Witam z gory przepraszam jesli ten dzial nie jest przeznaczony do tego tematu... Mam do was pytanie czy te zagadnienia ktore podaje ponizej sa jakies wybitnie trudne do nauki? czy jesli ktos bedzie kozystał z korepetycji da sobie rade? prosze o szybka odpowiedz! i pozdrawiam wszystkich
Macierze, wyznaczniki. Definicja, działania na macierzach, mnożenie, wyznacznik, macierz odwrotna, metoda Gaussa. Układy równań liniowych. Układy równań z macierzą kwadratową, wzory Cramera, metoda triangulizacji i eliminacji Gaussa. Geometria analityczna na płaszczyźnie. Układ współrzędnych kartezjański, działania na wektorach, iloczyn skalarny, równanie prostej. Geometria analityczna w przestrzeni. Przestrzenny układ współrzędnych, iloczyn skalarny, wektorowy, mieszany, równanie płaszczyzny, równanie prostej. Ciągi liczbowe. Definicje, granica ciągów wymiernych i geometrycznych, liczba e. Funkcje elementarne. Podstawowe własności funkcji elementarnych, odwrotne, cyklometryczne, hiperboliczne. Granica, ciągłość funkcji. Definicja Heinego i Cauchy’ego, granica funkcji wymiernej, reguła d’Hospitala, własności funkcji ciągłych. Rachunek różniczkowy funkcji jednej zmiennej. Iloraz różnicowy, definicja pochodnej, pochodna iloczynu, ilorazu i funkcji złożonej, równanie stycznej, różniczka zupełna. Zastosowania rachunku różniczkowego. Zastosowanie pochodnej w geometrii, monotoniczność, wypukłość, rozwijanie funkcji w szereg Taylora. Rachunek całkowy funkcji jednej zmiennej. Całki nieoznaczone, wzory podstawowe, całkowanie przez części i przez podstawienie, całki z funkcji wielomianowych i trygonometrycznych. Zastosowania rachunku całkowego. Całka oznaczona. Pole powierzchni, długość łuku, pole powierzchni i objętość bryły obrotowej, środek ciężkości. Równania różniczkowe zwyczajne. Równania o rozdzielonych zmiennych, rodziny ortogonalne, rozpad promieniotwórczy, stygnięcie ciała, swobodny spadek ciała.
Statystyka opisowa i graficzna prezentacja danych (szereg rozdzielczy, histogram i inne wykresy statystyczne). Miary położenia i rozrzutu (średnia arytmetyczna, średnia geometryczna, mediana i wartość modalna; wariancja i odchylenie standardowe). Rozkład dwumianowy i testowanie hipotez (podstawowe pojęcia, poziom istotności testowania hipotezy). Rozkład normalny i test dla proporcji. Przedziały ufności (test Studenta, przedziały dla średniej). Różnice między średnimi (test różnicy dla par wiązanych, moc testów statystycznych). Analiza wariancji (rozkład F, sumy kwadratów, założenia analizy wariancji, klasyfikacja prosta). Analiza regresji (regresja liniowa, współczynnik determinacji, estymacja przedziałowa w analizie regresji, regresja wielokrotna, regresja wielomianowa).
trudne tematy?
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
trudne tematy?
Wygląda jak coś na pierwszym roku studiów bardzo bliskich (jeśli nie) matematycznym.
Jeśli zaś chodzi o trudność tego, to zważ, że zazwyczaj conajmniej połowa studentów tego nie przeskakuje... ; )
Jeśli zaś chodzi o trudność tego, to zważ, że zazwyczaj conajmniej połowa studentów tego nie przeskakuje... ; )
- Silver
- Użytkownik

trudne tematy?
Jeśli nie masz większych braków z liceum i przyłożysz się do studiów i zrozumiesz materiał, to nie będzie większych problemów.
Sam teraz dostałem się na studia i mój zakres materiałów z matematyki jest baaaardzo zbliżony do tego co podałeś. Ja radzę tobie przez ten wolny czas nadrobić luki z liceum i poczytać trochę na ten temat.
Polecam pozycję "MATEMATYKA REPETYTORIUM" cześć 0 i 1. Autorów: Krystyna Dobrowolska, Wacław Dyczka, Helena Jakuszenkow.
Lepiej przyłożyć się teraz i na początku studiów, bo później będziesz zbyt zajęty. Ja trochę materiału nadrobiłem.
Sam teraz dostałem się na studia i mój zakres materiałów z matematyki jest baaaardzo zbliżony do tego co podałeś. Ja radzę tobie przez ten wolny czas nadrobić luki z liceum i poczytać trochę na ten temat.
Polecam pozycję "MATEMATYKA REPETYTORIUM" cześć 0 i 1. Autorów: Krystyna Dobrowolska, Wacław Dyczka, Helena Jakuszenkow.
Lepiej przyłożyć się teraz i na początku studiów, bo później będziesz zbyt zajęty. Ja trochę materiału nadrobiłem.
- Anathemed
- Użytkownik

trudne tematy?
Wszystkiego się da nauczyć... Kwestią jest tylko ilość poświęconego czasu...
Co do pierwszego paragrafu zagadnień, miałem je wszystkie (i dużo więcej...) na pierwszym roku infy, który udało mi się zaliczyć : )
Do nauki czy powtórki polecam:
Co do pierwszego paragrafu zagadnień, miałem je wszystkie (i dużo więcej...) na pierwszym roku infy, który udało mi się zaliczyć : )
Do nauki czy powtórki polecam: