Witam,
Taki problem:
Stosując zmiane zmiennych, obliczyc całki podwójne.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} _{D} \sqrt{9- x^{2}- y^{2} } dxdy}\) gdzie \(\displaystyle{ D= ft( x,y\right): x^{2} + y^{2} qslant 3x}\)
Wychodzi okrag przesuniety w prawo o \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) o promieniu \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
Przechodzac na wspolrzedne biedunowe otrzymuje... i tu wlasnie jest problem nie wiem jak wyznaczyc \(\displaystyle{ e}\) Jezeli ktos mogl by mi wytlumaczyc jak postepowac z tego typu zadaniami bede wdzieczny. Problemu nie ma gdy powierzchnia nie jest przesunieta.
\(\displaystyle{ ? qslant e qslant ?}\)
\(\displaystyle{ 0\leqslant r qslant3cose}\)
Pozdrawiam,
Całka podwojna, zmiana zmiennych
- N4RQ5
- Użytkownik

Rozumiem że e to kąt nachylenie promienia. Ogólnie można wcześniej zastosować przesunięcie tak by ustawić koło w centrum układu współrzędnych. Podstawić t=x-3/2. Dalej jest to już zwykłe całkowanie po okręgu.
Alternatywą jest, tak jak zacząłeś, uzależnienie promienia od kąta. Gdy okrąg przesuwamy w bok tak by punkt (0,0) leżał na jego brzegu to jest on zwyczajnie styczny do osi OY. Tak więc kąt przechodzi od \(\displaystyle{ -\frac\pi2}\) do \(\displaystyle{ \frac\pi2}\). (Od pionowo w dół do pionowo w górę.
Sam wybierz co jest prostsze
Alternatywą jest, tak jak zacząłeś, uzależnienie promienia od kąta. Gdy okrąg przesuwamy w bok tak by punkt (0,0) leżał na jego brzegu to jest on zwyczajnie styczny do osi OY. Tak więc kąt przechodzi od \(\displaystyle{ -\frac\pi2}\) do \(\displaystyle{ \frac\pi2}\). (Od pionowo w dół do pionowo w górę.
Sam wybierz co jest prostsze
Drugi sposob rozumiem, ale jezeli chodzi o pierwszy to co masz na mysli mowiac calkowanie po okregu?
- N4RQ5
- Użytkownik

Źle napisałem. Nie okręgu a kole. Po przesunięciu masz normalne koło o środku w (0,0) na którym bardzo ładnie działają współrzędne biegunowe.
- N4RQ5
- Użytkownik

Akurat ten konkretny przykład jest parszywy do takich przesunięć gdyż funkcja po podstawieniu robi się nie fajna. Rozpisałem to sobie i wyszła niezbyt sympatyczna całka. Zatem druga metoda jest w tym przypadku lepsza. Ale warto pamiętać że czasem przesunięcie jest pomocne. I można je robić bezkarnie bo przy zwykłym przesunięciu jego Jakobian jest zawsze 1.