Jakie tablice matematyczne dla studenta ?
-
nedroxn
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Witam prosiłbym o doradzenie mi jakie najlepiej tablice matematyczne kupić dla studenta informatyki.
Z góry dziękuje za pomoc ...
p.s Nie znalazłem podobnego tematu , jak był dziękuje za wklejenie linka do niego : )
Pozdrawiam.
Z góry dziękuje za pomoc ...
p.s Nie znalazłem podobnego tematu , jak był dziękuje za wklejenie linka do niego : )
Pozdrawiam.
-
nolsc
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Raczej zadne. Jeszcze nie slyszalem by ktokolwiek potrzebowal. Przeciez nie bedziesz na informatyce odczytywal wartosci sinusa w jakims punkcie;) Wszystko co bedziesz potrzebowal bedzie na wykladzie (a przynajmaniej powinno byc:P).
-
nedroxn
- Użytkownik

Wszystkich przekształceń związanych z całkowaniem , pochodnymi itp raczej nie chcę się uczyć na pamięć ; ) wzorów tak samo....
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No ale trza właśnie. Po to studiujesz, żebyś coś umiał.
Poza tym nie wiem jakie Ty masz na myśli przekształcenia z całkami, czy już szczególnie z pochodnymi.
Poza tym nie wiem jakie Ty masz na myśli przekształcenia z całkami, czy już szczególnie z pochodnymi.
-
nedroxn
- Użytkownik

to może zmienimy pytanie :
jakie tablice matematyczne polecacie w jednej książce ?
jakie tablice matematyczne polecacie w jednej książce ?
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Ja sobie bardzo chwalę poradnik Bronsztejna Siemiendiajewa, mimo że moje wydanie ma już 40 lat (ale są też nowsze wydania, bez problemu do kupienia chociażby w Empikach). Zdarzyło się kilka razy, że ludzie, którzy przychodzili do mnie na korepetycje i zobaczyli tę książkę, też sobie ją potem kupowali, więc chyba nie tylko mi się podoba .
Pozdrawiam.
Qń.
Pozdrawiam.
Qń.
-
nolsc
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Tylko czy jest sens wydawania 100zl na ksiazke, z ktorej potrzebne bedzie mu pare stron? Sam studiuje informatyke i wiem, ze takie rzeczy *nie sa* w ogole potrzebne.
@nedroxn: Na egzamin i tak bedziesz musial umiec te wzory, wiec...
@nedroxn: Na egzamin i tak bedziesz musial umiec te wzory, wiec...
też zastanawiam się jakie tablice sobie kupić...
nolsc...
tam gdzie ja studiuję (studiuję kierunek techniczny więc matematyka jest potrzebna) wcale nie muszę zapamiętywać wzorów. na egzaminie czy na kolokwium mogę mieć wzory albo w tablicach matematycznych, albo mogę też wypisać sobie wszystkie potrzebne na kartce i korzystać z nich
nolsc...
tam gdzie ja studiuję (studiuję kierunek techniczny więc matematyka jest potrzebna) wcale nie muszę zapamiętywać wzorów. na egzaminie czy na kolokwium mogę mieć wzory albo w tablicach matematycznych, albo mogę też wypisać sobie wszystkie potrzebne na kartce i korzystać z nich
moim zdaniem najlepsze tablice matematyczne w rozsądnej cenie to Tablice Matematyczne autorstwa A.Cewe, H.Nahorska, I.Pancer.
Są tam wszystkie najważniejsze wzory i przekształcenia matematyczne. nie znalazłem dotąd lepszych. Przepraszam za odświeżenie wątku ale sam poszukuję informacji o dobrych tablicach matematycznych. Do tej pory nie znalazłem lepszych i te które mam mi wystarczają, ale nigdy nie zaszkodzi zapytać.
Są tam wszystkie najważniejsze wzory i przekształcenia matematyczne. nie znalazłem dotąd lepszych. Przepraszam za odświeżenie wątku ale sam poszukuję informacji o dobrych tablicach matematycznych. Do tej pory nie znalazłem lepszych i te które mam mi wystarczają, ale nigdy nie zaszkodzi zapytać.
-
norwimaj
- Użytkownik

A wracając jeszcze do pierwszego pytania, jakie tablice matematyczne dla studenta informatyki? Myślę że Hugona Steinhausa nada się najlepiej na długie, nudne kolokwia. Chociaż zwykle na kolokwiach organizatorzy dają jakieś zadania do rozwiązywania, więc ja nawet bez tablic matematycznych nigdy się nie nudziłem.