zmiana dolej granicy całki oznaczonej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
k_burza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: k_burza »

Mam takie pytanie: mamy przykładowo całkę \(\displaystyle{ \int_{x^2}^{x^4}f(t)dt}\), i gdy chcemy ją obliczyć musimy rozbić ją na dwie, i tu tkwi moje pytanie, od czego zależy wybór nowej dolnej granicy całkowania ? czy zawsze jest dowolny ? czy zależy od funkcji f(t), a może od przedziału na którym jest określona?
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Undre »

O ile mi wiadomo granice całkowania określają odkąd dokąd całkujemy f(t), nie bardzo rozumiem jak wyobrażasz sobie dowolność dolnej granicy.
Przykładowo rozważ różnicę pomiędzy :

\(\displaystyle{ \int_0^{\frac{\Pi}{2}} sin(t) dt}\)

a

\(\displaystyle{ \int_{-\frac{\Pi}{2}}^{\frac{\Pi}{2}} sin(t) dt}\)

Granica całkowania jest więc istotna.
Czy dolny przedział zależy od f(t) - wiesz no dobieranie takich granic całkowania, w których funkcja nie istnieje, trochę mija się z celem - np po co całkować funkcję \(\displaystyle{ f(x) = log_{10}(x)}\) od -19 czy -7 ? Niemniej nie jest to imo jakieś wykroczenie, po prostu zawęzisz se rozpatrywany przedział samemu. Jednak sama funkcja nie narzuca ci odkąd dokąd wolno ją całkować.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: klaustrofob »

jeżeli chodzi o coś takiego: \(\displaystyle{ \int_{x^2}^{x^4}f(t)dt=\int_{x^2}^{1}f(t)dt+\int_{1}^{x^4}f(t)dt}\), to właściwie powinieneś zadbać jedynie o to, by pomocniczy punkt należał do dziedziny funkcji (zakładamy, że jest całkowalna w dziedzinie).
ODPOWIEDZ