Witam.
Dość dziwne to jest.. aczkolwiek na lekcji matematyki nasza nauczycielka zadała nam do napisania referat...
Temat...:
Po co się uczyć matematyki.. i tu nie chodzi o odpowiedź - "Dla własnego zadowolenia", ale o konkretne przypadki stosowności zastosowania umiejętności nabytych podczas nauki matematyki.. Np. Rolnik i obliczanie powierzchni działki.... ale to banał ...
Więc zwracam się do Państwa razem i każdego z Was z osobna - czytający ten temat - nasuńcie mi pomysł na temat na takowy referat.. Chciałbym.. aby było to coś oryginalnego i ciekawego dla specyficznej nauczycielki matematyki..
Poziom.. - do gimnazjum włącznie.. Funkcje.. bryły przestrzenne..
aaa... i nie chce, aby były to pomysły typu - ile zjeść potraw, które zawierają x kcal, by osiągnąć żądaną dietę... albo.... ile razy umyć się w prostopadłościennej wannie, aby na rachunku za wodę było mniej niż 100PLN.
ps.. Jeżeli możecie - pospieszcie sie - - ref mam mieć na jutro... a dziś.. nie mam już siły myśleć nad tematem
Pozdrawiam! (jeżeli miejscami napotkacie się na niepoprawność językową - nie miejcie mi tego za złe... to w końcu tylko gimnazjum...)
Matematyka w życiu. Temat na referat poz. Gimnazjum.
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
matematyka + bryły
nasuwa mi się architektura - bez matematyki wszystko by runęło.
matematyka + funkcje
no to baardzo obszerny temat, choćby bankowość (kredyty, lokaty, czy nawet gra na giełdzie - tu w grę wchodzą też czynniki losowe i prawdopodobieństwo). inny przykład - badanie skuteczności, np. nowych leków (biostatystyka) - w zasadzie cała statystyka ma praktyczne zastosowanie, do tego jest.
jeszcze coś?
nasuwa mi się architektura - bez matematyki wszystko by runęło.
matematyka + funkcje
no to baardzo obszerny temat, choćby bankowość (kredyty, lokaty, czy nawet gra na giełdzie - tu w grę wchodzą też czynniki losowe i prawdopodobieństwo). inny przykład - badanie skuteczności, np. nowych leków (biostatystyka) - w zasadzie cała statystyka ma praktyczne zastosowanie, do tego jest.
jeszcze coś?
hm...
bryły przestrzenne i funkcje... to było tylko odniesienie do mojego aktualnego poziomu...
jasne - spoko - architektura.... banał
Chodziłoby mi raczej o coś bardziej konkretnego...
np.
Ile butelek Pepsi musimy kupić, żeby napoić 5 osób pijących w półlitrowych kubkach ..
coś bardziej konkretnego.. jeśli można
bryły przestrzenne i funkcje... to było tylko odniesienie do mojego aktualnego poziomu...
jasne - spoko - architektura.... banał
Chodziłoby mi raczej o coś bardziej konkretnego...
np.
Ile butelek Pepsi musimy kupić, żeby napoić 5 osób pijących w półlitrowych kubkach ..
coś bardziej konkretnego.. jeśli można