W ciągu sekundy Słońce traci milion ton swojej masy...

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
wahadło
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: wahadło »

znalazłem coś takiego :

"w ciągu sekundy Słońce traci milion ton swojej masy, która jest wyrzucana w postaci wiatru słonecznego (109kg/s)."

Niestety nic więcej nie znalazłem-tylko tą suchą informację

Fajnie,to jakoś ta masa musi się odradzać chyba..(bo inaczej Słońce skurczyło by się ...
Jakie mechanizmy (procesy ) -co powodują,że Słońce chyba odzyskuję tą masę...
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: Sylwek »

Masa Słońca wynosi około \(\displaystyle{ 1,9891 10^{30} kg 2 10^{30}kg}\). W ciągu sekundy traci milion ton, czyli miliard kilogramów. Więc czas, w jakim wytraci całą swoją masę (nie wnikając w szczegóły astronomiczne i fizyczne, zakładając, że każdy rok wynosi około 365,25 dnia):
\(\displaystyle{ t=\frac{2 10^{30}kg}{10^9 \frac{kg}{s}}=2 10^{21}s=\frac{2 10^{21}}{86400}dni 2,315 10^{16} dni 6,34 10^{13} lat}\)

Dla porównania wiek wszechświata szacuje się na \(\displaystyle{ 1,37 10^{10}}\), czyli Słońce będzie świecić około 4630 razy dłużej niż obecny wiek wszechświata. Więc raczej nie potrzebuje odzyskiwać swojej masy , chociaż nie jestem w tej dziedzinie zbyt kompetentny, przedstawiłem tylko jak to wygląda od strony matematycznej.
wahadło
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: wahadło »

Mam 2 pytania :

1.Z tego co zrozumiałem to za baaaaaaaaaaaardzo długim czasie Słońce przestanie istnieć ...to co się wtedy stanie z Ziemią...(?) ...Są jakieś koncepcję...(?)

2.W międzyczasie dowiedziałem się,że na Słońcu jest woda .....jak to możliwe -słonce jest bardzo gorąco (około 5000 stopni Celsjusza )...

pozdro
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: Kris-0 »

Podobno za długi czas Słońce ma przestać istnieć i zmniejszyć się do bardzo małych rozmiarów, ale przed tym ma się powiększyć i jego średnica będzie sięgać Merkurego a wtedy wiadomo, że trochę za gorąco zrobiłoby się na Ziemi. Nauka idzie do przodu i miejmy nadzieje, że uda sie zając odleglejsze planety Układu słonecznego, a być może później planety innych układów lub galaktyk
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Amon-Ra »

Spokojnie, faza czerwonego olbrzyma gwiazdowego grozi nam za kilka miliardów lat, nasze Słońce jest obecnie w średnim wieku . Małe także szanse, iż wybuchnie jako supernowa, a tym bardziej przeistoczy się w czarną dziurę.
podludek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: podludek »

W przyrodzie nic nie ginie Ja bym poprostu powiedzial, ze zamienia mase w energie.
2.W międzyczasie dowiedziałem się,że na Słońcu jest woda .....jak to możliwe -słonce jest bardzo gorąco (około 5000 stopni Celsjusza )...
Woda ma rozne stany skupienia. Byc moze temperatura jest za mala zeby rozbic czastki wody, a grawitacja nie pozwala wodzie uciec w przestrzen.
ODPOWIEDZ