Witam!
Chcialbym sie nauczyc analizy matematycznej potrzebuje znajomosci tego dzialu matematyki w moich kontaktach z fizyka (smiesznie to brzmi ), do jakiej kolwiek bym ksiazki z fizy nie popatrzyl sa tam pochodne i calki .
Jaka ksiazke/strone www/kurs analizy mi polecacie (chodze do drugiej klasy LO)?
P.S. Fihtenholtz odpada bo dla mnie za trudny, a "Analiza w zadaniach" Krysickiego tez mi nie podchodzi.
pzdr
Ksiazka/Kurs Analizy matematycznej
- g
- Użytkownik

w takim razie w zupelnosci wystarczy to, co jest w "poradniku encyklopedycznym" bronsztejna i siemandiejewa. w fichtenholzu jest zbyt duzo nieprzydatnych fizykow pierdol - jakies wstepy do teorii mnogosci, aksjomatyka, ciagi, badanie ciaglosci funkcji itd.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Polecam "Wykłady z analizy matematycznej" Ryszarda Rudnickiego. Jak sam autor pisze, książka ta jest skierowana dla fizyków:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Witam!
pzdr
A czy material w tej ksiazce jest w miare prosty i przejzyscie wytlumaczony, oraz czy sa przyklady rozwiazywania zadan z uzyciem analizy?Tomasz Rużycki pisze:Polecam "Wykłady z analizy matematycznej" Ryszarda Rudnickiego. Jak sam autor pisze, książka ta jest skierowana dla fizyków:)
pzdr
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Przeczytaj ten krótki opis, możesz 'zajrzeć' do spisu treści. W moim odczuciu materiał jest tam przedstawiony w sposób jasny, chociaż nie przeczytałem zbyt wiele
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
liu
- Użytkownik

Tylko trzeba uwazac, bo to jednak podrecznik dla studenta i jest dość obszerny (przede wszystkim chodzi mi o topologiczne ujecie tego wszystkiego, tzn. przestrzenie metryczne itp.). W Internecie jest taka książka Kuratowskiego Rachunek różniczkowy i całkowy (gdzieś na ) która jest zwięzla i zawiera podstawowy kurs dla 1 zmiennej, poza tym kawałki książki stamtąd pod tytułem "Równania różniczkowe" Ci się przyda - rozwiązywanie równań różniczkowych to podstawa mechaniki w zasadzie:)
Jeśli chcesz już zupełnie elementarnie, jest taka książeczka (poszukaj w internecie) "Analiza matematyczna dla licealistów", ale to może być odrobinę za mało.
Jeśli chcesz już zupełnie elementarnie, jest taka książeczka (poszukaj w internecie) "Analiza matematyczna dla licealistów", ale to może być odrobinę za mało.
-
liu
- Użytkownik

Nie to nie o to mi chodzi. Tego nie mialem w reku, byc moze jest OK, ale nie odpowiadam za to
... 89&Seria=3
Chodzilo mi o to
... 89&Seria=3
Chodzilo mi o to