Przygotowania do Matury 2008

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
invik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: invik »

Na tym forum było kilka podobnych tematów, ale ona są już trochę nie aktualne, sprzed kliku lat. Zdaję maturę rozszerzoną z matematyki. Tak trochę przygotowywałem się do matury ( zbiór Kiełbasy), ale uważam że to za mało. Przeraża mnie myśl, że to już za pół roku. Mam takie pytanie do was, jak się przygotowujecie do matury: ile godzin dziennie siedzicie nad matematyką; czy jest jakiś plan(schemat), co robić krok po kroku, jaki materiał powtarzać. Za bardzo nie wiem jak się za to zabrać???
zom3r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zom3r »

Po pierwsze macie w tym roku trochę bardziej okrojony materiał według zarządzenia Centralnej Komisji Edukacyjnej, o czym pewnie już wiesz skoro zdajesz maturę rozszerzoną.

Przechodząc do odpowiedzi na Twoje pytanie. Jeżeli chodzi o ilość czasu spędzaną nad ksiażkami, zeszytami i zadaniami to jest to kwestia indywidualna. Musisz wyczuć kiedy rozumiesz już materiał i określone metody rozwiązywania zadań. Moim zdaniem nie należy jednak przesadzać. Sprawdziłem empirycznie i właśnie studiuję matematykę na, ośmielę się to powiedzieć, najlepszym wydziale w Polsce i jednym z lepszych na świecie.

Co do schematu uczenia się. Powtarzaj systematycznie materiał i rób zadania - dużo zadań. Jeżeli czegoś nie rozumiesz to nie odkładaj tego na później, bo to najgorsza metoda radzenia sobie z problemami. Jak nie możesz zrozumieć czegoś sam - zapytać kogoś.

Kwestia literatury - zbiór pana Kiełbasy jest nawet dobry, miałem z nim kilka razy styczność. Są tam dosyć proste, elementarne zadania, ale trafiają się bardziej wymagające, których rozwiązanie jest dłuższe niż pół linijki. Możesz przetestować "Zbiór zadań z matematyki dla kandydatów na studia techniczne" duetu Łubowicz, Wieprzkowicz - prezentują dosyć ciekawe podejście do tematu, każdy rozdział rozpoczyna się przykładami i wyjśnieniem tematyki. Nie wiem co z nowości jest na rynku, gdyż aktualnie zajmuję się już matematyką na trochę innym poziomie. Proponuję zapytać nauczyciela od matematyki, a może popowie jakiś aktualny abiturient lub ktoś bardziej zorientowany w temacie w kolejnych odpowiedziach.

Należy wspomnieć, że bardzo ważne jest nastawienie psychiczne. Jeżeli masz skłonności do denerwowania się przez egzaminami to pomyśl o "lecytynie forte" (po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą), ale ogólnie nie ma się czym martwić. Stres nie jest dobrym doradcą i można popełnić błędy. Na samej maturze trzeba być pewnym siebie - to naprawdę nie jest trudne!

Wspomniałeś, że uważasz, iż Twoje przygotowanie jest niewystarczające, więc może powinieneś pomyśleć o przeznaczeniu większej ilości czasu na rozwiązywanie zadań. Ciężko poradzić cokolwiek innego niż zdroworozsądkowe podejście do własnych możliwości i aktualnego stanu wiedzy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
faustus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: faustus »

Studiuję na tym samym wydziale :].
Moim zdaniem, najlepiej przygotowywać się solidnie rozwiązując zadania z Kiełbasy. Mi dało to 100% na podstawowej i 94% na rozszerzonej. Do tego, oczywiście, opłaca się przetłuc stare matury, uczciwie(!) oceniając, ile dostałoby się punktów.
ODPOWIEDZ