Oczywiście mowa tu o arkuszu z woj. łódzkiego
Czy ktoś coś wie więcej na temat rozwiązań? :>

rozszerzenia były mniej wiecej na tym samym poziomieLucky555 pisze: Matura z zadaniami z OKE Łódź i Kraków. Jak widzę to arkusz nr 2 jest latwiejszy niz 1. Szkoda ze mialem ten 1 ;/

Zgadza się, ale tylko dla pierwiastkow calkowitych. Więc nic to nie daje, bo w zadaniu jest mowa o rzeczywistych.nico89 pisze:Jesli chodzi o zadanie z wielomianem to zrobilem to w ten sposób. Wypisałem wyrazy mozliwe p oraz q, czyli dzielniki wyrazu wolnego oraz dzielniki przy najwyzszej potedze, z tego biora sie nam wsyztskie mozliwe pierwiastki, pamietam ze wyszlo {-1,1,-3,3,-6,6,-9,9} i wtedy policzylem W(-1), W(1),W(-3) oraz W(3) za akzdym razem wychodzila reszta, a dla -6,6.-9,9 juz nie trzeba było liczyc bo wiadomo ze jesli wielomian nie dzieli sie przez x-3 to nie dzieli sie tez przez te pozostałe, tak to zrozumiałem. NIe wiem czy dobrze..

dla pierwiastków wymiernych LOLjeremi pisze:Zgadza się, ale tylko dla pierwiastkow calkowitych. Więc nic to nie daje, bo w zadaniu jest mowa o rzeczywistych.nico89 pisze:Jesli chodzi o zadanie z wielomianem to zrobilem to w ten sposób. Wypisałem wyrazy mozliwe p oraz q, czyli dzielniki wyrazu wolnego oraz dzielniki przy najwyzszej potedze, z tego biora sie nam wsyztskie mozliwe pierwiastki, pamietam ze wyszlo {-1,1,-3,3,-6,6,-9,9} i wtedy policzylem W(-1), W(1),W(-3) oraz W(3) za akzdym razem wychodzila reszta, a dla -6,6.-9,9 juz nie trzeba było liczyc bo wiadomo ze jesli wielomian nie dzieli sie przez x-3 to nie dzieli sie tez przez te pozostałe, tak to zrozumiałem. NIe wiem czy dobrze..

szczegóły formalne... o to mi chodziło ;]niechcekonta pisze:dla pierwiastków wymiernych LOL
Wiadomo, żę skoro udowodnić trzeba że nie ma pierwiastków to takie podstawianie pokaże że takich też nie będzie miało.... a to tylko 8 liczb, co z reszta? :> ) LOOOOL

A jak wyliczyłes to minimum wielomianu?pk.artur pisze:Apropos zadania z wielomianem. Policzyłem sobie minimum wielomianu, które zachodzi dla x=2/3 (policzyłem z pochodnej ) minimum jest większe od zera, czyli funkcja nie ma miejsc zerowych.