Wykaż że ciąg anharmoniczny nie jest kombinacją liniową ciągów monotonicznych, ograniczonych (ciągi dodajemy, i mnożymy przez skalar "standardowo", tzn. \(\displaystyle{ (a_n)_{n\in \mathbb{N} }+(b_n)_{n\in \mathbb{N} }=(a_n+b_n)_{n\in \mathbb{N} }}\) oraz \(\displaystyle{ \lambda (a_n)_{n\in \mathbb{N} }=(\lambda a_n)_{n\in \mathbb{N} }}\)).
(dowód znam, więc jeżeli widzieliście go kiedyś to go nie przepisujcie, tylko dajcie pogłówkować innym ;P )
[Ciągi] Ciąg anharmoniczny
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Hmm, nie znam dowodu, ale wydaje mi się, że jest to prosty wniosek korzystając z wahań skończonych. Oczywiście kombinacja liniowa jakichśtam ciągów monotonicznych to różnica wartości na brzegach, natomiast wahanie ciągu anharmonicznego może być dowolnie duże tzn. jest nieograniczone. To idzie tak łatwo czy jakiś błąd zrobiłem?
Podobne zadanko:
Niech f bedzie taką f-kcją \(\displaystyle{ f:\RR\rightarrow \mathbb{R}}\), że
\(\displaystyle{ \forall_{n\in \mathbb{N}} \ f(\frac{1}{n})=(-1)^{n}}\)
Wykazać, że nie istnieją takie funkcje rosnące \(\displaystyle{ g,h:\RR\rightarrow \mathbb{R}}\), że \(\displaystyle{ f(x)=g(x)-h(x)}\)
Podobne zadanko:
Niech f bedzie taką f-kcją \(\displaystyle{ f:\RR\rightarrow \mathbb{R}}\), że
\(\displaystyle{ \forall_{n\in \mathbb{N}} \ f(\frac{1}{n})=(-1)^{n}}\)
Wykazać, że nie istnieją takie funkcje rosnące \(\displaystyle{ g,h:\RR\rightarrow \mathbb{R}}\), że \(\displaystyle{ f(x)=g(x)-h(x)}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Zdaje się, że jest to ciąg:
\(\displaystyle{ a_n = \frac{(-1)^{n+1}}{n}}\)
\(\displaystyle{ a_n = \frac{(-1)^{n+1}}{n}}\)
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
A to ciekawe. Mógłbyś zarzucić numer olimpiady? Bo zdaje mi się, że bez znajomości czegoś takiego jak podałem ciężko byłoby samemu wpaść na taki sposób (tzn. jak wyglądała wzorcówka?).MarcinT pisze:dodajmy ze to zadanko było zadaniem nr 1 na którymś tam II etapie OM.