Mam 13 kolorowych kul. 3 zielone, 8 pomarańczowych i 2 niebieskie. Ustawiam je w jednym szeregu. Na ile sposobów moge je ustawić?
Czy jest jakiś ogólny wzór do rozwiązania tego typu zadań?
Będe wdzięczna za każdą pomoc.
EDYCJA:
Wielkie dzięki!
szereg kolorowych kul
-
Tagira Ikonoka
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
szereg kolorowych kul
Ostatnio zmieniony 20 gru 2007, o 16:01 przez Tagira Ikonoka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kacper89
- Użytkownik

szereg kolorowych kul
no i znowu sam wynik
Gdyby każda z 13 kul była inna, to mieli byśmy po prostu permutację bez powtórzeń 13!
jednak wiemy, że kule (np z zakresu 1-8 tu pomarańczowe) są takie same czyli wykonano 8! niepotrzebnych kombinacji, które tak naprawdę były takie same. Dzielimy, więc przez 8! (i tak samo, z takiego samego powodu przez 2! i 3!)
blv jesteś pewien, że zapis \(\displaystyle{ {13 \choose 2,8,3}}\) jest poprawny? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Chyba, że to jakiś Twój własny skrót myślowy
Gdyby każda z 13 kul była inna, to mieli byśmy po prostu permutację bez powtórzeń 13!
jednak wiemy, że kule (np z zakresu 1-8 tu pomarańczowe) są takie same czyli wykonano 8! niepotrzebnych kombinacji, które tak naprawdę były takie same. Dzielimy, więc przez 8! (i tak samo, z takiego samego powodu przez 2! i 3!)
blv jesteś pewien, że zapis \(\displaystyle{ {13 \choose 2,8,3}}\) jest poprawny? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Chyba, że to jakiś Twój własny skrót myślowy