Mam kilka zadań z egzaminu (to co zapamiętałem), których nie udało mi się rozwiązać:
1. \(\displaystyle{ (e^x)' = \lim_{h \to 0} \frac{f(x+h)-f(x)}{h} = \lim_{h \to 0} \frac{e^{x+h}-e^x}{h} = ?}\)
2. \(\displaystyle{ L[-\frac{s}{(s-1)^2+9}] = ?}\)
3. \(\displaystyle{ L^{-1}[cos \frac{t}{2}] = ?}\)
4. Jeśli funkcja f dwóch zmiennych jest ciągła w obszarze
\(\displaystyle{ D = \lbrace (x,y): a \leqslant y \leqslant b, \ p(y) \leqslant x \leqslant q(y), \ p,q-cont. \rbrace}\) to
\(\displaystyle{ \int \int_{D} f(x,y)dxdy = ?}\)
5. \(\displaystyle{ \forall a \in R \ a = arcctg b \Leftrightarrow b = ctg a \wedge a \in (0, \pi)}\) - czy jest to dobrze uzupełnione?
6. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ z = \frac{x}{y}}\). Znaleźć \(\displaystyle{ \frac{dz}{dx}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x}}\). Czy są one sobie równe: ..... jeśli .......
\(\displaystyle{ \frac{dz}{dx} = \frac{y^2}{y} = \frac{1}{y}}\) - tak to policzyłem
\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x} = \frac{x'_x \cdot y - x \cdot y'_x}{y^2} = \frac{1}{y}}\) - a to policzyłem tak, ale ponoć nie można tego w ten sposób zapisać
no i czy oraz kiedy są one sobie równe?
7. Były cztery przykłady tego typu
a. \(\displaystyle{ \frac{d}{dx} \int_{x}^{y} \frac{sint}{t} dt = ?}\)
b. \(\displaystyle{ \frac{\partial}{\partial x} \int_{-1}^{1} ... = ?}\)
prosiłbym o jakieś ogólne rady jak coś w tym stylu rozwiązać
8. Niech (S,d) będzie przestrzenią metryczną i \(\displaystyle{ A \subset S}\). Wtedy frontier (brzeg?) A wynosi
A. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon > 0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \rbrace}\)
B. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon > 0} \exists _{Q_1 \in A} \exists _{Q_2 \in A'} \lbrace Q_1,Q_2 \rbrace \subset B(P,\epsilon) \rbrace}\)
C. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon >0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \wedge B(P,\epsilon) \cap A' \neq \emptyset \rbrace}\)
D. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon >0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \wedge B(P,\epsilon) \cap A' \neq \emptyset \rbrace}\)
9. (S,d) jest przestrzenią metrycną, zaś \(\displaystyle{ A \subset S}\). Wnętrze A' to:
A. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A = \emptyset}\)
B. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A = \emptyset}\)
C. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A \neq \emptyset}\)
D. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A \neq \emptyset}\)
E. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \subset A'}\)
F. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \subset A'}\)
zadania 8 i 9 nie rozumiem, prosiłbym z wyjaśnieniem, dlaczego
10. Polecenie brzmiało mniej więcej tak: Dla funkcji dwóch argumentów suma Riemanna wynosi: ....
gdzie f jest ...., D jest ....
wartość ta zależy od ..., ..., ..., ...
Uzupełniłem tak \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} f(\xi _i , \eta _i) D_i}\)
f jest - tego nie wiem
D jest \(\displaystyle{ (\xi _i, \eta _i) \in D}\) - nie wiem, czy dobrze
wartość ta zależy od - nie wiem, od czego
11. Definicja Cauchy'ego dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to b^-} f(x) = a}\)
12. Pochodna kierunkowa w kierunku gradientu to
A. \(\displaystyle{ gradf|_P}\)
B. \(\displaystyle{ || gradf|_P ||}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x}|_P + \frac{\partial z}{\partial y}|_P}\)
D. pierwiastek, a pod pierwiastkiem coś podobnego do punktu C
zaznaczyłem B i D - czy dobrze?
13. Nie pamiętam do końca treści: Załóż, że funkcja f jest funkcją dwóch zmiennych. Ustal zbiory E - zbiór punktów stacjonarnych, A - punktów ekstremalnych i jeszcze jakiś trzeci.
Wiem, że trochę dużo jest tych poleceń
Pozdrawiam!
PS. Czy ostatnio są jakieś problemy z serwerem, bo często nie wczytuje żadnej strony z serwisu przez dłuższy czas?