Mam obliczyć zbieżność takiego szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ } \sqrt{ \frac{3n+2}{5 n^{3}-3 n^{2}+n-1}}}\)
Myślę, że można go wyliczyć z kryterium porównwczego, jako że nie mam innych pomysłów (ewentualnie z Raabego - ale to już by było za bardzo zagmatwane).
Czy mam dobre rozwiązanie?:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ } \frac{ \sqrt{3n} }{ \sqrt{5 n^{3} } }< \sum_{n=1}^{ } \sqrt{ \frac{3n+2}{5 n^{3}-3n ^{2} +n-1} }}\)
Wychodzi, że szereg jest rozbieżny.
szereg pod pierwiastkiem
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
szereg pod pierwiastkiem
Dobrze masz, jednak jeszcze gwoli formalizacji należałoby pokazać, że dla odpowiednio dużych n zachodzi \(\displaystyle{ 3n^{2}-n+1>0}\) bo właśnie to odejmujesz w mianowniku
szereg pod pierwiastkiem
Mam jeszcze jedno zadanie. Tym razem chyba trudniejsze od poprzedniego.
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ } \frac{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}}\)
Nie wiem jak w tym przypadku zastosować kr. porównawcze. Bo wychodzi mi konkretna liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) tzn. o ile zrobiłam dobrze, czyli tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}< \sqrt{2n}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}> \frac{1}{ \sqrt{n}}}\), jednak razem \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2n} }{ \sqrt{n} }> \frac{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ } \frac{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}}\)
Nie wiem jak w tym przypadku zastosować kr. porównawcze. Bo wychodzi mi konkretna liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) tzn. o ile zrobiłam dobrze, czyli tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}< \sqrt{2n}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}> \frac{1}{ \sqrt{n}}}\), jednak razem \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2n} }{ \sqrt{n} }> \frac{ \sqrt{2n+3}- \sqrt{2n+2}}{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}}}\)
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
szereg pod pierwiastkiem
W wyrazie ogólnym przemnóż licznik i mianownik przez sumę pierwiastków i z licznika i z mianownika (takie dwukrotne mnożenie) i wtedy dopiero się zastanawiaj nad nim, taka rada ; )
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
szereg pod pierwiastkiem
Zastanawia mnie, jak Ty z kryterium porównawczego (i po co) otrzymujesz takie śliczne liczby. Przecież chodzi o to, by otrzymać, że nasz szereg jest albo mniejszy od jakiegoś zbieżnego lub większy od rozbieżnego.
A Ty otrzymujesz, że jest mniejszy od rozbieżnego - cytując panią doktor od analizy: "w takiej sytuacji siedzimy i płaczymy, bo nic nie wiemy". Jak najbardziej - trzeba szukać innego oszacowania.
A Ty otrzymujesz, że jest mniejszy od rozbieżnego - cytując panią doktor od analizy: "w takiej sytuacji siedzimy i płaczymy, bo nic nie wiemy". Jak najbardziej - trzeba szukać innego oszacowania.
szereg pod pierwiastkiem
No nie mam jeszcze takiej wprawy w znajdywaniu oszacowań, ale na szczęście już mam to zadanie (dzięki Jarkowi). Ale i tak dziękuję za dobre chęci.