MATEMATYKA czy EKONOMIA ( AE Wr/Poz, PWr, UAM )

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: fanch »

1sze podstawowe pytanie, jak myslicie po czym łatwiej dostac prace ( lepiej płatną ) po ekonomi czy po matematyce ze specjalnoscią finansową.

2gie podstawowe pytanie, z tego co mi sie wydaje to studia ekonomiczne trudne nie są ( tzn jesli chodzi o matme) a jak jest ze studiami matematycznymi ?
czytałem gdzies tutaj ze podobno niezły kosmos.

w tym roku pisze mature ( ang i matma rozszerzone ), ogłnie matma nie sprawia mi wiekszych problemów ale to tylko dlatego ze jestem w LO profil NIEMATEMATYCZNY ;/. oczywiscie zadnych olimpiad, nic z tych rzeczy na swoim koncie nie mam.

jak wygląda studiowanie matmy ? rzeczywiście zapiernicz jest duży? idzie tam przetrwac jak ktos nie jest olimpijczykiem, no i jakims geniuszem ?

którą z powyższych uczelni polecacie, na której studiujecie, jak sie wam tam studiuje, jaka atmosfera itp itd ?

prosze o odp. pozdr. fanch
neecos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: neecos »

Heh zebym mial taki dylemat jak Ty to bym sie nie martwil i poszedl na matematyke z ekonomia razem :D Na szczescie mam jeszce rok, w gre wchodzi takze informatyka.

Ciezko ocenic, jestes na profilu niematematycznym, ile masz godzin tygodniowo? Do matury rozumiem ze przygotowywales sie jakos dodatkowo tak?:> Wydaje mi sie ze wiele prawdy jest w tym ze jezeli bedziesz naprawdy dobry w tym co robisz to po obu kierunkach znajdziesz prace ;d

Najlepiej niech wypowiedza sie jednak jacys absolwenci i studenci, tez mnie ciekawi jakie mozliwosci pracy stwarza matematyka ze specjalizacja finansowa a jakie ekonomia.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: kuch2r »

chyba najlepsza odpowiedz na chwile obecna uzyskasz przegladajac oferty pracy i zwracajac uwage na rubryke waymgane wykształcenie. Oczywiscie czasy sie zmieniaja i w sytuacji gdy bedziesz konczyl studia sytuacja sie ta zmieni, lecz na chwile obecna dominuje wykszalcenie wyzsze ekonomiczne.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik

nie wiem nie znam sie, ale wydaje mi sie ze ekonomistów i tak jest duzo jak na dzien dzisiejszy, a co bedzie za 5 lat ? bedzie ich jeszcze wiecej.

ogólnie tak jak kuch2r mówisz, w rubrykach wykształcenie dominuje: ekonomiczne, ale ilosc zgłoszonych kandydatur jest zwykle niemała.

moze jest ktos kto studiuje matme finansową , juz obojętnie gdzie i sie wypowie ?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: kuch2r »

no to ja juz sie wypowiedzialem i studiuje matme finansowa
obecnie uważa sie, ze nauki ekonomiczne ciesza sie duza popularnoscia ze wzgledu na "mode". Pare lat temu moglismy obserwowac "boom" na nauki zwiazane z "zarzadzaniem i marketingiem". Teraz sytuacja sue troche zmienilo i m.in studia ekonomiczne staja sie takimi studiami. Istnieje mozliwosc ze za 5 lat na rynku bedzie istnial nadmiar specjalistow z dziedzin ekonomicznych.
Ale
jak to mawiaja, jezeli bedziesz dobrym specjalistom w swojej dziedzinie to napewno znajdziesz prace
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Lepiej studiować matematykę. Żeby się nie rozpisywać: łatwiej matematykowi douczyć się ekonomii niż ekonomiście matematyki. Studia matematyczne daję solidną podstawę, której studia ekonomiczne nie zapewniają, masz też więcej możliwości, gdyby za 5 lat okazało się, że jest za dużo ekonomistów.
Studia matematyczne uczą logicznego myślenia i pracodawcy to wiedzą i cenią.

Dlatego
JK
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik

a jakie są podstawowe różnice miedzy matmą na uniwerku a polibudzie ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Matematyka jest podobna. Natomiast uważam (choć, oczywiście, nie jestem całkiem bezstronny ), że studiuje się przyjemniej...
JK
dominikasolo150
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dominikasolo150 »

Ja studiuję na pierwszym roku matematyki UAM. A w liceum miałam profil językowo- medialny i minimalną liczbę godzin matematyki. Na maturze zdawałam podstawę... Pierwszy semestr studiów zaliczyłam bez poprawek, pomogło mi repetytorium, które było organizowane w ramach kierunków zamawianych.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Yaco_89 »

jeżeli masz iść na matmę tylko ze względu na motywację lepszą pracą i pieniędzmi to lepiej sobie odpuść, bo te studia po prostu trzeba lubić, inaczej albo szybko się z nimi pożegnasz albo będziesz się straszliwie męczyć. Jeśli jednak rozwalanie problemów matematycznych sprawia Ci frajdę i potrafisz spędzić sporo czasu nad sprawiającym trudność zadaniem do skutku to nie zastanawiaj się tylko wybierz matematykę, jakby Ci się odmieniło w trakcie studiów to przenosisz się na ekonomię i wymiatasz tam bez wysiłku (mam trochę znajomych którzy poszli na ekonomię odpadłszy z matmy, wiem jak jest ).
act
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: act »

Yaco_89 pisze:jeżeli masz iść na matmę tylko ze względu na motywację lepszą pracą i pieniędzmi to lepiej sobie odpuść, bo te studia po prostu trzeba lubić, inaczej albo szybko się z nimi pożegnasz albo będziesz się straszliwie męczyć.
Dokładnie, zwłaszcza, że studia I stopnia to głównie czysta matma, a prawdziwe finanse są na magisterce.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

act pisze:
Yaco_89 pisze:jeżeli masz iść na matmę tylko ze względu na motywację lepszą pracą i pieniędzmi to lepiej sobie odpuść, bo te studia po prostu trzeba lubić, inaczej albo szybko się z nimi pożegnasz albo będziesz się straszliwie męczyć.
Dokładnie, zwłaszcza, że studia I stopnia to głównie czysta matma, a prawdziwe finanse są na magisterce.
No, niekoniecznie tak musi być, że czysta matma. Bo na niektórych uczelniach, (np. ) jest coś takiego jak matematyka w ekonomii, gdzie już na drugim roku są głównie przedmioty ekonomiczne (zachęcam do zajrzenia na stronę www ), a przy pewnych chęciach i wytrwałości można zrobić dwa licencjaty: z matematyki i z ekonomii. No i studia nie są wyłącznie dla geniuszów, ale dla ludzi, którzy lubią matematykę, a przyszłość wiążą z szeroko pojętymi finansami.
ODPOWIEDZ