8 zadań

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
kuba.bobas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

8 zadań

Post autor: kuba.bobas »

Musze nauczyć się rozwiązywać te zadania do wtorku a po wstępnym przeczytaniu nie mogę rozgryźć ani jednwego. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś je rozwiązał, bo mógłbym uczyć się na przykładach, ale nie pogardze również adresem jakiejś strony gdzie ta partia materiału wyłożona jest dośc łopatologicznie (wikipedia, kŧóra jest dla mnie stałym źródłem z matmy z fizyki jest troszke zbyt trudna)

1. Dwa swobodne ładunki punktowe +q i +4q znajdują się w odległości L. Trzeci ładunek umieszczony jest
tak, że cały układ znajduje się w stanie równowagi. Znaleźć położenie, wartość i znak trzeciego ładunku.
Czy równowaga jest trwała?

2. Wyznaczyć wektor natężenia E oraz potencjał V pola elektrostatycznego w odległości l nad punktem
leżącym dokładnie pośrodku między dwoma jednoimiennymi ładunkami o wartości q, znajdującymi się w
odległości d. Wyznaczyć E w przypadku, gdy ładunki są różnoimienne. Ile wynosi E, gdy l dązy do nieskończoności

3. Znaleźć wektor natężenia E pola elektrostatycznego w odległości l nad środkiem okrągłej pętli o promieniu
r naładowanej jednorodnie z gęstością liniową ρ (wskazówka - skorzystać z wyników zadania 3).

4. Potencjał elektryczny pewnego pola wynosi V (x, y) = (7V/m2)x2-(6V/m3)y3. Jakie jest natężenie pola E w punkcie r = (3m, 5m)? Wyznaczyć wartość, kierunek i zwrot E.

5. Nieskończona płaszczyzna jest naładowana ze stałą gęstością powierzchniową σ. Wyznaczyć wektor natężenia E(d) pola elektrostatycznego wytwarzanego przez tę płaszczyznę w odległości d od niej.
Wyznaczyć także różnicę potencjałów ΔV1,2 pola elektrostatycznego w punktach odległych od płaszczyzny
o d1 i d2. W pewnej odległości od tej płaszczyzny umieszczono cienką płytę o ładunku Q. Jaką siłą należy
działać na płytę, aby pozostawała ona w spoczynku? Grawitację zaniedbać.

6. Załóżmy, że kula o promieniu r0 ma we wnętrzu pustą kulistą wnękę o promieniu r1, której środek przypada
na centrum kuli. Ładunek Q jest rozłożony jednorodnie w powstałej powłoce, tzn. między r= r1, a r= r0.
Określić natężenie pola elektrycznego w funkcji r dla:
a) r
ODPOWIEDZ