Wyznaczenie wartości wyrażenia
-
piotras19
- Użytkownik

Wiadomo, że liczba a jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ 9 ^{x} +9 ^{-x} =14}\) Nie obliczając a wyznacz wartosc wyrażenia \(\displaystyle{ 3 ^{a} +3 ^{-a}}\)Z góry dzieki
-
*Kasia
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
Po pierwsze, zadanie już było. Po drugie, to jest prawie całkowicie rozwiązane zadanie - podstaw i wylicz, odrobinę wkładu.
-
piotras19
- Użytkownik

Chyba jak bym wiedzial jak dalej zrobic to bym sie nie pytal.. Widzi Pani ze jestem nowym forumowiczem i zamiast spokojnie mi wytlumaczyc o co chodzi to mi Pani wylicza błedy. Nie ma co sie denerwowac...
-
*Kasia
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
piotras19, ja się nie denerwuję. Liczyłam tylko na odrobinę wysiłku.
Masz równanie w postaci \(\displaystyle{ y^2-2=14}\), z tego wynika, że \(\displaystyle{ y^2=16}\), a stąd \(\displaystyle{ y=-4\vee y=4}\), a oczywiście pasuje tylko \(\displaystyle{ y=4}\), co jest rozwiązaniem.
I ciężko mi uwierzyć, że mając 18 lat, nie umiesz wyliczyć niewiadomej z takiego równania.
Masz równanie w postaci \(\displaystyle{ y^2-2=14}\), z tego wynika, że \(\displaystyle{ y^2=16}\), a stąd \(\displaystyle{ y=-4\vee y=4}\), a oczywiście pasuje tylko \(\displaystyle{ y=4}\), co jest rozwiązaniem.
I ciężko mi uwierzyć, że mając 18 lat, nie umiesz wyliczyć niewiadomej z takiego równania.