2logx=0
dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ x>0}\) czy \(\displaystyle{ x ^{2} >0 x 0}\)
logarytm (nie takie)proste pytanie :|
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, o 20:11 przez therealse, łącznie zmieniany 1 raz.
a gucio. znalazełem w jednym zbiorze chyba aksomat toruń, gdzie dziedzina była inna. byłem przekonany do zwykłej dziedziny, ale mój nauczyciec powidział ze bierzemy całość jako \(\displaystyle{ x ^{2}>0}\) potrzebuje uzasadnienia od osoby bardziej doświadczonej niz ty (patrz wiek;).
nie napisałem od razu o co dokładnie mi chodzi, więc to teraz rozwinę:
zgodnie z def. logarytów: \(\displaystyle{ log _{a} b=c , gdzie}\)\(\displaystyle{ a \in (0,1) \cup (1,+\infty)}\)\(\displaystyle{ i}\)\(\displaystyle{ b\in(0,+\infty)}\) co jeśli \(\displaystyle{ b=d ^{n}}\) czy/dlaczego rozpatrujemy \(\displaystyle{ d ^{n} >0}\)
nie napisałem od razu o co dokładnie mi chodzi, więc to teraz rozwinę:
zgodnie z def. logarytów: \(\displaystyle{ log _{a} b=c , gdzie}\)\(\displaystyle{ a \in (0,1) \cup (1,+\infty)}\)\(\displaystyle{ i}\)\(\displaystyle{ b\in(0,+\infty)}\) co jeśli \(\displaystyle{ b=d ^{n}}\) czy/dlaczego rozpatrujemy \(\displaystyle{ d ^{n} >0}\)
-
Jacopo
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Definicja: (...).Funkcję daną wzorem \(\displaystyle{ y= log_{a} x}\) , gdzie \(\displaystyle{ x \in (0; \infty)}\), nazywam,y funkcja logarytmiczną.[/latex]
a wiec x nigdy nie bedzie ujemny, przy wzore ogolnym takim (bez zadych wrtosci bezwzgledych). a przy \(\displaystyle{ x^2>0}\), mozemy wziasc \(\displaystyle{ x= -1}\) > \(\displaystyle{ (-1)^2=1>0}\) prawda, a tak nie moze byc...
a wiec x nigdy nie bedzie ujemny, przy wzore ogolnym takim (bez zadych wrtosci bezwzgledych). a przy \(\displaystyle{ x^2>0}\), mozemy wziasc \(\displaystyle{ x= -1}\) > \(\displaystyle{ (-1)^2=1>0}\) prawda, a tak nie moze byc...
- przemk20
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
to zalezy w jakiej formie na poczatku miales ten logarytm to znaczy, jesli
\(\displaystyle{ \log x^2 = 0 \iff 2 \log |x| = 0 \Rightarrow x^2 > 0}\)
zas jesli
\(\displaystyle{ 2 \log x = 0 \Rightarrow x > 0}\)
\(\displaystyle{ \log x^2 = 0 \iff 2 \log |x| = 0 \Rightarrow x^2 > 0}\)
zas jesli
\(\displaystyle{ 2 \log x = 0 \Rightarrow x > 0}\)