Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Apropo zadania 4 wyszło mi że punkty przecięcia paraboli to 0 i 4. Dwa razy sprawdzałem. I w tym momencie sprawa się komplikuje bo dochodzi jeszcze jedno pole w kształcie przypominającym trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną która jest częscią paraboli.
Zapewne obliczyłeś miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ y = - x^{2} + 4x}\), a nie o to tutaj chodzi. Zrób sobie rysunek i zauważ, że wystarczy wyznaczyć rzędne \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) punktów przecięcia paraboli z prostą \(\displaystyle{ y = x}\)
a następnie policzyć pole figury ograniczonej prostymi: \(\displaystyle{ x = x_{1}, \ x = x_{2}}\)
oraz parabolą i osią OX, i odjąć od tego pola pole figury ograniczonej powyższymi prostymi, prostą \(\displaystyle{ y = x}\) i osią OX...
Podlacze sie pod temat... Zaczynam przygode z calkami i prosilbym o wynik tej pierwszej calki (samo przeksztalcenie przez czesci). Mnie wyszlo tak: \(\displaystyle{ \int x^{2} e^{x} dx =e^{x}(x^{2}-2x+2)}\)