Ksiazka/Kurs Analizy matematycznej

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
sdfg

Post autor: sdfg »

Witam!

Chcialbym sie nauczyc analizy matematycznej potrzebuje znajomosci tego dzialu matematyki w moich kontaktach z fizyka (smiesznie to brzmi ), do jakiej kolwiek bym ksiazki z fizy nie popatrzyl sa tam pochodne i calki .
Jaka ksiazke/strone www/kurs analizy mi polecacie (chodze do drugiej klasy LO)?

P.S. Fihtenholtz odpada bo dla mnie za trudny, a "Analiza w zadaniach" Krysickiego tez mi nie podchodzi.

pzdr
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

w takim razie w zupelnosci wystarczy to, co jest w "poradniku encyklopedycznym" bronsztejna i siemandiejewa. w fichtenholzu jest zbyt duzo nieprzydatnych fizykow pierdol - jakies wstepy do teorii mnogosci, aksjomatyka, ciagi, badanie ciaglosci funkcji itd.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Polecam "Wykłady z analizy matematycznej" Ryszarda Rudnickiego. Jak sam autor pisze, książka ta jest skierowana dla fizyków:)

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
sdfg
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sdfg »

Witam!
Tomasz Rużycki pisze:Polecam "Wykłady z analizy matematycznej" Ryszarda Rudnickiego. Jak sam autor pisze, książka ta jest skierowana dla fizyków:)
A czy material w tej ksiazce jest w miare prosty i przejzyscie wytlumaczony, oraz czy sa przyklady rozwiazywania zadan z uzyciem analizy?

pzdr
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Przeczytaj ten krótki opis, możesz 'zajrzeć' do spisu treści. W moim odczuciu materiał jest tam przedstawiony w sposób jasny, chociaż nie przeczytałem zbyt wiele :P

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
liu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liu »

Tylko trzeba uwazac, bo to jednak podrecznik dla studenta i jest dość obszerny (przede wszystkim chodzi mi o topologiczne ujecie tego wszystkiego, tzn. przestrzenie metryczne itp.). W Internecie jest taka książka Kuratowskiego Rachunek różniczkowy i całkowy (gdzieś na ) która jest zwięzla i zawiera podstawowy kurs dla 1 zmiennej, poza tym kawałki książki stamtąd pod tytułem "Równania różniczkowe" Ci się przyda - rozwiązywanie równań różniczkowych to podstawa mechaniki w zasadzie:)

Jeśli chcesz już zupełnie elementarnie, jest taka książeczka (poszukaj w internecie) "Analiza matematyczna dla licealistów", ale to może być odrobinę za mało.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dem »

Tutaj masz właśnie tę pozycje:

pozdrawiam.
liu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liu »

Nie to nie o to mi chodzi. Tego nie mialem w reku, byc moze jest OK, ale nie odpowiadam za to

... 89&Seria=3

Chodzilo mi o to
ODPOWIEDZ