
- Użytkownik

z dostaniem się na politechnikę nie ma problemu, niewiele jest bardzo obleganych kierunków.
Np. na kierunek mechanika i budowa maszyn(chyba w każdym mieście także na PW) wystarczy zdać maturę, może być podstawowa.
zresztą popatrz sobie na jakie kierunki trwa dodatkowa wrześniowa rekrutacja
Np. na kierunek mechanika i budowa maszyn(chyba w każdym mieście także na PW) wystarczy zdać maturę, może być podstawowa.
zresztą popatrz sobie na jakie kierunki trwa dodatkowa wrześniowa rekrutacja
Dzięki bardzo ! : )
O to mi chodziło. Czyli nie ma sensu zakuwania mi na rozszerzenie. Tak jak i moja nauczycielka z matematyki radziła, lepiej napisać dobrze podstawę, niż słabo lub nie zdać rozszerzenia
O to mi chodziło. Czyli nie ma sensu zakuwania mi na rozszerzenie. Tak jak i moja nauczycielka z matematyki radziła, lepiej napisać dobrze podstawę, niż słabo lub nie zdać rozszerzenia
- steal
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Żeby się dostać - nie. Żeby studiować - tak.Xe41 pisze:Dzięki bardzo ! : )
O to mi chodziło. Czyli nie ma sensu zakuwania mi na rozszerzenie.
- noemi
- Użytkownik

nie zapominajmy, że z rozszerzenia wywalili kawał materiału, więc tego co na studiach będzie na początku(granice, pochodne) to i tak nie będzie na maturze. Matura rozszerzona jest prosta, ale jak się boisz rozszerzenia to zdawaj podstawę, co do materiału na studiach, to żeby sobie lepiej radzić warto zainteresować się takimi kursami, są bezpłatne i ciekawe(może za rok też zorganizują):
(na dole strony)
w szkole już może tych rzeczy nie być, a na studiach programu raczej nie zmienili.
(na dole strony)
w szkole już może tych rzeczy nie być, a na studiach programu raczej nie zmienili.
Uczyć się będę pod względem matury rozszerzonej , lecz pisać będę podstawową : )
-
dreamer17
- Użytkownik

A jesli chodzi o budownictwo???? Jest mozliwosc sie dostac prze matmie podst. i angielskim rozsz???
Dowiadywałem się z budownictwem - tam ciężko z matmą podstawową, lecz jak rozmawiałem z profesorem jakimś - dostają się i tacy. Jak Ci dobrze matma na podst pójdzie + elegancko rozszerzony angielski (przelicznik 2 czy 2,5 nawet nie pamiętam) to możliwe ^^
-
ens0re
- Użytkownik

Również zdaję matmę podstawową(mimo, że mam profil o matmie rozszerzonej) + fizyka rozszerzona i liczę na budownictwo. Może się przeliczę...
Moja rada jest taka: Zdawajcie maturę tak, żeby zmaksymalizować swoje szanse na studia. Jednak uczcie się wszystkiego co macie, bo na studiach od razu dowalą materiału i podstawowa wiedza może nie wystarczyć. Chociaż tu sporo zależy od wydziału:)