Elektrostatyka, natężenie prąu ładunki siła elektrostatyczn
Pomożecie rozwiązać następujące trzy zadanka:
1. W obszarze jednorodnego pola elektrostatycznego o natężeniu \(\displaystyle{ 10^{3}}\) N/C skierowanym poziomo, zawieszono na nitce kulę stalową o promieniu 2mm i naelektryzowano. Nitka odchyliła się pod kątem \(\displaystyle{ 45^{0}}\). Narysuj wszystkie siły działające na kulkę. Oblicz wartość ładunku kulki, wiedząc, że gęstość stali jest równa 7,85 \(\displaystyle{ \frac{g}{ cm^{3} }}\).
2. Dwie identyczne metalowe kulki o masach 0,05 g każda zawieszono na niciach o długośći 20 cm i naelektryzowano udzielająć każdej pewien ładunek. W wyniku tego kulki odepchnęły się tworząc kąt \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\). Oblicz wartość ładunku
3. Płytki kondensatora oddalone są od siebie o 5 cm. W tej samej chwili rozpoczynają ruch od płytek dwie cząstki. Elektron od ujemnej płytki i proton od dodatniej. W którym miejscu cząśtki będą się mijać. jakie było wzajemne oddalenie cząstek?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź Z góry ogromniaste dzięki:)
1. W obszarze jednorodnego pola elektrostatycznego o natężeniu \(\displaystyle{ 10^{3}}\) N/C skierowanym poziomo, zawieszono na nitce kulę stalową o promieniu 2mm i naelektryzowano. Nitka odchyliła się pod kątem \(\displaystyle{ 45^{0}}\). Narysuj wszystkie siły działające na kulkę. Oblicz wartość ładunku kulki, wiedząc, że gęstość stali jest równa 7,85 \(\displaystyle{ \frac{g}{ cm^{3} }}\).
2. Dwie identyczne metalowe kulki o masach 0,05 g każda zawieszono na niciach o długośći 20 cm i naelektryzowano udzielająć każdej pewien ładunek. W wyniku tego kulki odepchnęły się tworząc kąt \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\). Oblicz wartość ładunku
3. Płytki kondensatora oddalone są od siebie o 5 cm. W tej samej chwili rozpoczynają ruch od płytek dwie cząstki. Elektron od ujemnej płytki i proton od dodatniej. W którym miejscu cząśtki będą się mijać. jakie było wzajemne oddalenie cząstek?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź Z góry ogromniaste dzięki:)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
1) Narysuj siły i wszystko stanie się jasne.
2) Jak wyżej.
2) Jak wyżej.
ha! narsowałam i nie wiem co mam zrobic z siłą napięcia nici..poprostu zostawić?
-
Wasilewski
- Użytkownik

Siła naciągu nici ma równoważyć pozostałe siły.
a tych sił elektrostatycznych to bęzie dwie? skierowane w tą samą stronę?
-
Wasilewski
- Użytkownik

no a mam byc jedna?
a w przypadku tego drugiego i trzeciego zadani to jak to zrobić?
a w przypadku tego drugiego i trzeciego zadani to jak to zrobić?
-
Wasilewski
- Użytkownik

No przecież na kulkę działa siła elektrostatyczna i siła ciężkości, a ich wypadkowa ma być zrównoważona przez siłę naciągu nici, wobec czego trzeba skorzystać z podobieństwa trójkątów:
1)utworzonego przez siły
2) utworzonego przez nić, pół odległości między kulkami i trzecią krawędź tego trójkąta prostokątnego.
1)utworzonego przez siły
2) utworzonego przez nić, pół odległości między kulkami i trzecią krawędź tego trójkąta prostokątnego.
nirozumiem.. w ogóle nie mam zielonego pojęcia jak zapisac to równaniem
-
Wasilewski
- Użytkownik

Należy zauważyć, że trójkąt utworzony przez obie nici i odległość między kulkami jest równoboczny, stąd odległość między kulkami równa jest długości nici. Drugim ważnym faktem jest to, że kierunek wypadkowej siły elektrostatycznej i ciężkości jest równoległy z kierunkiem wyznaczanym przez nić. Musisz teraz utworzyć odpowiednią proporcję, korzystając z podobieństwa opisanych wyżej trójkątów i obliczyć z tego ładunek.
ja nie potrafie sobie tego wyobrazić..nie móglbys napisac równania bo chyba na takie wyobrazanie jestem za tępa....i teraz juz nawet nie wiem o ktorym zadaiu mówisz
-
Wasilewski
- Użytkownik

Mówię oczywiście o zadaniu drugim. Rozrysuj to sobie, to na pewno zobaczysz.
ale trzeba liczyć wypadkową....bo mi się wydaje ze nie...
-
Wasilewski
- Użytkownik

Nie trzeba. Należy zauważyć, że stosunek siły ciężkości do siły elektrostatycznej jest taki sam jak stosunek odpowiednich boków trójkąta opisywanego wyżej.
aaa czaję....i drugie tez zrobiłam podobnie dzieks... tylko nie iwem jak zabrac się za to trzecie....