Witam mam takie zadanko maturalne którego nie mogę rozwiązać. Proszę o pomoc!
Dany jest niepusty zbiór A. Liczba wszystkich trójelementowych podzbiorów zbioru A jest pięć razy większa od liczby jego podzbiorów jednoelementowych. Oblicz liczbę elementów zbioru A.
Pozdrawiam!
Zadanie maturalne
-
wb
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Zadanie maturalne
Ilość wszystkich trójelementowych podzbiorów (tzn. trójelementowych kombinacji) ze zbioru n-elementowego oblicza się z zastosowaniem symbolu Newtona. Analogicznie w przypadku podzbiorów (kombinacji) jednoelementowych.
-
pawel.l89
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zadanie maturalne
Dziękuje bardzo za pomoc a takie zadanko:
Równanie \(\displaystyle{ x ^{3} - 3x ^{2} +ax +1=0}\) z niewiadomą X ma trzy różne rozwiązania, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz wartość a.
Równanie \(\displaystyle{ x ^{3} - 3x ^{2} +ax +1=0}\) z niewiadomą X ma trzy różne rozwiązania, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz wartość a.
- vertigo
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zadanie maturalne
Wzory Viete’a dla wielomianu stopnia trzeciego + własności ciągu arytmetycznego i dostaniesz natychmiast rozwiazanie.
P.S. Nie ten dział
P.S. Nie ten dział
-
pawel.l89
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zadanie maturalne
Tak wiem, że to nie ten dział ale chciałem skorzystać z okazji, że ktoś odpisał na ten temat bo wcześniej w odpowiednim dziale zamieściłem to zadanie i nie było odpowiedzi.
Dziękuje bardzo za pomoc!Pozdrawiam!
Dziękuje bardzo za pomoc!Pozdrawiam!
-
JankoS
- Użytkownik

Zadanie maturalne
Przypuszczam, że takowych nie ma w programie nauczania matematyki w szkole średniej.vertigo pisze:Wzory Viete’a dla wielomianu stopnia trzeciego