VIII Podkarpacki Konkurs Matematyczny im. Franciszka Lei
Czy możecie mi pomóc w rozwiązaniu zadania 5 poziom I ?
-
GRZECH
- Użytkownik

Możemy tylko nie wiem jak to zobrazować .
Musisz poprowadzić dwusieczne kątów ADB i CDB (tych co mają odpowiednio 70 i 40 stopni).
I od punktów przecięcia tych dwusiecznych z przekątną AC (oznaczmy je odpowiednio przez E i F)
- poprowadzić odcinki do punktu B. I teraz trzeba zauważyć, że da się na niektórych czworokątach
(ADFB i BCDE) opisać okręgi. Później wszystko już idzie z bilansu kątów i prostych twierdzeń .
Daj znać czy dalej sobie poradziłaś/eś.
Musisz poprowadzić dwusieczne kątów ADB i CDB (tych co mają odpowiednio 70 i 40 stopni).
I od punktów przecięcia tych dwusiecznych z przekątną AC (oznaczmy je odpowiednio przez E i F)
- poprowadzić odcinki do punktu B. I teraz trzeba zauważyć, że da się na niektórych czworokątach
(ADFB i BCDE) opisać okręgi. Później wszystko już idzie z bilansu kątów i prostych twierdzeń .
Daj znać czy dalej sobie poradziłaś/eś.
Dlaczego na tych czworokątach można opisać okręgi? Jakoś w ogóle nie mogę tego uzasadnić. Powstał jeden trójkąt prostokątny ADF i to na nim mogę opisać okrąg, którego środek pokrywa się ze środkiem przeciwprostokątnej. Ale jak się to ma do czworokata? Proszę więc o dalszą pomoc.
-
GRZECH
- Użytkownik

Istnieje takie twierdzenie, że jeżeli w czworokącie kąty oparte na tym samym "odcinku" są równe to
można na nim opisać okrąg. Inaczej: jeżeli masz okrąg i dwa kąty wpisane oparte na tym samym
łuku to tworzą one czworokąt wpisany w ten okrąg.
Nie mam pojęcia jak inaczej Ci to wytłumaczyć .
Jak ktoś ma takie możliwości graficzne (ja nie posiadam żadnego programu, w którym byłbym w stanie to zrobić :/) to prosiłbym o zobrazowanie tego zadania.
można na nim opisać okrąg. Inaczej: jeżeli masz okrąg i dwa kąty wpisane oparte na tym samym
łuku to tworzą one czworokąt wpisany w ten okrąg.
Nie mam pojęcia jak inaczej Ci to wytłumaczyć .
Jak ktoś ma takie możliwości graficzne (ja nie posiadam żadnego programu, w którym byłbym w stanie to zrobić :/) to prosiłbym o zobrazowanie tego zadania.
Bardzo dziękuję. Narysowałam i wiem o co chodzi. Ale wcześniej nie spotkałam się z tym twierdzeniem, a ukończyłam studia matematyczne (WSP) niedawno. Skąd znasz to twierdzenie i gdzie można znaleźć dowód.
-
GRZECH
- Użytkownik

Ups, troszkę się porwałem z tym twierdzeniem, bo takie nie istnieje .
Istnieje tylko odwrotne. No to będzie trzeba pomyśleć nad innym rozwiązaniem zadania .
Istnieje tylko odwrotne. No to będzie trzeba pomyśleć nad innym rozwiązaniem zadania .
Jeżeli dwóch chłopców grało w szachy 4 godziny, to ile godzin grał jeden chłopiec.
Należało podać rozwiązanie tego zadania na konkursie w szkole podstawowej. Jak myślicie? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Należało podać rozwiązanie tego zadania na konkursie w szkole podstawowej. Jak myślicie? Dziękuję z góry za odpowiedź.
-
Kamix___33
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Może się ktoś orientuje, kiedy będzie lista osób zakfalifikowanych do finału tego konkursu ??
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Moze na tej stronie da ten koles Adam Kawalek .. tylko kiedy to nie wiem ... pytaj nauczycieli najlepiej
-
actraz
- Użytkownik

ehm.... tylko kiedy on to da.... Myslalem, ze w tym tygodniu co był, a teraz pewnie to dopiero po niedzieli....
-
GRZECH
- Użytkownik

Próg na poziomie pierwszym: 14 pkt.
Próg na poziomie drugim: 20 pkt.
I wszystko jasne .
I wszystko jasne .
- enigm32
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Skąd masz tę informację?GRZECH pisze:Próg na poziomie pierwszym: 14 pkt.
I wszystko jasne .