Matmix 2007/08
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Ach no tak sorry
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 18:19 ]
jest już nowy zestaw, ale na pierwszy rzut oka to nie wygląda tak pięknie jak w poprzednich zestawach
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 18:19 ]
jest już nowy zestaw, ale na pierwszy rzut oka to nie wygląda tak pięknie jak w poprzednich zestawach
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Matmix 2007/08
E tam, proste dali tym razem i to w obu zestawach.
Ja w innej sprawie - ewentualny finał tego konkursu pokrywa się terminem z ewentualnym finałem konkursu o index AGH. Proponowałbym, aby napisać organizatorom Matmixa w tej sprawie z prośbą o przełożenie finału - na kiedy najlepiej, żeby się znowu z innym konkursem nie pokryło?
Ja w innej sprawie - ewentualny finał tego konkursu pokrywa się terminem z ewentualnym finałem konkursu o index AGH. Proponowałbym, aby napisać organizatorom Matmixa w tej sprawie z prośbą o przełożenie finału - na kiedy najlepiej, żeby się znowu z innym konkursem nie pokryło?
- matekleliczek
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Matmix 2007/08
co powinno być w zestawie 8 kategorii 2 -> zadaniu 1, który został zamknięty wczoraj??
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matmix 2007/08
Też mi wyszło 1f, 2h
7-8.04, potem jest finał om. Wątpię, żeby przełożyli finał matmix'a na inny termin, ale życzę Ci powodzenia (zwłaszcza, że 6 też mi nie pasuje).Sylwek pisze:Ja w innej sprawie - ewentualny finał tego konkursu pokrywa się terminem z ewentualnym finałem konkursu o index AGH. Proponowałbym, aby napisać organizatorom Matmixa w tej sprawie z prośbą o przełożenie finału - na kiedy najlepiej, żeby się znowu z innym konkursem nie pokryło?
- Sylwek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Kategoria 1:
Zestaw VIII:
1) a
2) h
Kategoria 2:
Zestaw VIII:
1) f
2) h
O widzę, że przesunęli finał diamentu AGH na 6.04, w sumie to już dużo zmienia (i tak będę musiał pół Polski zaliczyć w jeden dzień, ale jest fajnie i damy radę xD ). I tak termin koliduje z ew. finałem OF (a OF zachodzi nawet na OM...), ale to mnie na 99% nie będzie dotyczyło
Zestaw VIII:
1) a
2) h
Kategoria 2:
Zestaw VIII:
1) f
2) h
O widzę, że przesunęli finał diamentu AGH na 6.04, w sumie to już dużo zmienia (i tak będę musiał pół Polski zaliczyć w jeden dzień, ale jest fajnie i damy radę xD ). I tak termin koliduje z ew. finałem OF (a OF zachodzi nawet na OM...), ale to mnie na 99% nie będzie dotyczyło
- matekleliczek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
dobra mistrzowie.
powiedzcie mi łaskawie jak to policzyć i o co tam właściwie biega bo nie skumałem (tzn zadanko 1/8/II)
powiedzcie mi łaskawie jak to policzyć i o co tam właściwie biega bo nie skumałem (tzn zadanko 1/8/II)
-
Gierol
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Musisz zauwazyc, ze z tego rownania danego w zadaniu dostajesz wartosc funkcji dla argumentow od \(\displaystyle{ -2}\) do \(\displaystyle{ 3}\). Narysuj sobie najlepiej tę funkcje, zaznaczajac dziedzine i zbior wartosci tak jak w zadaniu. Nastepnie wiadomo, ze funckja ma byc niemalejaca i do tego zarowno po prawej jak i po lewej stronie masz ograniczona dziedzine i zbior wartosci. Dla dodatnich wartosci bardzo latwo zauwazyc ze masz 21 roznych mozliwosci i to juz wystarczy, poniewaz tylko jedna z odpowiedzi byla podzielna przez 21 xD. Jak sie komus chcialo to mogl rowniez poszukac ilosci mozliwosci w tych ujemnych wartosciach (ja tak zrobilem, zeby byc pewnym).
W zadaniu drugim mozna bylo pokombinowac albo pojsc na latwizne, czyli rysujesz trojkat rownoboczny, punkt w przecieciu wysokosci i oznaczasz sobie ze jeden maly trojkat ma pole rowne 1. Na oko widzisz, ze takich trojkatow jest 9, czyli pole wynosi tez 9. Podstawiajac pole malego trojkata do kolejnych wzorow zauwazasz, ze tylko jeden z nich daje prawidlowy wynik .
W zadaniu drugim mozna bylo pokombinowac albo pojsc na latwizne, czyli rysujesz trojkat rownoboczny, punkt w przecieciu wysokosci i oznaczasz sobie ze jeden maly trojkat ma pole rowne 1. Na oko widzisz, ze takich trojkatow jest 9, czyli pole wynosi tez 9. Podstawiajac pole malego trojkata do kolejnych wzorow zauwazasz, ze tylko jeden z nich daje prawidlowy wynik .
- Sylwek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
1) \(\displaystyle{ f(3)=25 f(4) \lbrace 25,26,27,28,29,30 \rbrace}\)
Łącznie f(4) i f(5) możesz dobrać na 21 możliwości (pomyśl czemu). Zatem wynik jest podzielny przez 21
2) Tutaj nawet nie musiałem myśleć, bo wynik... pamiętałem (Kłaczkow, 3LO, rozdział 1., jednokładność).
\(\displaystyle{ BE=HD=a \\ EF=b \\ FA=DG=c \\ P_{HDI}=S_{1} \\ P_{EFD}=S_{2} \\ P_{DGJ}=S_{3} \\ P_{ABC}=S}\)
Z jednokładności:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{S_{1}}}{\sqrt{S}}}=\frac{a}{a+b+c} \\ \frac{\sqrt{S_{2}}}{\sqrt{S}}}=\frac{b}{a+b+c} \\ \frac{\sqrt{S_{3}}}{\sqrt{S}}}=\frac{c}{a+b+c}}\)
Dodając stronami:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{S_{1}}}{\sqrt{S}}}+\frac{\sqrt{S_{2}}}{\sqrt{S}}}+\frac{\sqrt{S_{3}}}{\sqrt{S}}}=1 \\ S=(\sqrt{S_{1}}+\sqrt{S_{2}}+\sqrt{S_{3}})^2}\)
Łącznie f(4) i f(5) możesz dobrać na 21 możliwości (pomyśl czemu). Zatem wynik jest podzielny przez 21
2) Tutaj nawet nie musiałem myśleć, bo wynik... pamiętałem (Kłaczkow, 3LO, rozdział 1., jednokładność).
\(\displaystyle{ BE=HD=a \\ EF=b \\ FA=DG=c \\ P_{HDI}=S_{1} \\ P_{EFD}=S_{2} \\ P_{DGJ}=S_{3} \\ P_{ABC}=S}\)
Z jednokładności:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{S_{1}}}{\sqrt{S}}}=\frac{a}{a+b+c} \\ \frac{\sqrt{S_{2}}}{\sqrt{S}}}=\frac{b}{a+b+c} \\ \frac{\sqrt{S_{3}}}{\sqrt{S}}}=\frac{c}{a+b+c}}\)
Dodając stronami:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{S_{1}}}{\sqrt{S}}}+\frac{\sqrt{S_{2}}}{\sqrt{S}}}+\frac{\sqrt{S_{3}}}{\sqrt{S}}}=1 \\ S=(\sqrt{S_{1}}+\sqrt{S_{2}}+\sqrt{S_{3}})^2}\)
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Masz racje Sylwek co do ostatniego zestawu. Wyglądało nie zbyt różowo a okazało sie proste
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:01 ]
no 10 zestaw już zrobiony Było trochę trudności i szperania w książkach ale sie udało. A co Wy sądzicie o tym zestawie?
[ Dodano: 13 Lutego 2008, 22:01 ]
no 10 zestaw już zrobiony Było trochę trudności i szperania w książkach ale sie udało. A co Wy sądzicie o tym zestawie?
- matekleliczek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Jak dla mnie 9 trudniejszy był od 10.
A co do 10 to powinni dodać, że \(\displaystyle{ a,b,c,d,x R}\)
A co do 10 to powinni dodać, że \(\displaystyle{ a,b,c,d,x R}\)
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
tak. Nie do końca było to sprecyzowane
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 17:30 ]
Fajne też jest zadanie 2 w tym ostatnim zestawie w kat. 2. Kawałek kartki i 5 min
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 17:30 ]
Fajne też jest zadanie 2 w tym ostatnim zestawie w kat. 2. Kawałek kartki i 5 min
-
zaudi
- Użytkownik

Matmix 2007/08
A ja wolałem nie strzelać w zestawie 9 przynajmniej w pierwszym zadaniu dlatego zaznaczyłem k. A w zadaniu drugim strzeliłem wahałem sie między dwoma odpowiedziami. Jutro sobie poczytam wasze odpowiedzi.
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Jest juz trochę po północy więc podam moje odpowiedzi:
Zestaw 9, Kategoria I
Zad.1 a
Zad.2 e
Zestaw 9, Kategoria I
Zad.1 a
Zad.2 e