Czy matmę da się pojąć?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
gosc

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: gosc »

oh ile ja bym dal zeby pojac chociasz te logarytmy .;p
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: Lady Tilly »

Gdzieś przeczytałam taki cytat (choć nie wiem czyjego autorstwa): "matematyka jest jak kobieta - trzeba ja umieć wykorzystać, a nie rozumieć". Intrygujące słowa. Podejrzewam, że wypowiedział je męzczyzna. W odniesieniu do matematyki w słowach tych tkwi chyba maluteńkie ziarenko prawdy.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: dem »

Jeśli nie rozumiesz to uczysz się na pamięć jak większość ludzi dlatego nie lubi matmy zamiast uczyć się myślenia jak podchodzić do zadania większy % ludzi uczy się schematów.Więc troche prawdy jest ale...
czacha

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: czacha »

Ja uwazam ze takich przedmiotow jak matma fiza chemia nie nalezy wkuwac ale trzeba starac sie je zrozumiec. To nie jest trudne. Matme da sie pojac ale napewno sie tego nie dokona jesli bedzie sie rozwazac na temat tego czy sie da czy nie bo to nie prowadzi do jej pojecia. Trzeba sie poprostu uczyc
Matyt
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: Matyt »

Denerwuje mnie to!
Miałem napisany wykład - nacisnąłem "Wyślij" - chce logowania (znowu) - zalogowałem się - pojawia mi się pusta strona!
Niech ktoś napisze za mnie to co chciałem, bo mi się już kompletnie nie chce!
15 minut pisania i nic!
----
Mieliśmy zadanie ze wzorem w VI klasie typu porównaj temperatury : 9,5 C 50 F 282,15 K.
Oni nic. Nauczycielka mówi o wzorach, że są obok - Po raz 3. odpowiedź: Ale jak to się oblicza?
----
Koło:

Normalna praca
Normalnie
...
Normalnie
Człowiek się zagadał...
Nie umie! Nie rozumie! Skoro nie umie to nie uważa
Nie umie - nie uważa
...
Popada coraz głębiej i mnożyć nie umie w VI klasie...

To jest przecież...głupie.
Oni nie rozumieją (jeszcze lub już), że pogłębiają dziurę "wiedzową".

Chcieć -> Rozumieć = Umieć
"Kuć" ≠ Rozumieć ≠ Umieć

Nie nauczysz się wszystkich wzorów, choćbyś miał dobrą pamięć, nie wykorzystasz ich w praktyce...
...dopóki ich nie zrozumiesz!

Na pamięć możesz wykuć się tabliczki mnożenia.
Lecz [całej] matematyki nigdy nie zapamiętasz.
sora
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: sora »

Ja kocham matmę i dlatego nie mam nigdy z nią problemu. Jeśli czegoś nie rozumię to szukam odpowiedzi, a znalezienie ich sprawia mi największą przyjemność
NetGamer
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: NetGamer »

Krótko: wszystko można pojąć, ale musi być do tego odpowiednia motywacja. To nie jest tak, że jeżeli nie masz predyspozycji, to jesteś skazany/-ana na porażkę, po prostu innym przychodzi to szybciej, łatwiej. Inni muszą niestety włożyć trochę więcej czasu, ale jeżeli już się uda, to zawsze jest satysfakcja z osiągniętych wyników.
Rafi1934
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: Rafi1934 »

Matme nie trzeba pojmować, trzeba ją zrozumieć.Moim zdaniem wsyzstko zależy od nauczycieli na jakich trafisz.Jeśli potrafią wytłumaczyć to co należy i jak należy wtedy będziesz więcej rozumiał :]
dosiak
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: dosiak »

nie da się nauczyć matmy na blachę tak jak biologii czy historii. Matmę trzeba rozumieć. Inaczej nic z tego
Awatar użytkownika
Dynn
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: Dynn »

Ja myślę, żeby umieć matematykę potrzeba dwóch rzeczy:

1. Podstawy rzemiosła - to, co się uczymy w szkole, Twierdzenia z danej dziedziny itp.

Jednak, żeby te "cegiełki" wykorzystać do rozwiązania jakiegoś konkretnego problemu, lub po prostu do luźnych rozważań potrzeba czegoś, czego nauczyć już się nie da (może można wyćwiczyć, ale nie wiem):

2. Umiejętości myślenia abstrakcyjnego i kojarzenia faktów.

Niezbędne, by rozumieć zależności między strukturami matematycznymi. Kiedyś przeczytałem takie zdanie:
"Dobry matematyk dostrzega fakty.
Świetny matematyk dostrzega analogie między faktami.
Genialny matematyk dostrzega analogie między analogiami."
I sądzę, że żeby dostrzegać rzeczy w matematyce, żeby postrzegać świat matematyki potrzeba właśnie takiej iskry bożej.
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: enigm32 »

Dokładnie, po pierwsze: troszkę umiejętności, po drugie: praca, praca, zadanka, zadanka. No i dobrze jest jeszcze lubić ten przedmiot, wtdy idzie jeszcze lpeiej:)
Einstein ;)
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: Einstein ;) »

oj tak praca przede wszystkim. Od małego miałem to wpajane Z samym talentem daleko się nie zajdzie...
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: enigm32 »

Właśnie, geniusz osiąga się przede wszystkim pracą. Nikt rodząc się nie zna rachunku różniczkowego. Jedni jedynie szybciej potrafią zrozumieć dany temat niż inni.
miles
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: miles »

Wydaje mi się, że matematykę da się pojąć, tylko potrzeba do tego odpowiedniej motywacji, organizacji, chęci, a przede wszystkim podejścia. Pamiętam czasy, gdy z matematyką nie chciałem mieć nic wspólnego i uczyłem się samych schematów, teraz gdy zrozumiałem, że jednak chcę mieć z nią coś wspólnego (raczej wiele, bo myślę o studiach) i przestałem uczyć się schematów to od razu lepiej mi to wychodzi. Tyle, że problem jest tego typu teraz, iż muszę wiele rzeczy nadrabiać i niektóre są dla mnie nieintuicyjne, lecz zapał i chęci są, więc jest dobrze. Kończąc ten wywód: samodzielna praca, dobre podejście i mocna motywacja wtedy powinno wejść do głowy .

PS.
dosiak co do historii: to ją też trzeba zrozumieć, nie wszystko, tak jak datę Bitwy pod Grunwaldem, da sie wykuć na blachę
KaSsSsia_94
Użytkownik
Użytkownik

Czy matmę da się pojąć?

Post autor: KaSsSsia_94 »

Moim zdaniem matmę trzeba rozumieć, starać się rozumieć. Jest to lepsze niż inne przedmioty typu biologia, historia. Bo nie trzeba sie uczyć wszystko od a-z. Tylko definicje .
ODPOWIEDZ