Laplace, pochodne cząstkowe, metryka, gradient

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 416 razy

Post autor: kawafis44 »

Witam!
Mam kilka zadań z egzaminu (to co zapamiętałem), których nie udało mi się rozwiązać:

1. \(\displaystyle{ (e^x)' = \lim_{h \to 0} \frac{f(x+h)-f(x)}{h} = \lim_{h \to 0} \frac{e^{x+h}-e^x}{h} = ?}\)
2. \(\displaystyle{ L[-\frac{s}{(s-1)^2+9}] = ?}\)
3. \(\displaystyle{ L^{-1}[cos \frac{t}{2}] = ?}\)
4. Jeśli funkcja f dwóch zmiennych jest ciągła w obszarze
\(\displaystyle{ D = \lbrace (x,y): a \leqslant y \leqslant b, \ p(y) \leqslant x \leqslant q(y), \ p,q-cont. \rbrace}\) to
\(\displaystyle{ \int \int_{D} f(x,y)dxdy = ?}\)
5. \(\displaystyle{ \forall a \in R \ a = arcctg b \Leftrightarrow b = ctg a \wedge a \in (0, \pi)}\) - czy jest to dobrze uzupełnione?
6. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ z = \frac{x}{y}}\). Znaleźć \(\displaystyle{ \frac{dz}{dx}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x}}\). Czy są one sobie równe: ..... jeśli .......
\(\displaystyle{ \frac{dz}{dx} = \frac{y^2}{y} = \frac{1}{y}}\) - tak to policzyłem
\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x} = \frac{x'_x \cdot y - x \cdot y'_x}{y^2} = \frac{1}{y}}\) - a to policzyłem tak, ale ponoć nie można tego w ten sposób zapisać
no i czy oraz kiedy są one sobie równe?
7. Były cztery przykłady tego typu
a. \(\displaystyle{ \frac{d}{dx} \int_{x}^{y} \frac{sint}{t} dt = ?}\)
b. \(\displaystyle{ \frac{\partial}{\partial x} \int_{-1}^{1} ... = ?}\)
prosiłbym o jakieś ogólne rady jak coś w tym stylu rozwiązać
8. Niech (S,d) będzie przestrzenią metryczną i \(\displaystyle{ A \subset S}\). Wtedy frontier (brzeg?) A wynosi
A. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon > 0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \rbrace}\)
B. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon > 0} \exists _{Q_1 \in A} \exists _{Q_2 \in A'} \lbrace Q_1,Q_2 \rbrace \subset B(P,\epsilon) \rbrace}\)
C. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon >0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \wedge B(P,\epsilon) \cap A' \neq \emptyset \rbrace}\)
D. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon >0} B(P, \epsilon) \cap A \neq \emptyset \wedge B(P,\epsilon) \cap A' \neq \emptyset \rbrace}\)
9. (S,d) jest przestrzenią metrycną, zaś \(\displaystyle{ A \subset S}\). Wnętrze A' to:
A. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A = \emptyset}\)
B. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A = \emptyset}\)
C. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A \neq \emptyset}\)
D. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \cap A \neq \emptyset}\)
E. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \exists _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \subset A'}\)
F. \(\displaystyle{ \lbrace P \in S: \forall _{\epsilon>0} B(P,\epsilon) \subset A'}\)
zadania 8 i 9 nie rozumiem, prosiłbym z wyjaśnieniem, dlaczego
10. Polecenie brzmiało mniej więcej tak: Dla funkcji dwóch argumentów suma Riemanna wynosi: ....
gdzie f jest ...., D jest ....
wartość ta zależy od ..., ..., ..., ...
Uzupełniłem tak \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} f(\xi _i , \eta _i) D_i}\)
f jest - tego nie wiem
D jest \(\displaystyle{ (\xi _i, \eta _i) \in D}\) - nie wiem, czy dobrze
wartość ta zależy od - nie wiem, od czego
11. Definicja Cauchy'ego dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to b^-} f(x) = a}\)
12. Pochodna kierunkowa w kierunku gradientu to
A. \(\displaystyle{ gradf|_P}\)
B. \(\displaystyle{ || gradf|_P ||}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x}|_P + \frac{\partial z}{\partial y}|_P}\)
D. pierwiastek, a pod pierwiastkiem coś podobnego do punktu C
zaznaczyłem B i D - czy dobrze?
13. Nie pamiętam do końca treści: Załóż, że funkcja f jest funkcją dwóch zmiennych. Ustal zbiory E - zbiór punktów stacjonarnych, A - punktów ekstremalnych i jeszcze jakiś trzeci.

Wiem, że trochę dużo jest tych poleceń :), niemniej wdzięczny będę za pomoc.
Pozdrawiam!

PS. Czy ostatnio są jakieś problemy z serwerem, bo często nie wczytuje żadnej strony z serwisu przez dłuższy czas?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: soku11 »

1.
\(\displaystyle{ (e^x)' = \lim_{h \to 0} \frac{f(x+h)-f(x)}{h} = \lim_{h \to 0} \frac{e^{x+h}-e^x}{h} =
\lim_{h\to 0} \frac{e^x(e^h-1)}{h}=
e^x \lim_{h\to 0} \frac{e^h-1}{h}=\circ\\
e^h-1=t\\
e^h=t+1\\
\ln e^h=\ln (t+1)\\
h=\ln (t+1)\\
\circ = e^x \lim_{t\to 0} \frac{t}{\ln (t+1)}=
e^x \lim_{t\to 0} \frac{1}{\frac{1}{t}\ln(t+1)}=
e^x \lim_{t\to 0} \frac{1}{\ln(1+t)^{\frac{1}{t}}}=
e^x \frac{1}{\ln e}=e^x}\)

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:05 ]
4.
\(\displaystyle{ \iint_{D}^{}\ f(x,y)\mbox{d}x\mbox{d}y=\int\limits_{a}^{b}\mbox{d}y \int\limits_{p(y)}^{q(y)}\ f(x,y)\mbox{d}x}\)

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:11 ]
5. Wedlug mnie np. tak:
\(\displaystyle{ \forall_{b\in\mathbb{R}}\ \ a = \mbox{arcctg} b\ \leftrightarrow\ b = \mbox{ctg} a\ \wedge\ a \in (0, \pi)}\)

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:20 ]
6. Wedlug mnie to \(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}}{\mbox{d}x}}\) stosowane jest do zapisu funkcji jednej zmiennej, czyli: \(\displaystyle{ z(x)=\frac{x}{y}}\). Natomiast \(\displaystyle{ \frac{\partial }{\partial y}}\) jest przeznaczone do funkcji wielu zmiennych, czyli: \(\displaystyle{ z(x,y)=\frac{x}{y}}\). W zwiazku z czym nie za bardzo rozumiem tresci tego zadania... Moze chodzi o to, ze sa sobie rowne tylko dla \(\displaystyle{ y\neq 0}\)... Trudno powiedziec.

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:26 ]
7.
a)
\(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}}{\mbox{d}x} \int_{x}^{y} \frac{\sin t}{t}\mbox{d}t=
-\frac{\mbox{d}}{\mbox{d}x} \int_{y}^{x} \frac{\sin t}{t}\mbox{d}t=
- \frac{\sin x}{x}\cdot (x)'_x=-\frac{\sin x}{x}}\)

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:38 ]
b) Tutaj bedziesz mial 0 :P Z definicji wiadomo, ze taka calka oznaczona bedzie polem pod wykresem, czyli jakas liczba. A skoro to liczba, to jej pochodna wzgledem niezaleznie jakies zmiennej bedzie rowna 0 :)

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:39 ]
10. Popatrz tutaj dla przykladu z funkcja jednej zmiennej. Dla dwoch sie definiuje podobnie:

[ Dodano: 7 Czerwca 2008, 02:43 ]
11.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to b^-}\ f(x) = a \iff
\forall_{\varepsilon > 0}\; \exists_{\delta > 0}\; \forall_{x D_f}\; ft(b - \delta < x < b |f(x) - a| < \varepsilonright)}\)

Wiecej nie umiem POZDRO
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Wasilewski »

A czy w drugim i trzecim nie powinno być na odwrót, to znaczy w drugim transformata odwrotna, a w 3 zwykła?
7) Soku11, a co powiesz na:
\(\displaystyle{ \frac{\partial}{\partial x} \int_{-1}^{1} e^{sx} ds}\)
?
8) Zapewne wiesz, że \(\displaystyle{ B(P, \epsilon)}\) to kula o środku w punkcie P i danym promieniu. A brzeg to zbiór takich punktów, że część punktów każdej kuli o środku na brzegu należy do A, a część do A', stąd odpowiedzi b i d.
9) Tu chodzi o wszystkie punkty, które jeśli będą środkami kul, to istnieją takie promienie, że żadne punkty tych kul nie należą do A. Stąd odpowiedzi A i E.
W tych dwóch zadaniach proszę o weryfikację, bo dawno nie bawiłem się metrykami.
12) Chyba pochodna kierunkowa to:
\(\displaystyle{ \nabla f \circ \vec{h}}\)
W tym przypadku wektor kierunkowy ma kierunek i zwrot zgodny z gradientem, ale ma mieć długość równą 1, czyli:
\(\displaystyle{ \vec{h} = \frac{\nabla f}{||\nabla f||}}\)
Zatem pochodna kierunkowa to:
\(\displaystyle{ \nabla_{h} f = \nabla f \circ \frac{\nabla f}{||\nabla f||} = \frac{1}{||\nabla f||} \cdot \nabla f \circ \nabla f = \frac{1}{||\nabla f||} \cdot ||\nabla f||^2 = ||\nabla f||}\)
Zatem na pewno odpowiedź B, a czy D jest też dobra, to nie jestem w stanie stwierdzić. ;)
6)
\(\displaystyle{ \frac{dz}{dx} = \frac{(x)' y - x y'}{y^2} = \frac{y - xy'}{y^2}}\)
Natomiast przy obliczaniu pochodnej cząstkowej traktujesz y jako stałą:
\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x} = \frac{1}{y}}\)
Są one równe, gdy y nie zależy od x.
13) E to zbiór takich punktów, w których obie pochodne cząstkowe się zerują, a zbiór C stanowią takie elementy zbioru E, dla których hesjan jest dodatni.
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik

Soku11, Wasilewski - jesteście wielcy !
2,3) zapewne rzeczywiście się pomyliłem i powinno być odwrotnie, w pierwszym odwrotna, w drugim zwykła transformacja
6) czyli jak rozumiem one równe jeśli y nie zależy od x (jak to zapisać symbolicznie?), natomiast y nie musi być różne od 0
7) gdzie mogę znaleźć podobne przykłady, żebym zrozumiał jak liczyć pochodne z całek?
10)f jest całkowalna na przedziale ? a reszta chyba ok?
12) w D zdaje mi się, że pod pierwiastkiem było dokładnie to, co w C
13) jak ustalić zbiór takich punktów (w jaki sposób można zapisać przykładowy taki zbiór?)
Pozdrawiam!
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

No to:
2)
\(\displaystyle{ F(s) = - \frac{s-1 + 1}{(s-1)^2 + 3^2} = - \left( \frac{s-1}{(s-1)^2 + 3^2} + \frac{1}{3}\frac{3}{(s-1)^2 + 3^2}\right)}\)
Obie są przesunięte, w pierwszej rozpoznajemy transformatę cosinusa, a w drugiej sinusa, zatem oryginał transformaty to:
\(\displaystyle{ f(t) = -e^{t} \left(cos(3t) + \frac{1}{3} (sin3t)\right)}\)
3)
\(\displaystyle{ \mathcal{L} \lbrace cos(at) \rbrace = \frac{s}{s^2 + a^2}}\)
A tu \(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}}\)
Jeśli jednak miało być z definicji, to napisz.
6) Oczywiście y musi być różne od zera, żeby funkcja miała sens. Niestety nie wiem, jak to zapisać symbolicznie (tę niezależność).
13)
\(\displaystyle{ E = \lbrace (x_0, y_0): x_0, y_0 \in D_f \ \wedge \ \begin{cases} \frac{\partial f}{\partial x}_{|(x_0,y_0)} = 0 \\ \frac{\partial f}{\partial y}_{|(x_0, y_0)} = 0 \end{cases} \rbrace \\
A = \lbrace (x_0,y_0): x_0, y_0 \in E \ \wedge \ \left( \left( \frac{\partial^2 f}{\partial x^2} \right)_{(x_0, y_0)} \cdot \left(\frac{\partial^2 f}{\partial y^2}\right)_{(x_0,y_0)} - \left(\frac{\partial^2 f}{\partial x \partial y}\right)^2_{(x_0,y_0)} > 0 \right) \rbrace}\)

To lepiej, żeby ktoś sprawdził, czy tak może być.
7) Poszukaj na forum.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2008, o 16:20 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 2 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik

Wasilewski, apropo 7 - rzeczywiscie racja Moje male niedopatrzenie POZDRO
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik

co do siódmego - niestety znalazłem tylko jeden temat, bardzo krótki zresztą https://www.matematyka.pl/21405.htm?highlight=
gdzie mogę znaleźć więcej przykładów, które by mi pomogły w zrozumieniu zad.7 i zad.13.?
pozdrawiam!
soku11
Użytkownik
Użytkownik

Co do 7, to masz ogolnie:
\(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}}{\mbox{d}x}\int\limits_{\alpha}^{g(x)} f(t)\mbox{d}t=
f(\ g(x)\ )\cdot g'(x)\\
\mbox{gdzie}\ \ \mbox{stala}}\)

POZDRO
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

Tu w sumie nie ma żadnej filozofii. Korzysta się z dwóch twierdzeń:

kawafis44
Użytkownik
Użytkownik

Co do szóstego otzymałem taką sugestię: \(\displaystyle{ \frac{dz}{dx} = \frac{1}{y} + \frac{-x}{y^2} \frac{dy}{dx}}\), gdzie dy/dx=0, jeśli y nie zależy od x. Skąd się wzięło takie przekształcenie i czy jest ono równoznaczne z tym, co napisał Wasilewski?

� propos czwartego jaki mógłby być inny, podobny przykład? Jakby się rozwiązało, gdyby zamiast \(\displaystyle{ a q y q b, \ p(y) q x q q(y)}\) było np. \(\displaystyle{ a q y q b, \ p(y) q x q q(y)}\) albo \(\displaystyle{ a q y q b, \ p(y) q x q q(y)}\) ?? Albo < zamiast \(\displaystyle{ \leq}\)? Bo w zasadzie to nie za bardzo wiem, skąd się wziął taki wynik.

i zadanie z sumą Riemanna
wydaje mi się, że wynosi ona: suma od i=1 do n f(ksi i, eta i)Di
nie wiem, co z f - ciągła czy może całkowalna na jakimś przedziale?
D czym jest - zamknięty, ograniczony, regularny obszar? czy to wystarcz?y
i wreszcie od czego zależy, czy będzie to n, lambda n, delta Di (powierzchnia pojedynczego obszaru) i {Pn} - czy może coś pominąłem, za mało jest albo coś źle?

Ad 8. Powiedziano mi, że odpowiedź b nie jest prawidłowa, bo uwzględnia punkty znajdujące się bardzo blisko brzegu. Czy jest to możliwe?
Ad 9. Zasugerowano mi odpowiedź D i tylko ją. Czy więc będzie to D zamiast A i E?

Ad 13. To który zbiór, C czy A, to jest podzbiór E? Czytam, że "zbiór C stanowią takie elementy zbioru E, dla których hesjan jest dodatni", a widzę wzór \(\displaystyle{ A= \lbrace (x0,y0) \in E \wedge (.,.. >0) \rbrace}\)

Pozdrawiam:)!
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik

6) Dokładnie to, co napisałem. Po prostu u mnie \(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = y'}\)
8) Może i tak być.
9) Tu się nie zgodzę, o ile dobrze przepisałeś polecenie. Przecież odpowiedź D opisuje cały zbiór S; zawsze możemy sobie wybrać na tyle duży promień, by kula zahaczyła o zbiór A.
13) Oczywiście miało być A zamiast C.
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik

czy jeśli \(\displaystyle{ D= \lbrace (x,y) : a qslant y qslant, \ p(y) qslant x qslant q(y), \ p,q \ - \ ciagle \rbrace}\) to \(\displaystyle{ \int t _D f(x,y)dxdy = t_{p(x)}^{q(x)} f(x,y)dx t_{a}^{b} dy}\) ??
i czy mając np. obszar \(\displaystyle{ D= \lbrace (x,y) : x^2+y^2 qslant 2 x qslant 0 y qslant x \rbrace}\) zapisuję go potem jako \(\displaystyle{ \Delta = \lbrace (\phi , r): \frac{\pi}{4} qslant \phi qslant \frac{\pi}{2} 0 qslant r qslant \sqrt{2} \rbrace}\) czy jako \(\displaystyle{ D = \lbrace (\phi , r): \frac{\pi}{4} qslant \phi qslant \frac{\pi}{2} 0 qslant r qslant \sqrt{2} \rbrace}\) a może to nie ma żadnej różnicy?
pozdro
soku11
Użytkownik
Użytkownik

Nie mozesz tak zamienic kolejnosci calkowania, bo calka ci nie wyjdzie jako liczba, tylko jako funkcja h(x)! Aby zamienic kolejnosc musisz miec dane funkcje i na ich podstawie zmienic odpowiednio granice. Takze to twoje przeksztalcenie jest bledne.
Co do oznaczen, to twoj obszar D jest dany we wspolrzednych kartezjanskich. Jesli zmieniasz zmienne, to zmieniasz takze obszar. Ja bym powiedzial, ze trzeba uzyc innego oznaczenia dla tego obszaru (i nalezy pamietac o jakobianie). POZDRO
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik

[2] W jaki sposób mam zastosować tutaj jakobian? Wiem, że jest to wyznacznik macierzy zbudowanej z pochodnych cząstkowych pierwszego rzędu, ale nie wiem, jak to mam tutaj zastosować.

[3] Mam zadanie takie:
Różniczką zupełną funkcji z=f(x,y) nazywamy wyrażenie ..., jeżeli ................
Mam definicję taką:
Niech f będzie funkcją dwóch zmiennych x i y. Mówimy, że f jest różniczkowalna w punkcie \(\displaystyle{ (x_0,y_0) D}\) wtedy i tylko wtedy, gdy przyrost f może zostać zapisany w formie \(\displaystyle{ \Delta z = f(x_0 + \Delta x, y_0 + \Delta y)-f(x_0 , y_0) = \frac{\partial f}{\partial x} |_{(x_0,y_0)} \Delta x + \frac{\partial f}{\partial y} |_{(x_0,y_0)} \Delta y + \varepsilon _1 \Delta x + \varepsilon _2 \Delta y}\), gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon _1 , \varepsilon _2 \to 0 \ gdy \ (\Delta x , \Delta y) \to (0,0)}\). \(\displaystyle{ \varepsilon _1 , \varepsilon _2}\) to funkcje zmiennych \(\displaystyle{ \Delta _x, \Delta y}\) (czy powinno być \(\displaystyle{ (\Delta _x , \Delta _y)}\) zapisane w nawiasach??). Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial x} |_{(x_0,y_0)} \Delta x + \frac{\partial f}{\partial y} |_{(x_0,y_0)} \Delta y}\) nazywamy różniczką zupełną funkcji f w punkcie \(\displaystyle{ (x_0 , y_0)}\) i zapisujemy jako \(\displaystyle{ dz|_{(x_0,y_0)}}\).
Moje pytanie - jak przepisać tę definicję, żeby dotyczyła ona różniczki zupełnej, a nie różniczki zupełnej w punkcie, tak żeby nie zapomnieć o żadnych założeniach?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, o 18:45 przez kawafis44, łącznie zmieniany 2 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik

1.
Przeciez masz dany zakres zmiennych x oraz y, wiec ich nie ruszasz:
\(\displaystyle{ D= \{ (x,y) : a qslant y qslant b , \ p(y) qslant x qslant q(y), \ p,q \ - \ ciagle \}\\
\iint_{D} f(x,y)\mbox{d}xmbox{d}y =
t_{a}^{b} \mbox{d}y t_{p(y)}^{q(y)} f(x,y)\mbox{d}x}\)

2. Jakobian liczy sie majac dane wspolrzedne. Czyli w twoim przypadku:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=\rho\cos\varphi\\
y=\rho\sin\varphi\end{cases}\\
|J|=\rho}\)

O jakobianie wspomnialem tylko zebys o nim nie zapominal - w tym zadaniu chyba to nie jest potrzebne... Zreszta nie znam jego tresci...

3. Wystarczy przeczytac:

POZDRO
ODPOWIEDZ