Całka podwójna - krok po kroku

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Raptor999
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Raptor999 »

Witam,

Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak się rozwiązuje całkę podwójną? (lub może podrzucić jakiś link) Problem polega na tym, że jutro mam zbója z matmy, a na nim będzie całka podwójna na trójkącie. Niestety z żadnych dostępnych mi opracowań nie jest dla mnie zrozumiałem jak się dokładnie to liczy, są tylko zadania bez opisów. Pani dr podkreśliła, że ważna jest "zamiana zmiennych" i między innymi o tym chciałbym się dowiedzieć. Ew. może ktoś wrzuci jakieś rozwiązanie opisane krok po kroku właśnie na całce podwójnej.

pozdrawiam,
z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

P.S. Całka podwójna na zbóju ma być "normalna, regularna"
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ |V|=\iint_{D}f(x,y)\mbox{d}x\mbox{d}y\\}\)
Ogolnie calka podwojna, to objetosc jakiejs bryly ograniczonej od gory przez wykres funkcji f(x,y), a od dolu przez plaszczyzne \(\displaystyle{ z=0}\) oraz obszar \(\displaystyle{ D}\) lezacy na tej powierzchni. Aby rozwiazac calke podwojna trzeba w sume tylko wyznaczyc granice calkowania (ewentualnie wczesniej rozbic caly obszar \(\displaystyle{ D}\) na mniejsze, zeby obszar byl normalny). W szczegolnosci gdy obszar jest kwadratem, to latwo uzaleznic obie wspolrzedne same od siebie, bo wtedy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a\leqslant x\leqslant b\\
c\leqslant y\leqslant d\end{cases}}\)

I wtedy calka przyjmuje postac:
\(\displaystyle{ |V|=\int\limits_{a}^{b}\int\limitc_{c}^{d} f(x,y)\mbox{d}x\mbox{d}y}\)

POZDRO
Raptor999
Użytkownik
Użytkownik

Wczoraj na zbóju miałem taką całkę podwójną, której nie dałem rady:

\(\displaystyle{ \int_{}^{} t_{D}^{} \frac{x}{ \sqrt{x+y}}dxdy}\) , gdzie D: y=x , y= 2-x , y=0

Zdołałem doprowadzić tylko do takiej postaci (choć nie wiem czy dobrze):

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(\int_{0}^{1}\frac{x}{ \sqrt{x+y}}dy)dx}\)

A więc jak to rozwiązać?
soku11
Użytkownik
Użytkownik

To co policzyles jest dla podstawy bedacej kwadratem, a nie trojkatem. Aby zrobic podane przez ciebie zadanie trzeba to zrobic tak:
\(\displaystyle{ |V|=\int\limits_{0}^{1}x\mbox{d}x t\limits_{0}^{x}\frac{\mbox{d}y}{\sqrt{x+y}}+
t\limits_{1}^{2}x\mbox{d}x t\limits_{0}^{2-x}\frac{\mbox{d}y}{\sqrt{x+y}}}\)

I z tego dopiero liczysz calke. POZDRO
Raptor999
Użytkownik
Użytkownik

Problem polega na tym, że:
1. Nie wiem jak do tego dojść, więc prosiłbym o "krok po kroku".
2. Za bardzo nie wiem co zrobić z tą całką z dy, więc prosiłbym o radę.
soku11
Użytkownik
Użytkownik

Grunt to dobry rysunek. W twoim przypadku bedzie to trojkat o wierzchoklach:
\(\displaystyle{ A=(0,0)\ \ B=(2,0)\ \ C=(1,1)}\)

Teraz musisz znalezc jakies obszary,by jedna zmienna miala stale granice (czyli calka byla w granicach tyko liczbowych, bez zmiennych). Poczatkowo moze sie wydawac, ze najlatwiej byloby poprostu dac zaleznosc:
\(\displaystyle{ 0\leqslant x\leqslant 2}\)

Jednak wtedy nie da sie ustalic gornej granicy dla calego pasma x jednoznacznie. Bo przeciez dla x od 0 do 1, y jest ograniczony z gory przez y=x, a od 1 do 2 przez y=2-x. Natomiast granica dolna bedzie 0, bo od dolu masz os OX, a nie masz zadnej innej funkcji. Tak wiec trzeba rozdzielic obszar na dwa fragmenty tak jak wynika z rysunku. Czyli pierwszy trojkat prostokatny:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0\leqslant x\leqslant 1\\ 0\leqslant y\leqslant x\end{cases}}\)

Oraz drugi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1\leqslant x\leqslant 2\\ 0\leqslant y\leqslant 2-x\end{cases}}\)

Na tej podstawie cala calke dzielisz na dwie calki po tych prostokatach, co daje moj zapis. Teraz rozumiesz?? POZDRO
Raptor999
Użytkownik
Użytkownik

Samo ograniczenie całki rozumiem, ale już nie rozumiem na jakiej zasadzie przed całkę z dy jest wyłączony x dołączony do dx i nie wiem jak obliczyć całkę dwóch zmiennych. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ