[LIX OM] - Etap II

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Nestor
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: Nestor »

qjon pisze:Nestor, hm... a gdzie tak jest napisane? w regulaminie nie ma nic o tym mowy
W regulaminie nie ma mowy o wielu rzeczach które są praktycznie realizowane. Na przykład, nie znajdziecie w regulaminie informacji o skali ocen. Nie ma informacji o progach. Nie ma informacji o kategorycznym zakazie wglądu kogokolwiek spoza Komitetów w poprawienie prace. Nie ma słowa o możliwości odwołań ani o regulaminie odwoławczym, innowacji wprowadzonej kilka lat temu. Wcześniej zresztą uczestnik był kwalifikowany do finału i tyle. Nie poznawał swoich ocen.

Nie wszystkie zasady są wpisane w regulamin. Regulamin zresztą nie może być za szczegółowy. On podaje po prostu podstawowe zasady.

W tej sprawie jest po prostu kategoryczny ZAKAZ KOMITETU GłÓWNEGO. Od dawien dawna. Zresztą Komitety Okręgowe i ich członkowie same wiedzą że NIC na ten temat im ABSOLUTNIE NIE WOLNO pisnąć w okresie od zawodów do ogłoszenia wyników. Każdy nowy członek dostaje na ten temat wyraźną instrukcję (zresztą zazwyczaj sam o tym wie; to jest zazwyczaj były olimpijczyk i wie, jak było, gdy sam startował).

Zmieniają się Komitety: Główne, Okręgowy, a pewne rzeczy zostają niezmienione. Na przykład niepowtarzalny klimat Olimpiady. I pewne zasady - niektóre bardzo wyraźnie wyszczególniane, a niektóre po prostu znane.

Ja na przykład nie wierzę w to, że jeden z postów wyżej (na temat oszacowania progu po wynikach w Łodzi) napisał członek Komitetu Okręgowego w Łodzi. Ktoś się chyba po prostu podszył. Bo członek Komitetu Okręgowego po prostu NAWET takiej informacji NIE UDZIELI. NIE WOLNO MU.
qjon
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: qjon »

Nestor pisze:W regulaminie nie ma mowy o wielu rzeczach które są praktycznie realizowane. Na przykład, nie znajdziecie w regulaminie informacji o skali ocen. Nie ma informacji o progach. Nie ma informacji o kategorycznym zakazie wglądu kogokolwiek spoza Komitetów w poprawienie prace. Nie ma słowa o możliwości odwołań ani o regulaminie odwoławczym, innowacji wprowadzonej kilka lat temu.
Na II etapie dostajesz kartkę z informacjami jak są punktowane zadania. Tak samo jak regulamin odwoławczy. Czyli w jakimś sensie jest to w regulaminie.

Pozwolisz, że spytam, na jakiej podstawie piszesz?
TheButcher
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: TheButcher »

To b. ciekawe, co pisze p. Nestor. Tylko dlaczego wiele osób już w kilka dni po olimpiadzie ile ma punktów? Znam takie osoby, z różnych okręgów. Po prostu mają kontakt ze znajomymi profesorami. A kto udowodni, że dany profesor złamał regulamin ? Nikt, bo: nie ma takiej możliwości po prostu, żeby udowodnić coś takiego, a po drugie nie ma tego w regulaminie OM.
Po prostu, wszędzie są równi i równiejsi. Wniosek stąd, że prace na II etapie winny być kodowane. To rozwiązanie ograniczyłoby np. informowanie uczniów o ich ocenach na 2 tyg. przed oficjalnym ogłoszeniem wyników.

Jak pisze p. Nestor - członkowi komitetu OM nie wolno udzielać takich i innych informacji - wiadomo - to po prostu wynika z prawa naturalnego, z podstawowych norm etyczno-moralnych. Jednak realia są inne. W kazdym okręgu jest ~5-10% osób, które przed olimpiadą, jak i po wiedzą o sprawach, o których nie powinni. Ale tego nigdy niestety nie da się uniknąć.
Nestor
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: Nestor »

qjon pisze: Na II etapie dostajesz kartkę z informacjami jak są punktowane zadania. Tak samo jak regulamin odwoławczy. Czyli w jakimś sensie jest to w regulaminie.
Chyba domyślasz się, że pewne wiadomości czy instrukcje nie są na piśmie przekazywane uczestnikom...
qjon pisze: Pozwolisz, że spytam, na jakiej podstawie piszesz?
Naprawdę się nie domyślasz? Wydaje mi się, że z treści tego co napisałem jest to dość oczywiste.

[ Dodano: 9 Marca 2008, 23:49 ]
TheButcher pisze:To b. ciekawe, co pisze p. Nestor. Tylko dlaczego wiele osób już w kilka dni po olimpiadzie ile ma punktów? Znam takie osoby, z różnych okręgów. Po prostu mają kontakt ze znajomymi profesorami. A kto udowodni, że dany profesor złamał regulamin ? Nikt, bo: nie ma takiej możliwości po prostu, żeby udowodnić coś takiego, a po drugie nie ma tego w regulaminie OM.
Jeśli to prawda, to jest to bardzo smutne. Ale, jak pisałem - w regulaminie napisane nie jest, ale zakaz Komitetu Głównego istnieje, i to kategoryczny.

Zresztą takie informacje "kilka dni po zawodach" mogą okazać się bardzo mylące - i m.in. dlatego, w interesie zawodnika, nie należy żadnych ujawniać...
TheButcher pisze: W kazdym okręgu jest ~5-10% osób, które przed olimpiadą, jak i po wiedzą o sprawach, o których nie powinni.
To też jest bardzo smutne. Że jest aż tak źle, to nie chce mi się wierzyć.
Przy czym "po olimpiadzie" - to trochę inna sprawa. Wtedy pewne informacje nawet powinny być ujawniane. Nie wszystkie oczywiście. Przy okazji - jeszcze jakieś 7-8 lat temu zawodnik nie mógł poznawać wyników ani punktacji. Zostało to zmienione kilka lat temu, podobnie jak wprowadzenie punktacji 0,2,5,6.
andkom
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: andkom »

Nestor pisze:
TheButcher pisze:To b. ciekawe, co pisze p. Nestor. Tylko dlaczego wiele osób już w kilka dni po olimpiadzie ile ma punktów? Znam takie osoby, z różnych okręgów. Po prostu mają kontakt ze znajomymi profesorami. A kto udowodni, że dany profesor złamał regulamin ? Nikt, bo: nie ma takiej możliwości po prostu, żeby udowodnić coś takiego, a po drugie nie ma tego w regulaminie OM.
Jeśli to prawda, to jest to bardzo smutne. Ale, jak pisałem - w regulaminie napisane nie jest, ale zakaz Komitetu Głównego istnieje, i to kategoryczny.

Zresztą takie informacje "kilka dni po zawodach" mogą okazać się bardzo mylące - i m.in. dlatego, w interesie zawodnika, nie należy żadnych ujawniać...
TheButcher pisze: W kazdym okręgu jest ~5-10% osób, które przed olimpiadą, jak i po wiedzą o sprawach, o których nie powinni.
To też jest bardzo smutne. Że jest aż tak źle, to nie chce mi się wierzyć.
Z czasów gdy startowałem w Olimpiadzie też pamiętam to, że pewna część zawodników znała liczbę zdobytych przez siebie punktów (i to na wszystkich stopniach). Bardzo mnie to dziwiło, bo ja takich informacji nie posiadałem. W ostatnim roku swoich startów poprosiłem jednego z lepiej poinformowanych kolegów (którego zdążyłem poznać), by dowiedział się, ile punktów ja miałem. I dowiedział się zarówno o liczbę moich punktów na drugim, jak i na trzecim stopniu. Wniosek stąd taki, że najwyraźniej po prostu nie wiedzieliście o tym zjawisku, ani o jego skali. Zawodnik, jeśli chodził do właściwej szkoły miał dostęp do takich informacji, jak liczba punktów zdobytych przez siebie, a nawet przez innego zawodnika i to z innej szkoły, a nawet z innego okręgu. A wszystko to miało miejsce kilkanaście lat temu, gdy o jakich kolwiek odwołaniach, czy o oficjalnym poznawaniu swoich wyników nie było mowy...

Natomiast to, co napisałem wcześniej, nie łamie (mam nadzieję) jakiejkolwiek tajemnicy, bo każdy, kto był na "herbatce" mógł dojść do podobnych wniosków (które zresztą - co zaznaczyłem - wcale nie muszą być słuszne).

Oczywiście w pełni zgadzam się z poniższym:
Nestor pisze:Zresztą takie informacje "kilka dni po zawodach" mogą okazać się bardzo mylące - i m.in. dlatego, w interesie zawodnika, nie należy żadnych ujawniać...
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LIX OM] - Etap II

Post autor: Dumel »

nie byłem na herbatce a właśnie opublikowano rozwiązania wzorcowe z II etapu. Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięła druga równość w zależności (2) w zad. 5?
dj3500
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LIX OM] - Etap II

Post autor: dj3500 »

\(\displaystyle{ \sphericalangle ACD = DCE}\), bo CD jest symetralną AE. W ogóle \(\displaystyle{ \Delta ACD \equiv \Delta ECD.}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LIX OM] - Etap II

Post autor: Dumel »

no tak, pomyliłem \(\displaystyle{ CE}\) z jakimś przedłużeniem wysokości bo na rysunku tak podobnie to wyszło
qjon
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Nestor pisze: Naprawdę się nie domyślasz? Wydaje mi się, że z treści tego co napisałem jest to dość oczywiste.
Przepraszam, rzeczywiście nie pomyślałem. Jeśli Pan może zdradzić, to czy mamy się spodziewać wyników w poniedziałek?
andkom pisze:Oczywiście możliwe jest, że po złych latach łódzki okrąg odbił się od dna, albo po prostu miał lepszy rok, ale raczej nie spodziewam się tego. Gdyby liczba finalistów z okręgu łódzkiego miała być na takim samym poziomie, jak w kilku ostatnich latach, to próg musiałby być wysoki.
Myślę, że dna sięgnął 2-3 lata temu, zaś teraz jest tendencja rosnącą. Pytanie jak długo potrwa...

Jeśli chodzi o te wszystkie dyskusje nt. równych i równiejszych, to oczywiście można doliczyć milion innych rzeczy, jednak każdy uczestnik ma te same zadania, które są oceniane w taki sam sposób(centralna weryfikacja) czyli zawody są jak najbardziej sprawiedliwe.
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LIX OM] - Etap II

Post autor: MarcinT »

Denerwujące jest jednak to że po zawodach niektórzy poznają szybko swoje wyniki a inni nie ...
TheButcher
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: TheButcher »

qjon pisze:Jeśli chodzi o te wszystkie dyskusje nt. równych i równiejszych, to oczywiście można doliczyć milion innych rzeczy, jednak każdy uczestnik ma te same zadania, które są oceniane w taki sam sposób(centralna weryfikacja) czyli zawody są jak najbardziej sprawiedliwe.
Niestety. Zawody 2 stopnia są oceniane przez komitety okręgowe - tak jak w przypadku 1 etapu. Nie ma centralnej weryfikacji, ocena zadania zależy od okręgu - właściwie jest to widzimisie sprawdzającego. Często prace są sprawdzane przez studentów (później weryfikowane przez członków komitetu okręgowego).
qjon
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

TheButcher pisze: Niestety. Zawody 2 stopnia są oceniane przez komitety okręgowe - tak jak w przypadku 1 etapu. Nie ma centralnej weryfikacji, ocena zadania zależy od okręgu - właściwie jest to widzimisie sprawdzającego. Często prace są sprawdzane przez studentów (później weryfikowane przez członków komitetu okręgowego).
jakto? cytuję regulamin:
"7. Komitet Główny
(...)
c) ujednolica oceny zadań zawodów stopnia drugiego, ustala listę zawodników zakwalifikowanych do zawodów stopnia trzeciego"
andkom
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: andkom »

qjon pisze:Jeśli Pan może zdradzić, to czy mamy się spodziewać wyników w poniedziałek?
Zebranie kwalifikacyjne istotnie będzie miało miejsce w poniedziałek, więc wyników należy się spodziewać lada dzień.
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LIX OM] - Etap II

Post autor: MarcinT »

Na karcie którą otrzymali uczestnicy przeciż jest wyraźnie napisane że wyniki będą podane na stronie 18 marca we WTOREK.
adam9023
Użytkownik
Użytkownik

[LIX OM] - Etap II

Post autor: adam9023 »

Warto czekać do północy albo do pierwszej, czy wyniki będą późno w nocy lub nawet w dzień?
ODPOWIEDZ