Magnetyzm-2 zadania.

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Kajka

Magnetyzm-2 zadania.

Post autor: Kajka »

Mam problem z dwoma zadaniami z fizyki z magnetyzmu. Jeżeli ktoś miał by wolną chwilkę, to proszę o pomoc przy ich rozwiązaniu. Z góry dziękuję.

1 - Uzwojenie pierwotne transformatora zasilanego napięciem 220V liczy 1100 zwojów. Obwód wtórny tego transformatora stanowi rynienka aluminiowa, do której nalano 10 g wody o temperaturze 20oC. Stwierdzono, że po włączeniu transformatora do sieci, woda zawrzała po 42 s. Oblicz, jakie było natężenie prądu w uzwojeniu wtórnym. Zakładamy, że nie ma strat energii oraz zaniedbujemy przyrost energii wewnętrznej rynienki.

2 - Po włączeniu pierwotnego uzwojenia transformatora do źródła prądu zmiennego otrzymana w uzwojeniu wtórnym napięcie 5V, a po włączeniu do źródła uzwojenia wtórnego otzrymano w uzwojeniu pierwotnym napięcie 80V. Oblicz napięcie źródła prądu.

Jesli ktoś potrafiłby rozwiązać te dwa trudne (dla mnie) zadania byłabym ogromnie wdzięczna. Z góry dziekuję.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Magnetyzm-2 zadania.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
sawek84
Użytkownik
Użytkownik

Magnetyzm-2 zadania.

Post autor: sawek84 »

ad.1.

z1=1100 zw.
U1=220V

z1/z2=U1/U2/=I2/I1, stad P1=P2

W=P*t=m*cw*dT, wiec

P=(0,01*4200*80)/42=80 W

I1=P/U1=80/220=0,36 A

Poniewaz (z1/z2)*I1=I2, wiec (zakladajac ze rynienke traktujemy jako pojedynczy zwoj) mamy:

(1100/1)*0,36=I2, wiec
I2=400A

I tu jest problem - moim zdaniem przyjecie rynienki za pojedynczy zwoj to conajmniej nieodpowiedzialnosc, pomijajac, ze te 400 A zaczeloby podtapiac rynienke.

Tak z ciekawosci - jak bedziesz znal odpowiedz to napisz.
ODPOWIEDZ