pole lemniskaty, pętli Kartezjusza i inne

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
e-Milion
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: e-Milion »

witam wszystkich
potrzebuje pomocy (zwory) - nie wiem jak obliczyć:

a) pole ograniczone lemniskatą
b) pole pętli Kartezjusza
c) długość jednego łuku epicykloidy
d) długość ślimaka Pascala

mile widziane wyprowadzenie tych wzorów
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 sie 2007, o 15:55 przez e-Milion, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

ad a.
Tutaj nie powinno być problemów gdy skorzystamy z równania lemniskaty we współrzędnych biegunowych. Obliczenia sprowadzają się do "prościutkiej" całki:
\(\displaystyle{ S = 2 \frac{1}{2} \int\limits_{-\frac{\pi}{4}}^{\frac{\pi}{4}} 2 a^2 \cos 2\theta \, \mbox{d}\theta = 2 a^2}\)

ad b.
Wygodnie będzie skorzystać z równania pętli Kartezjusza we współrzędnych biegunowych.
Rachunki sprowadzą się wtedy do:
\(\displaystyle{ S = \frac{9a^2}{2} \int\limits_{0}^{\frac{\pi}{2}} \left( \frac{\sin \theta \cos \theta}{\sin^3 \theta + \cos^3 \theta} \right)^2 \, \mbox{d}\theta}\)
Przy obliczaniu tej całki proponuję podstawić \(\displaystyle{ t = \tan \theta}\) obliczenia się znacznie upraszczają.
Oczywiście wynik to:
\(\displaystyle{ S = \frac{3}{2}a^2}\)

ad c. i d.
Tutaj nie jestem pewien czy można otrzymać dokładny wynik, gdyż napotykam całki eliptyczne w obliczeniach

PS. Co prawda temat jest ze stycznia, ale mam nadzieję, że komuś przydadzą się moje obliczenia
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: laser15 »

skąd wiadomo że to od \(\displaystyle{ \int_{\frac{\pi}{4}}^{-\frac{\pi}{4}}}\) ?

Po podstawieniu wyszła mi całka \(\displaystyle{ S = 2 \cdot \frac{1}{2} \int\limits_{-\frac{\pi}{4}}^{\frac{\pi}{4}} 2 a^2 \sin\theta\cos \theta \, \mbox{d}\theta}\) i całka oznaczona wyszła 0 ;/
ODPOWIEDZ