Dowód twierdzenia Pitagorasa.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Pisz wątki w odpowiednich działach-przeniosłem, poprawnie formuuj tematy-poprawiłem.
--
Poprowadź wysokość - otrzymasz dwa trójkąty podobne. Wypisz kilka stosunków boków, po czym dodaj stronami. Otrzymasz tezę.
To jest jeden z wieeelu sposobów dowodzenia tego twierdzenia Jeśli chcesz duużo dowodów - zajrzyj do książki "Śladami Pitagorasa".
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
--
Poprowadź wysokość - otrzymasz dwa trójkąty podobne. Wypisz kilka stosunków boków, po czym dodaj stronami. Otrzymasz tezę.
To jest jeden z wieeelu sposobów dowodzenia tego twierdzenia Jeśli chcesz duużo dowodów - zajrzyj do książki "Śladami Pitagorasa".
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
rafcio
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Przydał by mi się jeszcze jakiś dowód, ale trochę bardziej "rozpisany".
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kreślisz trójkąt prostokątny, a następnie na przeciwprostokątnej budujesz kwadrat. Umieszczasz w nim cztery narysowane trójkąty, tak aby w każdym z wierzchołków kąta prostego kwadratu, znalazł się wierzchołek kąta prostego trójkąta. Na środku pozostanie ci kwadrat o boku (pierwsza przyprostokątna - druga przyprostokątna (nie jestem tego pewien)) i oblicz pole tego kwadratu, korzystając z tych figur składowych. Wiadomo, co ma wyjść...
Polecam "Śladami Pitagorasa" Szczepana Jeleńskiego, tam jest kilka dowodów
Powinno byc w bibiotekach, bo w księgarniach o Jeleńskiego trudno, sam bezskutecznie "Lilavati" szukam
Powinno byc w bibiotekach, bo w księgarniach o Jeleńskiego trudno, sam bezskutecznie "Lilavati" szukam