Kule w szufladach
-
19Radek88
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Kule w szufladach
12 identycznych kul umieszczamy w 4 szufladach. Ile rozróżnialnych wyników możemy otrzymać jeśli:
a. nie mamy żadnych ograniczeń
b. pierwsza szuflada pozostanie pusta
c. w kazdej szufladzie bedzie caonajmniej jedna kula
d. w jednej z szuflad bedzie co najmniej 7 kul
e. w kazdej szufladzie beda co najmniej 2 kule.
Najbardziej zalezalo by mi nie tyle na samych wynikach, co w miare dokladnym komentarzu...
(czy w zadaniu moze byc blad)??
a. nie mamy żadnych ograniczeń
b. pierwsza szuflada pozostanie pusta
c. w kazdej szufladzie bedzie caonajmniej jedna kula
d. w jednej z szuflad bedzie co najmniej 7 kul
e. w kazdej szufladzie beda co najmniej 2 kule.
Najbardziej zalezalo by mi nie tyle na samych wynikach, co w miare dokladnym komentarzu...
(czy w zadaniu moze byc blad)??
-
Madame
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Kule w szufladach
Myślę, że w treści zadania raczej nie może być błędu.
Ponieważ kule są nierozróżnialne, to liczy się tylko ich ilość w poszczególnych szufladach.
a. - to będzie kombinacja z powtórzeniami, bo rozumiem, że kule można rozmieszczać we wszystkich możliwych ilościach, czyli nielimitowana jest liczba szuflad pustych, ani pełnych
Z - oznaczam kombinację z powtórzeniami
\(\displaystyle{ Z ^{4} _{12} = 455}\)
b. - to samo tylko od razu, jedna szuflada zostaje wykluczona, czyli 12 kul rozmieszczamy jak poprzednio w 3 szufladach
\(\displaystyle{ Z ^{3} _{12} = 91}\)
c. - jeżeli w każdej szufladzie jest już jedna kula, czyli zostaje 8 do rozdysponowania jak poprzednio
\(\displaystyle{ Z ^{4} _{8} = 165}\)
d. - czyli wybieramy jedną z 4 szuflad, a potem mamy 6 możliwości, czyli, że będzie w niej 7,8,9,10,11 lub 12 kul i w zależności od tego w trzech pozostałych szufladach rozlokowujemy pozostałą liczbę kul tak jak w przykładach a,b,c
e. - analogicznie do c
Niech ktoś mnie skoryguje!
Ponieważ kule są nierozróżnialne, to liczy się tylko ich ilość w poszczególnych szufladach.
a. - to będzie kombinacja z powtórzeniami, bo rozumiem, że kule można rozmieszczać we wszystkich możliwych ilościach, czyli nielimitowana jest liczba szuflad pustych, ani pełnych
Z - oznaczam kombinację z powtórzeniami
b. - to samo tylko od razu, jedna szuflada zostaje wykluczona, czyli 12 kul rozmieszczamy jak poprzednio w 3 szufladach
\(\displaystyle{ Z ^{3} _{12} = 91}\)
c. - jeżeli w każdej szufladzie jest już jedna kula, czyli zostaje 8 do rozdysponowania jak poprzednio
\(\displaystyle{ Z ^{4} _{8} = 165}\)
d. - czyli wybieramy jedną z 4 szuflad, a potem mamy 6 możliwości, czyli, że będzie w niej 7,8,9,10,11 lub 12 kul i w zależności od tego w trzech pozostałych szufladach rozlokowujemy pozostałą liczbę kul tak jak w przykładach a,b,c
e. - analogicznie do c
Niech ktoś mnie skoryguje!
-
Alfons23
- Użytkownik

Kule w szufladach
hmm mam małe ale bo kombinacja z powtórzeniami ma wzór : ( n+k-1)!/k! (n-1)! czyli wynik 455 nie pasuje tylko 1365 jest poprawne
-
Alfons23
- Użytkownik

Kule w szufladach
Mi chodiz o to ze to co podał poprzednik wzór to wynik się nie zgadza jak jest to kombinacja z powtórzeniami
Madame pisze:i
[
-
Alfons23
- Użytkownik

Kule w szufladach
hmm no to mi napisz dlaczego k może być większe od n?? bo jak dobrze pamiętam to zawsze n jest większe od k
-
jezyki8
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Kule w szufladach
to źle pamiętasz, dlaczego być nie może, po prostu masz wybrać k elementów z n-1+k elementów, może Ci sie pomyliło z symbolem newtona jako takim, ale tutaj tez jest ok bo przecież n-1+k jest większe od k...
-
Alfons23
- Użytkownik

Kule w szufladach
nie pomyliło mi sie ;P to wiem ;p ,ja i tak jestem przy swoim bo elementy to jest n czyli kule a szufladki to k