Witam mam problem z takim zadankiem, jak go zrobić poprawnie, wiem ze był d tego jakiś wzór ale nauczyciel nam go nie podawał.
Ad.1
Jaką kwotę należy wpłacać okresowo na początku kazdego roku aby po upływie 5 lat systematycznego kapitalizowania wynosił 17776zł przy stopie procentowej 5,5%.
Proszę o podanie wzoru wraz z wytłumaczeniem co poszczególne symbole oznaczają lub pmoc w rozwiązaniu. Pozdrawiam
Wzór na kwotę jaką należy wpłacać co roku
wzór na procent składany:
\(\displaystyle{ K _{n}=K _{0}(1+ \frac{p*0,8}{100}) ^{n}}\)
Kn to kwota po n okresach kapitalizacji (nie podałeś co jaki czas odsetki się kapitalizują, prawdopodobnie co roku, więc przyjmujemy 5, jakby stawało by się to co pół byłoby 10).
Ko to kwota początkowa (której szukamy obecnie)
p- ilość procent (5,5% w naszym przypadku, jeżeli kapitalizowałyby się odsetki dzielimy ten procent na taką część roku jaką się kapitalizują! np. co pół roku p wynosiłoby 2,75(%) )
0,8-podatek od odsetek 20%
i podnosimy nawias do n okresów kapitalizacji
\(\displaystyle{ K _{n}=K _{0}(1+ \frac{p*0,8}{100}) ^{n}}\)
Kn to kwota po n okresach kapitalizacji (nie podałeś co jaki czas odsetki się kapitalizują, prawdopodobnie co roku, więc przyjmujemy 5, jakby stawało by się to co pół byłoby 10).
Ko to kwota początkowa (której szukamy obecnie)
p- ilość procent (5,5% w naszym przypadku, jeżeli kapitalizowałyby się odsetki dzielimy ten procent na taką część roku jaką się kapitalizują! np. co pół roku p wynosiłoby 2,75(%) )
0,8-podatek od odsetek 20%
i podnosimy nawias do n okresów kapitalizacji
- Stary
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Ten wzór jest troche inny. W tym zadaniu nie uwzględniamy podatku ten wzór jest podobny do
\(\displaystyle{ K = Ko*r(r ^{n} - 1)/r-1\(\displaystyle{
Ale mi nie wychodzi z tego}\)}\)
\(\displaystyle{ K = Ko*r(r ^{n} - 1)/r-1\(\displaystyle{
Ale mi nie wychodzi z tego}\)}\)