Mam pewne rozwiązanie równania różniczkowego. Po wykorzystaniu wzoru Eulera do przedstawienia liczby urojonej w postaci sprężonej otrzmuję np.:
\(\displaystyle{ x(t)=C_{1}*(\cos t+i*\sin t)+C_{2}*(\cos t-i*\sin t)}\)
po uporządkowaniu stałych \(\displaystyle{ C_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ C_{2}}\) otrzymuję:
\(\displaystyle{ x(t)=(C_{1}+C_{2})*\cos t+(C_{1}-C_{2})*i*\sin t}\)
ponieważ wartości \(\displaystyle{ (C_{1}+C_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ (C_{1}*i-C_{2}*i)}\) są stałymi można przyjąć, że
\(\displaystyle{ D_{1}=(C_{1}+C_{2})}\) oraz \(\displaystyle{ D_{2}=(C_{1}*i-C_{2}*i)}\) dzięki czemu otrzymuje się prostszą postać naszego rozwiązania:
\(\displaystyle{ x(t)=D_{1}*\cos t+D_{2}*\sin t}\).
Teraz moje pytanie. Jak mam w sposób "mądry" i matematyczny wytłumaczyć mojemu promotorowi dlaczego w całym tym toku rozumowania znika jednostka urojona "i". Mi się wydaje, że to co napisałem to wystarczy nic dodać nie umiem mądrego, no ale gość się uparł i mam zagadkę:). Wystarczy opisać to w paru zdaniach, nie trzeba tego dowodzić aczkolwiek jak ktoś chce to udowodnić to dodatkowy plus dla niego.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dlaczego znika jednostka urojona
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Myślę, że gdybyś podał jakie to równanie różniczkowe, łatwiej byłoby udzielić odpowiedzi .
Bo wyłącznie na podstawie pierwszej równości nie możemy stwierdzić, że ostatnia równość definiuje funkcję rzeczywistą.
Pozdrawiam.
Qń.
Bo wyłącznie na podstawie pierwszej równości nie możemy stwierdzić, że ostatnia równość definiuje funkcję rzeczywistą.
Pozdrawiam.
Qń.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zamiast tak podstawiac D2, po prostu podstaw \(\displaystyle{ D_{2} = C_{1}-C_{2}}\). Wtedy rozwiązanie przedstawi się w postaci ładnej liczby zespolonej \(\displaystyle{ x(t) = D_{1} \cos t + iD_{2} \sin t}\)
I teraz jeśli t przebiega rzeczywiste, stałe \(\displaystyle{ C_{1}. C_{2}}\) również są z rzeczywistych, to ta funkcja będzie rzeczywistą, gdy D2 będzie zerem.
I teraz jeśli t przebiega rzeczywiste, stałe \(\displaystyle{ C_{1}. C_{2}}\) również są z rzeczywistych, to ta funkcja będzie rzeczywistą, gdy D2 będzie zerem.