szereg Fouriera - Legendre'a

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
monia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: monia »

witam!
proszę o wszelką pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:

niech {Pn} będzie układem unormowanych wielomianów Legendre'a.
Dla funkcji f należącej do L^2 (-1,1), rozwinięcei w szereg Fouriera - Lagendre'a jest postaci

f(x) = "u" Cn * Pn(x)

gdzie

Cn =

Znaleźć kilka początkowych wyrazów rozwinięcia w ten szereg funkcji sin (pi*x).
Ostatnio zmieniony 11 sty 2005, o 19:57 przez monia, łącznie zmieniany 2 razy.
liu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liu »

2 uwagi:

1) Legendre'a,
2) Zgodnie z regulaminem w temacie nie moga sie znajdowac wyrazenia typu 'wazne', 'pilne', 'pomozcie mi prosze prosze prosze!', 'pomozcie blagam bo nie zalicze!', 'oh ah jaki jestem biedny nie umiem matematyki zrobcie mi to!' i tym podobne:)

Prosze uprzejmie zmienic:)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

w czym problem w ogole??? wszystko jak na dloni, wystarczy wziac z tablic pare pierwszych wielomianow Legendre'a, i policzyc Cn, to wszystko...
monia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: monia »

dziękuję za wszelkie "nieuszczypliwe" komentarze;) no cóż... w końcu nikt nie wie wszystkiego. za komentarz 'pilne' -przepraszam,choć nie brzmiał on w stylu "proszę, proszę, błagam bo nie zaliczę"...
Natomiast pytanie "w czym problem?" niewiele pomogło..
mimo wszystko 'dokładniejsza' pomoc mile widziana;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

ja tu czegos nie rozumiem. zdaje mi sie ze masz nastawienie do tego w stylu "to sa jakies kosmosy ja nigdy tego nie zrobie". a to jest banalne. wczytaj sie w tresc. masz dokladnie podane co masz zrobic. stoi napisane:
"Dla funkcji f należącej do L^2 (-1,1), rozwinięcei w szereg Fouriera - Lagendre'a jest postaci f(x) = "u" Cn * Pn(x) gdzie Cn = "
policz kilka pierwszych wyrazow to znaczy policz kilka pierwszych Cn i podstaw do wzoru... definicja iloczynu skalarnego i tablice wystarcza... to jest trywialne, trzeba sie tylko uliczyc troche. pare calek i po wszystkim...
ODPOWIEDZ