Zadania z geometrii na OM
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Mogłby ktoś mi doradzić jak sie nauczyć geometrii na OM? Bez niej praktycznie droga do finału zamknięta, a nie po to się startuje, aby wiedzieć że II etap = koniec. Niby znam sporo twierdzeń, ale gdy trzeba rozwiązać jakieś zadanie olimpijskie poprostu wymiękam (wiele osób ma podobny problem to pewno wiecie jak to jest)
"Ta głupia geometria..." - co to za nazwa tematu
Szemek
"Ta głupia geometria..." - co to za nazwa tematu
Szemek
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, o 19:26 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aramil
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Geometria idzie z potegi punktu:D:D sporo zadan mozna zrobic tym sposobem:) generalnie polecam szukac wszystkiego na czym mozna opisac okrag, co lezy na jednym okregu itp;) to znacznie upraszcza sprawe. no i pozniej leciec z potegi
-
Pablo09
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Ja to pewnie nie jestem zbyt odpowiednią osobą, ale wiem, że ta różowa książka Pawłowskiego, Zadanie z olimpiad jest bardzo dobra żeby sie geometeii nauczyć , naprawdę ciekawe zadania . Także jeśli jeszcze jej nie masz to sobie kup
-
szablewskil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Ja mam manię że jak widzę że na czworokącie można opisać okrą to zawsze kombinuje z tw Ptolemeusza, pomogło to bardzo w tym roku na OM w 5-tym
Poza tym to prawda że dużo chyba pomagają różne uwagi o kątach że można okrąg opisać itp
Poza tym to prawda że dużo chyba pomagają różne uwagi o kątach że można okrąg opisać itp
-
MarcinT
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
rózowa jest bardzo dobra. zrobilem pierwsze 20 zadan i starczylo. po za tym sprawozdania koniecznie! geometrie z baltic wayow II i III etapów. Generalnie w geometrii jest pula twierdzen i z tego sie trzaska. Czesto można zrobić na chama tw. sinosów lub cosinusów (patrz gejo z III etapy w tym sezonie, 5 zadanie z II etapu tez tak zrobilem, w poprzednich latach wlasciwie srednio po jednym zadaniu z II etapu da sie latwo policzyc trygonometrią... ) ogólnie patrząc bardziej teoretycznie kazdą geometrie mozna policzyc, nie kazda latwo dlateg warto szukac podobienstw i okręgów. trudno napisac, część rzeczy trzeba widzieć, rób te zadania co napisalem na poczatku, z nieba to nie spadnie tylko trzeba trzasnac dużo zadań zeby odnaleźć sposób myślenia... w książce napiszą rozwiązanie, ale Ty sam musisz dojsc do tego jak to robić.
- alchemik
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
hehs.. Muszę się wyżalić.
W jaki sposób się przygotowujecie na OM-a? Bo u mnie to ciężka sprawa. Biorę jakieś zadanie jakieś 10 min próbuje coś zrobić - nic nie wychodzi, potem się denerwuje i patrzę na rozwiązanie. Pffff, jak patrze na II etap to trwa 300 min, nie wyrobiłbym tyle. Jeżeli chodzi o jakieś konkursy odmienne niż OM idzie mi całkiem gładko, a na zadania z OM-a nie mogę się wgryźć, no na pewno są trudniejsze, ale także zupełnie inne.
W sumie nie wiem na co liczę tym postem . Chciałbym od kogoś usłyszeć że też ma podobny problem
W jaki sposób się przygotowujecie na OM-a? Bo u mnie to ciężka sprawa. Biorę jakieś zadanie jakieś 10 min próbuje coś zrobić - nic nie wychodzi, potem się denerwuje i patrzę na rozwiązanie. Pffff, jak patrze na II etap to trwa 300 min, nie wyrobiłbym tyle. Jeżeli chodzi o jakieś konkursy odmienne niż OM idzie mi całkiem gładko, a na zadania z OM-a nie mogę się wgryźć, no na pewno są trudniejsze, ale także zupełnie inne.
W sumie nie wiem na co liczę tym postem . Chciałbym od kogoś usłyszeć że też ma podobny problem
- alchemik
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Nie no chłopaki nie porównujcie matury z OM-em . Maturka z matmy...
9 standardowych zadań, wynik dla siebie. OM...rywalizacja z osobnikami z całej Polski... tylko mała różnica poziomów ;]
9 standardowych zadań, wynik dla siebie. OM...rywalizacja z osobnikami z całej Polski... tylko mała różnica poziomów ;]
-
Einstein ;)
- Użytkownik

I tutaj jak ktoś ładnie powiedział
"Olimpiada zaczyna się tam gdzie kończy sie matura"
"Olimpiada zaczyna się tam gdzie kończy sie matura"
- Aramil
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
niestety nie az tak tak dobrze , do finalu zabraklo 2 punktow...Brzytwa pisze:Jeśli robisz na tyle dobrze, że dojdziesz do finału OM to tak
racja... OM jest łatwiejszy xDalchemik pisze:Nie no chłopaki nie porównujcie matury z OM-em
-
MarcinT
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
problemem na maturze może być co najwyżej popełnianie durnych błędów rachunkowych jeżeli już tego sie wyzbyjesz to wynik powinien oscylowac w granicach 96%-100%.