Całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Całka oznaczona

Post autor: Adamicki »

Mam za zadanie policzyć siłę normalną w pręcie o przekroju prostokątnym o wymiarach b x h . Osie x i y przechodzą przez środek ciężkości prostokąta, a jego bok o długośći h jest równoległy do osi y.

Potrzebuję obliczyć całkę: \(\displaystyle{ \iint}\)\(\displaystyle{ \frac{k}{\sqrt{x^2+y^2+3k^2}}dA}\)

Jak się do tego prawidłowo zabrać? Jeśli to istotne, to zadanie ma być wykonane w Mathematice. Z góry dzięki za pomoc.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Całka oznaczona

Post autor: luka52 »

O ile dobrze zrozumiałem treść, to:
różniczka powierzchni dA to po prostu dxdy, pozostaje jeszcze wyznacyć granice całkowania, ale jako że całkujemy po prostokącie jest to dziecinnie proste. Ostatecznie należy wprowadzić do Mathematici następującą całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_{- \frac{b}{2}}^{\frac{b}{2}} t\limits_{-\frac{h}{2}}^{\frac{h}{2}} \frac{k}{\sqrt{x^2 + y^2 + 3k^2}} \, \mbox{d}y \, }\).
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Dobrze zrozumiałeś. Tylko niestety chyba nie umiem tego wprowadzić z odpowiednimi założeniami, bo wychodzi kilka linijek odpowiedzi, które mi nic nie mówią. A wpisuję komendę:

Integrate[L/(y^2 + z^2 + 3*L^2)^(1/2), {y, -h/2, h/2}, {z, -b/2, b/2}] Acha, jeszcze k, które zamieniłem na L jest >0. Jak to w Mathematice uwzględnić?
luka52
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Założenia podaj jako końcowy argument funkcji Integrate:
\(\displaystyle{ \text{Integrate}\left[\frac{k}{\sqrt{x^2+y^2+3k^2}},\left\{x,\frac{-b}{2},\frac{b}{2}\right\},\left\{y,\frac{-h}{2},\frac{h}{2}\right\},\text{Assumptions}\to k>0\right]}\)
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Wpisałem to, co poleciłeś i wyszło coś takiego, jak niżej. Nie podoba mi się efekt końcowy, jak mam go rozumieć, bo wygląda to jak brzydka kupa. Co oznaczają te dwie pionowe kreski obok siebie?

Kod: Zaznacz cały

2 k If[(Sqrt[3] + 6 k Im[1/b] <= 0 || 6 k Im[1/b] >= Sqrt[3] || 
     Re[b] != 0) && (Re[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] <= -1 || 
     Re[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] >= 1 || 
     Im[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] != 0), 1/(
  2 h Sqrt[b^2 + h^2 + 
    12 k^2])(2 b h Sqrt[b^2 + h^2 + 12 k^2]
      ArcSinh[Sqrt[h^2]/Sqrt[b^2 + 12 k^2]] - 
    4 Sqrt[3] Sqrt[h^2] k Sqrt[b^2 + 12 k^2] Sqrt[(
     b^2 + h^2 + 12 k^2)/(b^2 + 12 k^2)]
      ArcTan[(b h)/(2 Sqrt[3] k Sqrt[b^2 + h^2 + 12 k^2])] - 
    h Sqrt[h^2] Sqrt[b^2 + 12 k^2] Sqrt[(b^2 + h^2 + 12 k^2)/(
     b^2 + 12 k^2)] Log[-b + Sqrt[b^2 + h^2 + 12 k^2]] + 
    h Sqrt[h^2] Sqrt[b^2 + 12 k^2] Sqrt[(b^2 + h^2 + 12 k^2)/(
     b^2 + 12 k^2)] Log[b + Sqrt[b^2 + h^2 + 12 k^2]]), 
  Integrate[b ArcSinh[Sqrt[h^2]/(2 Sqrt[3 k^2 + (-b/2 + b x)^2])], {x, 0, 1}, 
   Assumptions -> k > 0 && ! ((Sqrt[3] + 6 k Im[1/b] <= 0 || 6 k Im[1/b] >= Sqrt[3] || 
          Re[b] != 0) && (Re[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] <= -1 || 
          Re[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] >= 1 || 
          Im[Sqrt[-h^2 - 12 k^2]/b] != 0))]]
Wiele nie widać, ale nie mogę jeszcze zamieszczać obrazków, ani linków..
Ostatnio zmieniony 19 maja 2008, o 21:53 przez Adamicki, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Nie wiem której wersji używasz, ale w 6 jest taka fajna opcja 'Edit'->'Copy As'->'LaTeX' i wtedy można elegancko wkleić gotową formułkę między tagi 'tex' na forum.
Pionowe kreski '||' oznaczają po prostu lub. Mathematica jak widać rozważa bardzo dużo przypadków ;).
Imho lepiej to zrobić 'manualnie' tj. obliczyć nieoznaczoną i samemu uwzględnić granice lub podopisywać tyle założeń, by program nie miał dwuznaczności co do wyniku.

Tak na szybko policzyłem i chyba wychodzi:
\(\displaystyle{ -b k+2 \sqrt{3} k^2 \text{ArcCot}\left[\frac{2 \sqrt{3} k}{b}\right]-\frac{1}{2} b k \text{Log}[4]-\frac{1}{2} h k \text{Log}[4]+\frac{1}{2} h k \text{Log}\left[-b+\sqrt{b^2+h^2+12 k^2}\right]+\frac{1}{2} h k \text{Log}\left[b+\sqrt{b^2+h^2+12 k^2}\right]+\frac{1}{2} b k \text{Log}\left[-h+\sqrt{b^2+h^2+12 k^2}\right]+\frac{1}{2} b k \text{Log}\left[h+\sqrt{b^2+h^2+12 k^2}\right]}\)
Z tymi logarytmami można zrobić porządek, ale to już chyba samemu trzeba.
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Akurat używam wersji 6, to zacznę Latexować. Mógłbyś podać jaki kod wklepałeś do swojej Mathematici, żeby uzyskać taki wynik?
luka52
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Za każdym razem coś innego mi wychodzi :/
Ale teraz wpisanie
\(\displaystyle{ \text{Expand}\left[\text{FullSimplify}\left[\text{Integrate}\left[\frac{k}{\sqrt{x^2+y^2+3k^2}},\left\{x,\frac{-b}{2},\frac{b}{2}\right\},\left\{y,\frac{-h}{2},\frac{h}{2}\right\}, \text{Assumptions}\to k>0\&\&b\neq 0\&\&h\neq 0\&\&\text{Im}\left[\sqrt{-h^2-12 k^2}\right]\neq 0\&\&b\in \text{Reals}\&\&h>0\&\&b>0\right]\right]\right]}\)
powinno ostatecznie zakończyć problem

(niestety długa formułka o strona się rozjeżdża )
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

No teraz to jest perfekt. :) Czyli nie ma innej rady jak najpierw policzyć na pałę, zobaczyć do czego się przyczepi i wtedy wprowadzić dodatkowe warunki, tak? Oprócz tego chyba dałeś raz warunek, że b,h różne od 0, a potem, że b,h>0? Dzięki wielkie za pomoc.
luka52
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

A tak, bo co chwila dodawałem nowe założenia i nie patrzyłem na to co już było

A co do obliczania jeszcze to tak jak wcześniej pisałem - można też obliczyć nieoznaczoną a potem uwzględnić granice. Wszystko przebiega wg identycznego schematu jak na papierze.
Adamicki
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Haha, już mi nie przypominaj o papierze. Od kiedy zostałem zdopingowany do zabawy z Mathematicą już wiem, że nie będę się bawił w papier. Dzięki za pomoc.

[ Dodano: 21 Maj 2008, 01:55 ]
Jeszcze mam takie pytanie. Co należy zrobić, żeby po użyciu komendy Manipulate[h, {h, 0, Infinity}] i ustaleniu wartości h móc ja przypisać na stałe bez ręcznego wpisywania, że h=jakas konkretna wartość? Albo jaką inną komendą "załatwić" sprawę?
ODPOWIEDZ