[Informatyka] Politech.Gdańska czy Politech.Poznańska
Witam,
pytanie tak jak w temacie | Którą uczelnie wybrać, Politechnikę Gdańską(w. WETI)(już się tam dostałem) czy Politechnikę Poznańską(w. WIZ)(25lipca wyniki/ale z dostaniem się nie powinienem mieć problemów) jeżeli chcę studiować na kierunku informatyka?
Gdzie łatwiej dostać akademik?
Na której uczelni jest wyższy poziom?
Co sądzicie osobiście o tych uczelniach i o samych miastach, w których są one zlokalizowane?
I wszystko inne co wiecie o tych uczelniach/wydziałach/kierunku co może pomóc mi w podjęciu decyzji...
Najlepiej jakby wypowiedziały się osoby studiujące ten kierunek na tych uczelniach i wszyscy zorientowani w temacie.
pytanie tak jak w temacie | Którą uczelnie wybrać, Politechnikę Gdańską(w. WETI)(już się tam dostałem) czy Politechnikę Poznańską(w. WIZ)(25lipca wyniki/ale z dostaniem się nie powinienem mieć problemów) jeżeli chcę studiować na kierunku informatyka?
Gdzie łatwiej dostać akademik?
Na której uczelni jest wyższy poziom?
Co sądzicie osobiście o tych uczelniach i o samych miastach, w których są one zlokalizowane?
I wszystko inne co wiecie o tych uczelniach/wydziałach/kierunku co może pomóc mi w podjęciu decyzji...
Najlepiej jakby wypowiedziały się osoby studiujące ten kierunek na tych uczelniach i wszyscy zorientowani w temacie.
-
Human89
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Z tego co mi wiadomo to informatyka na PP jest jedna z najlepszych w kraju.
-
qazwsx5
- Użytkownik

Niestety mylisz się.Human89 pisze:Z tego co mi wiadomo to informatyka na PP jest jedna z najlepszych w kraju.
Jak się dostałeś do Gdańska to tam studiuj, nie warto ryzykować że się dostaniesz do Poznania, bo możesz nigdzie na dzienne się nie dostać, a chyba by było szkoda...
undefined
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2008, o 17:30 przez jedil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Human89
- Użytkownik

Moze rozwiniesz czemu sie mylę?qazwsx5 pisze:Niestety mylisz się.Human89 pisze:Z tego co mi wiadomo to informatyka na PP jest jedna z najlepszych w kraju.
Jak się dostałeś do Gdańska to tam studiuj, nie warto ryzykować że się dostaniesz do Poznania, bo możesz nigdzie na dzienne się nie dostać, a chyba by było szkoda...
Osobiście również uważam, że Politechnika Poznańska stoi wysoko wśród uczelni informatycznych w Polsce. Sam muszę wybierać między PP a PWr - na tą drugą już się dostałem i wysłałem dokumenty, więc teoretycznie w dniu dojścia dokumentów będę studentem PWr. Mimo to czekam na wyniki z Poznania i jeśli się tam dostanę to wybiorę jednak Poznań, gdyż mam do niego znacznie bliżej (różnica 100 km). Poziom obu uczelni jest podobny wg rankingów, które udało mi się znaleźć.
@jedil: Jeżeli możesz wycofać dokumenty z Gdańska to chyba nie ma problemu. IMHO Politechnika w Poznaniu stoi trochę wyżej niż ta w Gdańsku. Zawsze masz alternatywę - nie dostaniesz się do Poznania (choć z takimi wynikami jest to bardzo mało prawdopodobne sam mam 80% punktów rekrutacyjnych i wydaje mi się, że też powinienem się dostać) to pójdziesz do Gdańska. Tak btw też dostałem się do Gdańska (ten sam kierunek co Ty), ale jednak zrezygnuję m. in. dlatego, że nie ma nawet w planach dziennych studiów II stopnia (a przynajmniej tyle wyczytałem na stronach PG) na tym kierunku, co równa się zmianie uczelni po 3,5 roku (o ile uda się przetrwać ).
@jedil: Jeżeli możesz wycofać dokumenty z Gdańska to chyba nie ma problemu. IMHO Politechnika w Poznaniu stoi trochę wyżej niż ta w Gdańsku. Zawsze masz alternatywę - nie dostaniesz się do Poznania (choć z takimi wynikami jest to bardzo mało prawdopodobne sam mam 80% punktów rekrutacyjnych i wydaje mi się, że też powinienem się dostać) to pójdziesz do Gdańska. Tak btw też dostałem się do Gdańska (ten sam kierunek co Ty), ale jednak zrezygnuję m. in. dlatego, że nie ma nawet w planach dziennych studiów II stopnia (a przynajmniej tyle wyczytałem na stronach PG) na tym kierunku, co równa się zmianie uczelni po 3,5 roku (o ile uda się przetrwać ).
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, o 13:11 przez rsh, łącznie zmieniany 1 raz.
@rsh : Studia dwustopniowe są dopiero od niedawna na PG, dlatego w roku 08/09 II stopień nie jest planowany... więc jeżeli my zaczniemy studiować w roku 08/09 to nasz II stopień będzie planowany dopiero za 3 lata...
Nie ma się co martwić, że zakończymy naukę tylko na licencjacie. ;]
@qazwsx5 : to nie nasza wina, że każda uczelnia podaje wyniki w innym terminie, a sami mamy prawo wyboru (za całe 85zł..)
Nie ma się co martwić, że zakończymy naukę tylko na licencjacie. ;]
@qazwsx5 : to nie nasza wina, że każda uczelnia podaje wyniki w innym terminie, a sami mamy prawo wyboru (za całe 85zł..)
@jedil: Na ten rok nie ma w planach studiów dziennych II stopnia, na przyszły także. A z tego co mi wiadomo to już rok temu był podział na dwa stopnie studiów, więc różnie to może być, chociaż wysoce prawdopodobne jest, że będzie tak jak mówisz. I tak konkretnie to na inżynierze, a nie licencjacie (;
A co do blokowania miejsc - jest dokładnie tak jak pisze jedil. Poza tym nabór jest przeważnie wykonywany w kilku turach, więc zawsze zwolnią się jakieś miejsca.
A co do blokowania miejsc - jest dokładnie tak jak pisze jedil. Poza tym nabór jest przeważnie wykonywany w kilku turach, więc zawsze zwolnią się jakieś miejsca.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2008, o 01:01 przez rsh, łącznie zmieniany 1 raz.
@rsh : Wszystko się zgadza. Rok temu był podział na dwa stopnie studiów (jak mówisz). Czyli zaczęli oni naukę w roku 07/08... i ich pierwszy stopień będzie jeszcze przez lata 08/09 i 09/10, dlatego dopiero na rok 2010/11 będzie planowany drugi stopień studiów.
Odbiegliśmy trochę od tematu;] więc proszę o kolejne wypowiedzi osób zorientowanych w temacie informatyki i politechnik.
Odbiegliśmy trochę od tematu;] więc proszę o kolejne wypowiedzi osób zorientowanych w temacie informatyki i politechnik.
-
bartull@
- Użytkownik

Ja bym nie miał problemu z wyborem - oczywiście, że Poznań .
-
tomek11
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
nie wiem, ktora tam politechnika jest lepsza, ale do gdanska musisz zlozyc dokumenty juz do 21.07, wiec narazie chyba lepiej tutaj zloz i ewentualnie sie przeniesiesz
co w y za glupoty patrzycie ze nie beda planowane studia II stopnia. ktos tam wczesniej napisal, ze od tego roku dopiero wprowadzaja 2 stopniowe, wiec teraz i tak nie ma takeij potrzeby skoro ci co studiuja sa na jednolitych. zreszta nie martwicie sie na zapas, najpierw trzeba 3 lata zaliczyc.
co w y za glupoty patrzycie ze nie beda planowane studia II stopnia. ktos tam wczesniej napisal, ze od tego roku dopiero wprowadzaja 2 stopniowe, wiec teraz i tak nie ma takeij potrzeby skoro ci co studiuja sa na jednolitych. zreszta nie martwicie sie na zapas, najpierw trzeba 3 lata zaliczyc.
@tomek11: zanim napiszesz coś to przeczytaj wszystkie posty w temacie ze zrozumieniem(ja oryginał i dokumenty JUŻ złożyłem i właśnie rozważam przeniesienie się...)
A co do II stopniowych studiów to przecież wyjaśniłem
Jednym słowem nie czepiając się twój post niewiele wnosi do tej dyskusji... bo nie odpowiada na żadne z pytań, które zadałem i nie pomaga mi w podjęciu decyzji ...
A co do II stopniowych studiów to przecież wyjaśniłem
Jednym słowem nie czepiając się twój post niewiele wnosi do tej dyskusji... bo nie odpowiada na żadne z pytań, które zadałem i nie pomaga mi w podjęciu decyzji ...
-
tomek11
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
"bo nie odpowiada na żadne z pytań, które zadałem i nie pomaga mi w podjęciu decyzji ..."
o jeju jeju myslisz ze nasza opinia Ci pomoze w podjeciu decyzji. kazdy moze sobie cokolwiek napisac, ze albo ta albo tamta lepsza, w ogole zeby porownywac, to trzeba by bylo na obu studiowac, a nie bezmyslnie powtarzac po kims. masz swoje rankingi to sobie patrz.
i nie podjezdzaj mi o czytaniu ze zrozumieniem bo z polskiego mialem wiecej niz ty.
o jeju jeju myslisz ze nasza opinia Ci pomoze w podjeciu decyzji. kazdy moze sobie cokolwiek napisac, ze albo ta albo tamta lepsza, w ogole zeby porownywac, to trzeba by bylo na obu studiowac, a nie bezmyslnie powtarzac po kims. masz swoje rankingi to sobie patrz.
i nie podjezdzaj mi o czytaniu ze zrozumieniem bo z polskiego mialem wiecej niz ty.