Informatyka na MiMUW [Rekrutacja]
- Plant
- Użytkownik

Ja mam 87.73pkt. i jestem 166 na liście. Jest więc możliwe, że też się dostane.. ale chyba nie będę na to czekać, tylko wybiorę się na MiNI PW.
Jakie szanse wg Was mam sie dostac na informatyke na UW zakladajac, ze zdaje polski (podst.), ang (podst.) i mat (rosz.) i wszystkie zdam na poziomie 80 %?
Jakie wg. Was uczelnie w Polsce najlepiej ksztalca programistow?
Od czego zalezna jest j?Dla każdego przedmiotu obliczany jest wynik egzaminu pisemnego z tego przedmiotu wg wzoru:
Wj = (1/3)pj +(2/3)rj , j=0,1,2,
- Szemek
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Sposób przeliczania punktów
Matematyki - wyniki \(\displaystyle{ W_0}\)
Dwóch przedmiotów do wyboru – wyniki W , dla j=1,2
Dla każdego przedmiotu obliczany jest wynik wg wzoru:
\(\displaystyle{ W_j = (1/3)p_j + (2/3)r_j \ \ \ j=0,1, 2}\)
Liczba (PR) punktów rekrutacyjnych kandydata wynosi:
\(\displaystyle{ PR = (3/5)W_0 + (1/5)W_1 + (1/5)W_2}\)
przeczytaj uważnie, to na pewno odpowiesz sobie na pytanie: "Od czego zalezna jest j? "
Matematyki - wyniki \(\displaystyle{ W_0}\)
Dwóch przedmiotów do wyboru – wyniki W , dla j=1,2
Dla każdego przedmiotu obliczany jest wynik wg wzoru:
\(\displaystyle{ W_j = (1/3)p_j + (2/3)r_j \ \ \ j=0,1, 2}\)
Liczba (PR) punktów rekrutacyjnych kandydata wynosi:
\(\displaystyle{ PR = (3/5)W_0 + (1/5)W_1 + (1/5)W_2}\)
przeczytaj uważnie, to na pewno odpowiesz sobie na pytanie: "Od czego zalezna jest j? "
He he no dobra to bylo glupie pytanie ;p ale czy ktos jest mi wstanie udzielic odpowiedzi na to nastepne lub wczesniejsze?
- faustus
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Jeżeli 80% to nie jest jakiś przykry zbieg okoliczności, to na 99% się nie dostaniesz, a nawet jak się dostaniesz (z jakiegoś odwołania), to pewnie wylecisz po pierwszym semestrze. Nie koniecznie zawsze jest tak, że wyniki matury bezpośrednio przekładają się na wyniki na studiach, ale 80% z matury oznaczałoby, że miałbyś problemy z bardzo łatwymi rzeczami (trudnych, w zasadzie, na maturze nie ma).podludek pisze:Jakie szanse wg Was mam sie dostac na informatyke na UW zakladajac, ze zdaje polski (podst.), ang (podst.) i mat (rosz.) i wszystkie zdam na poziomie 80 %?
Od czego zalezna jest j?Dla każdego przedmiotu obliczany jest wynik egzaminu pisemnego z tego przedmiotu wg wzoru:
Wj = (1/3)pj +(2/3)rj , j=0,1,2,
Programiści stoja dość nisko w hierarchii informatyków, wątpię, żeby wielu ludzi po UW, UJ czy UWr zostawało programistami. To, gdzie najlepiej kształcą informatyków, to trudno powiedzieć, jest wiele bardzo dobrych uczelni (UW, UJ, UWr, PP AGH,...). W zasadzie, niezależnie, którą z nich skończysz, będziesz bardzo dobry, wiele zalezy od własnej inwencji.
-
Majdan
- Użytkownik

Witam!
Poziom matury z matmy był poniżający - jak dla mnie to był poziom trudności podstawowy z teorią z rozszerzonego...
Pomimo dobrego wyniku z matmy, boję się, że progi na studia skoczą.
Moje wyniki - około:
matma - 95-100
fiza - 85-90
ang - 74
To by mi dawało 92pkt z poprzedniego roku - próg był 85. Ale to były inne czasy...
Czy uważacie, że mam szanse?
Poziom matury z matmy był poniżający - jak dla mnie to był poziom trudności podstawowy z teorią z rozszerzonego...
Pomimo dobrego wyniku z matmy, boję się, że progi na studia skoczą.
Moje wyniki - około:
matma - 95-100
fiza - 85-90
ang - 74
To by mi dawało 92pkt z poprzedniego roku - próg był 85. Ale to były inne czasy...
Czy uważacie, że mam szanse?
-
yrk
- Użytkownik

Weź jeszcze pod uwagę fakt, że w zeszłym roku dostawało się darmowe punkty za maturę podstawową, tak więc według tamtego przelicznika ktoś kto napisał rozszerzoną matmę na, powiedzmy, 60% i podstawową na 100% dostawał de facto ponad 70%. Z tego powodu próg musiał być nieco wyższy.
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
- nico89
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Majdan ale ludzi lubisz wkurzać na tym forum. Moim zdaniem to już powinienes wybrac studia doktoranckie z biegu a nie tam na magistra..
-
Majdan
- Użytkownik

angel-of-fate, to był żart? Bo nie zaczaiłem chyba ;/
nico89, wkurzać? To chyba Ty lubisz to robić!
Wyraziłem opinię na temat matury, co prawda ostrą. Ale taka jest prawda. Matura była najprostsza w historii.
Słabsi uczniowie niech się cieszą, za to np. w mojej klasie na sprawdzanie (3 klasa) nie mieliśmy ani jednego zadania na tym poziomie.
Postaw się na miejscu ucznia, który uczy się rzeczy dużo trudniejszych, a potem dają Ci prostą maturę, robisz głupi błąd i jesteś na równi z kimś słabszym. I przez to nie dostajesz się na studia!
To jest wkurzające!
nico89, wkurzać? To chyba Ty lubisz to robić!
Wyraziłem opinię na temat matury, co prawda ostrą. Ale taka jest prawda. Matura była najprostsza w historii.
Słabsi uczniowie niech się cieszą, za to np. w mojej klasie na sprawdzanie (3 klasa) nie mieliśmy ani jednego zadania na tym poziomie.
Postaw się na miejscu ucznia, który uczy się rzeczy dużo trudniejszych, a potem dają Ci prostą maturę, robisz głupi błąd i jesteś na równi z kimś słabszym. I przez to nie dostajesz się na studia!
To jest wkurzające!
-
yrk
- Użytkownik

Eh, a co ma mówić ktoś, kto zrobił takich głupich błędów przynajmniej kilka... Nie twierdzę, że jestem specjalnie dobry z matmy, ale 2 razy doszedłem do II etapu OM-a i otarłem się o finał 1 punktem. Wiem, że to niewiele, ale i tak dawało poczucie bycia na przyzwoitym poziomie. Próbną matmę napisałem na 100% (słownie sto), a teraz nie mam nawet szans na dostanie się na matematykę, o informatyce nie wspominając.
-
monika_204
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Dokładnie...przyłączam się do poprzednika... Ja taka dobra to nie jestem, dlatego szczerze Ci współczuje!
Ja mam właściwie identyczny problem. Byłem 2 razy w drugim etapie olimpiady matematycznej, w tym roku maksymalnie zbliżyłem się do finału, niestety jednak nie udało się przejść - zbyt mało wysiłku w przygotowania włożyłem. Tak czy siak, matematykę po prostu rozumiem i czuję się w niej pewnie, jednak tegoroczna matura poszła mi bardzo kiepsko i chyba będę musiał pogodzić się z tym, że na wymarzone studia dostaną się (poza zdolnymi gościami) typy, które wylecą po pierwszym semestrze, może po roku. Dlatego maturalny system jest chory - egzamin z matematyki nie sprawdza w jakimkolwiek stopniu umiejętności myślenia matematycznego, zadania nakazują podstawić do wzoru, obliczać - czy wyłącznie takie umiejętności powinien sprawdzać egzamin maturalny? Układający zadania (niewiedząc pewnie o tym) próbują zrobić z wielu zdolnych osób poprostu idiotów. Jeśli piszę maturę rozszerzoną, to znaczy, że nie wybieram się na księgowego, tylko na kierunek ścisły wymagający myślenia, kreatywności, sewgo rodzaju polotu. Zatem ktoś, kto jest "dobry" i wie o co chodzi w matematyce musi ustąpić miejsca osobie, która nawet nie rozumie czemu równanie kwadratowe ma 2 pierwiastki (a takich osób jest wiele - i część z tych osób będzie miała wynik ponad 90% z matury). Matura powinna być egzaminem, który wyłoni najlepszych, a nie ludzi, którym udało się po prostu obliczyć zadanie. Dlatego powinno się przywrócić egzaminy na studia wyższe - tak jest w wielu krajach na świecie. Takie egzaminy powinny być trudne i powinny być skonstruowane tak by wyłonić najzdolniejszych. Tak niestety nie jest - i dlatego zadaję sobie pytanie: po co uczelnie przyjmują lub też godzą się na przyjmowanie uczniów "tępych", takich, którzy wylatują po kilku miesiącach. Zdarza się, że taki student przetrwa aż do pracy magisterskiej (którą notabene kupi) - ale co mu z tego? I tak nic się nie nauczył, bo nic nie rozumiał. To zawsze będzie fałszywy matematyk/programista/inżynier. Uczelnie powinny odsiewać kiepskich - od tego mają autonomie.yrk pisze:Eh, a co ma mówić ktoś, kto zrobił takich głupich błędów przynajmniej kilka... Nie twierdzę, że jestem specjalnie dobry z matmy, ale 2 razy doszedłem do II etapu OM-a i otarłem się o finał 1 punktem. Wiem, że to niewiele, ale i tak dawało poczucie bycia na przyzwoitym poziomie. Próbną matmę napisałem na 100% (słownie sto), a teraz nie mam nawet szans na dostanie się na matematykę, o informatyce nie wspominając.
RandXom, uważam że nie masz racji. I tekst o tym, że jesteś wybitny i nie potrafisz sobie poradzić na maturze, wskazuje na to że jednak nie masz aż tyle polotu i kreatywności. Wydaje mi się że osoba wykształcona powinna umieć dostosować swoją wiedzę do tego czego od niego wymagają. Po prostu więcej pokory, a nie mówienie, że inni są gorsi od ciebie.