[LIX OM] - Etap II
-
Viri
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Dziwne. IMO jak ktos w 2 klasie ma finał to w 3 raczej tez da sobie rade. A 3 klasa to ostatnia szansa wiec raczej ludzie powinni sie sprezac ;D
- Dynn
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
000562
Pierwszego dnia mi nie poszło, trudno. Zostaje wobec tego tylko fizyka...
Ale jestem dumny, bo mam punktowane 6., a to - z tego, co napisano w tym temacie - rzadkość
Pierwszego dnia mi nie poszło, trudno. Zostaje wobec tego tylko fizyka...
Ale jestem dumny, bo mam punktowane 6., a to - z tego, co napisano w tym temacie - rzadkość
-
Invariant
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Dobre pytanie - też chciałbym poznać na nie odpowiedź.TheButcher pisze:Czy ktoś wie kiedy mają uruchomić na stronie OM formularz odwoławczy ?
MarcinT - Formularz zawsze się pojawiał z tego co wiem. Ale dezorientują mnie takie sprzeczności jak podanie informacji (na takich kartkach) uczestnikom II etapu OM, że formulaż odw. pojawi się najpóźniej 2 dni po ogłoszeniu wyników i będzie można odwoływać się do 22 III - a na stronie widniejący napis, że można słać elektroniczne odwołania do 28 III. Zupełnie nielogiczne...
Kompletnie nic nie wiadomo.
Ja zamierzam odwołać się od 1 zadania - pomysł, czyli sprzeczność mod 8 mam w brudnopisie. Niestety za późno na to wpadłem i w czystopisie nie zdążyłem napisać dlaczego ciąg pięciowyrazowy jest najdłuższy - zabrakło mi czasu na napisanie zadania. A za to 2 pkt. powinienem dostać - w końcu jest to kluczowe w rozwiązaniu zadania.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LIX OM] - Etap II
bo te ocenianie ładnie wygląda w teorii, a w praktyce jest tak:
-najmniejszy błąd - obcinają do 5p.
-nieduży błąd - obcinają do 2p
-niedokończone zadanie - 0p.
-brudnopis w ogóle się nie liczy
to jest beznadziejne, bo o niekwalifikacji do finału nie powinno decydować to, że komuś zabrakło 2 minut do przepisania rozwiązania, albo przy przepisywaniu przez nieuwagę ominął jakiś szczegół
to jest beznadziejne, bo o niekwalifikacji do finału nie powinno decydować to, że komuś zabrakło 2 minut do przepisania rozwiązania, albo przy przepisywaniu przez nieuwagę ominął jakiś szczegół
-
*Kasia
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
[LIX OM] - Etap II
Nie? U nas coś mówili, że w niektórych przypadkach jest on uwzględniany. I że można w czystopisie zamieścić uwagę, że rozwiązanie jest w brudnopisie i wtedy jest on sprawdzany...Dumel pisze:-brudnopis w ogóle się nie liczy
-
adamadam
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Oj nie wydaje mi się, że oceniają aż tak surowo.Dumel pisze: bo te ocenianie ładnie wygląda w teorii, a w praktyce jest tak:
W kombinatoryjce udowodniłem, że nie zmienia się parzystość sumy liczb na przekątnej. Napisałem też, że "Wystarczy zauważyć, że tablica wypełniona zerami ma parzystą sumę liczb na przekątnej, natomiast..." Tutaj moja wypowiedź się urwała, bo zabrano mi kartkę (a raczej wyrwano ). Ostatecznej odpowiedzi na pytanie postawione w treści nie podałem, a mimo to 5 punktów mi przyznali (w sumie miła niespodzianka, bo się raczej 2pkt. spodziewałem, słysząc od wszystkich jak straszliwie obcinają punkty )
W zadaniu piątym w rozwiązaniu wzorcowym udowadniają, że proste CD i BE się przecinają. Ja w pierwszym zdaniu rozwiązania napisałem: "Niech punkt X będzie przecięciem prostych CD i BE" i o ich ewentualnej równoległości ani słowem nie wspomniałem. Dostałem naturalnie 6 punktów za całe zadanie. To chyba jest właśnie ta "mało istotna usterka", za którą się nie obcina punktów
W moim przypadku właśnie to zadecydowało. Pierwszego dnia nie zdążyłem zredagować równania funkcyjnego (brudnopis tak czytelnie prowadziłem, że nawet ja sam nie mogłem się połapać co tam mam i to spowolniło redagowanie zadania)Dumel pisze:bo o niekwalifikacji do finału nie powinno decydować to, że komuś zabrakło 2 minut do przepisania rozwiązania
Tylko kto prowadzi ów brudnopis w taki sposób, że ktoś z komisji będzie się w stanie połapać o co uczestnikowi tam chodzi? Ja swój sobie wziąłem na pamiątkę i mam przestrogę na przyszłość, jak nie prowadzić brudnopisu*Kasia pisze: I że można w czystopisie zamieścić uwagę, że rozwiązanie jest w brudnopisie i wtedy jest on sprawdzany...
-
*Kasia
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
[LIX OM] - Etap II
adamadam pisze:(brudnopis tak czytelnie prowadziłem, że nawet ja sam nie mogłem się połapać co tam mam i to spowolniło redagowanie zadania)
Właśnie sobie przypomniałam własne problemy z geometrią. Musiałam zadanie robić prawie od początku, bo wszystko było na rysunku i nie wiedziałam co po czym.adamadam pisze:Tylko kto prowadzi ów brudnopis w taki sposób, że ktoś z komisji będzie się w stanie połapać o co uczestnikowi tam chodzi?
Ale może niektórzy prowadzą go czytelniej...
-
andkom
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Brudnopis oglądam zawsze - nawet wtedy, gdy nie ma o jego zawartości wzmianki w czystopisie. Oczywiście czystopis czytam dokładniej. Nie do końca jest prawdą, że zabałaganiony brudnopis jest nie do przeczytania. Często jest na odwrót. W brudnopisie zabałaganionym często łatwiej odnaleźć poszczególne myśli i pomysły - ze względu na to, że w tym bałaganie ślad każdego pomysłu leży gdzie indziej. Dużo gorzej ogląda się brudnopisy napisane ciurkiem - linijka pod linijką w pełnym porządku. W takich brudnopisach wszystko się zlewa i można coś przeoczyć.
-
Invariant
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
andkom - mam dwa pytania do pana:
1. Czy wie pan cokolwiek o formularzu odwoławczym, który ma pojawić się na stronie OM?
2. Czy sądzi pan, że mam szansę na uzyskanie 2 pkt. z 1 pierwszego zadania, jeśli mam pomysł zapisany w brudnopisie (niestety brudnopis prowadzony był w dość bałaganiarskim stylu)? Problem jest taki, że zacząłem pisać rozwiązanie na czysto, jednak nie starczyło mi czasu, żeby zamieścić w nim kluczowy pomysł.
1. Czy wie pan cokolwiek o formularzu odwoławczym, który ma pojawić się na stronie OM?
2. Czy sądzi pan, że mam szansę na uzyskanie 2 pkt. z 1 pierwszego zadania, jeśli mam pomysł zapisany w brudnopisie (niestety brudnopis prowadzony był w dość bałaganiarskim stylu)? Problem jest taki, że zacząłem pisać rozwiązanie na czysto, jednak nie starczyło mi czasu, żeby zamieścić w nim kluczowy pomysł.
-
szablewskil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
[LIX OM] - Etap II
Co do oceny zadań Dumel chyba nie masz racji. Geometrie oceniali chyba bardzo przychylnie, nawet sie zdziwilem ze swoich ocen za geo, co do pierwszego to pewnie miales jakis blad, wszystkie osoby ktore znam i mowily ze maja dobrze dostaly 6pkt. Jedyny problem z ocenianiem to bylo chyba trzecie-z tego co slyszalem w naszym okregu oceniala je jakas osoba ktora lubi sie czepiac do wszystkiego wiec pewnie dlatego nie zauwazyla twojego przeksztalcenia w brudnopisie.
Wie ktoś może ile trzeba czekać na rozpatrzenie odwołania?
Wie ktoś może ile trzeba czekać na rozpatrzenie odwołania?
-
tom_ash777
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Mam takie pytanie: jak się odwoływać, gdy pocięli mi na 5 punktów i nie wiem za co?? Czy napisać całe moje rozwiązanie(sprawdzone, z ew.komentarzami) mając nadzieję że tak napisałem na zawodach?
Dostałem 500650 i chcę odwoływać się w 3-cim o 2 punkty, więc ma to dla mnie znaczenie, aby podwyższyli mi którąś z 5-tek. O ile w 1-szym to nie problem napisać całe, to 5-te zrobiłem analitycznie- co w takim wypadku zrobić? Pisać całe obliczenia na ponad 2 strony A4? Poza tym, że to nieco problematyczne,to mogą to uznać za złośliwe... Co więc poradzicie w mojej sytuacji?
Dostałem 500650 i chcę odwoływać się w 3-cim o 2 punkty, więc ma to dla mnie znaczenie, aby podwyższyli mi którąś z 5-tek. O ile w 1-szym to nie problem napisać całe, to 5-te zrobiłem analitycznie- co w takim wypadku zrobić? Pisać całe obliczenia na ponad 2 strony A4? Poza tym, że to nieco problematyczne,to mogą to uznać za złośliwe... Co więc poradzicie w mojej sytuacji?
-
qjon
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
a podałeś przykład ciągu?tom_ash777 pisze:O ile w 1-szym to nie problem napisać całe,
z doświadczenia wiem, że większość poprawnych rozw analitycznych dostaje 5pkt. wynika to zapewne z braku jakiś założeń, których wymaga niezliczona liczba przekształceń (chodzi o to żeby uniknąć niedozwolonych operacji).tom_ash777 pisze:5-te zrobiłem analitycznie- co w takim wypadku zrobić?
-
tom_ash777
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
No jasne, ciąg podałem(tam chyba nie ma błędu-liczenie do 3 ;D) i oba przypadki modulo udowodniłem- muszę mieć jakiś dziwny błąd techniczny.
A co do analitycznego to pewnie masz rację...chociaż i tak będę się odwoływał: według mnie to mały błąd, bo w danym układzie współrzędnych każda wartość współrzędnych albo odległości między punktami musi istnieć, więc w ich obliczaniu nigdzie nie można otrzymać dzielenia przez 0.
A co do analitycznego to pewnie masz rację...chociaż i tak będę się odwoływał: według mnie to mały błąd, bo w danym układzie współrzędnych każda wartość współrzędnych albo odległości między punktami musi istnieć, więc w ich obliczaniu nigdzie nie można otrzymać dzielenia przez 0.