Rozwiązać zagadnienie początkowe metodą opertorową
1)\(\displaystyle{ y'+2y=-e^{3t}}\)przy warunku\(\displaystyle{ y(0)=0}\)
2)\(\displaystyle{ y"-6y=cos3t}\)przy warunkach\(\displaystyle{ y(0)=1, y'(0)=0}\)
Jeżeli to możliwe to proszę o jak najjaśniejsze rozwiązanie. Za pomoc z góry dzięki.
Metoda operatorowa
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Metoda operatorowa
Zasada rozw. tego typu zadań jest niezwykle prosta. Należy obłożyć równanie obustronnie transformatą Laplace'a, doprowadzić je do postaci \(\displaystyle{ \mathcal{L} \{ y \} = g(s)}\) i obłożyć równanie obustronnie odwrotną transformatą Laplace'a.
Przykładowe rozw. znajdziesz np. tutaj
Spróbuj sam, a w razie problemów pytaj.
(Tablica transformat L. częściej spotykanych f. jest chociażby na polskiej wikipedii)
Przykładowe rozw. znajdziesz np. tutaj
Spróbuj sam, a w razie problemów pytaj.
(Tablica transformat L. częściej spotykanych f. jest chociażby na polskiej wikipedii)
-
dziubo1
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Metoda operatorowa
Proszono o jak najjaśniejsze rozwiązanie. Sam o nie proszę, bo to wszystko jest po prostu niezrozumiałe. Jak rozwiązać te podpunkty krok po kroku?
-
miodzio1988
-
dziubo1
- Użytkownik

Metoda operatorowa
Właśnie nie było mnie na wykładzie, jak to się robi. Myślałem, że ktoś mi to na przykładzie pokaże, a ja sobie inne spróbuje rozwiązać na wzór. Nie wiem jak korzystać z tablic niestety.
-
miodzio1988
Metoda operatorowa
No to matury nawet nie powinieneś mieć. Przykłady znajdziesz na forum. Poszukaj . Gotowca nie dam
-
dziubo1
- Użytkownik

Metoda operatorowa
Na szczęście poszła mi wyjątkowo dobrze, dziękuję za troskę. Oczywiście przeszukiwałem inne tematy, ale również nie były wystarczająco jasno tłumaczone niestety