Dwanaście monet do 3 woreczków!
Dwanaście monet mamy włożyć do trzech woreczków, tak aby w każdym woreczku była nieparzysta liczba monet. Jak to zrobić?
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
\(\displaystyle{ a=2k+1,\; k\in \mathbb{C}\\
b=2m+1,\; m\in \mathbb{C}\\
c=2s+1,\; s\in \mathbb{C}\\
a+b+c=12\\
2(k+m+s)+3=12\\
2(k+m+s)=9\\
k+m+s=4,5}\)
co przeczy założeniu, że \(\displaystyle{ k\in \mathbb{C}\;\wedge\; m\in \mathbb{C}\;\wedge\; s\in \mathbb{C}}\)
czyli... nie da się!
b=2m+1,\; m\in \mathbb{C}\\
c=2s+1,\; s\in \mathbb{C}\\
a+b+c=12\\
2(k+m+s)+3=12\\
2(k+m+s)=9\\
k+m+s=4,5}\)
co przeczy założeniu, że \(\displaystyle{ k\in \mathbb{C}\;\wedge\; m\in \mathbb{C}\;\wedge\; s\in \mathbb{C}}\)
czyli... nie da się!
Tylko ze to zadanie jest w 3 gim (ksiazka matematyka z +) i jest rozwiazanie nauczycielka tak powiedziała i kto to rozwiąże to dostanie 6 na koniec a do liceum przyda mi się 6 :/
@edit:
wskazówką miało dla nas być to :
Połóż na stole siedem monet reszkami do góry. jedym dozwolonum ruchem jest obrót na drugą stronę jednocześnie trzech monet.Spróbuj obrócić wszystkie monety orłami do góry w trzech ruchach.
2@edit :
Calasilyar może do pierwszego worka wkładamy 9, do drugiego jeden, a do trzeciego dwa. drugi worek wkładamy do trzeciego??
@edit:
wskazówką miało dla nas być to :
Połóż na stole siedem monet reszkami do góry. jedym dozwolonum ruchem jest obrót na drugą stronę jednocześnie trzech monet.Spróbuj obrócić wszystkie monety orłami do góry w trzech ruchach.
2@edit :
Calasilyar może do pierwszego worka wkładamy 9, do drugiego jeden, a do trzeciego dwa. drugi worek wkładamy do trzeciego??
- Dargi
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
Medrek, zauważ że jeżeli dodasz dwie nieparzyste to otrzymasz parzystą liczbę dla przykładu \(\displaystyle{ 3+5=8}\) a jak odejmiesz parzystą od parzystej to otrzymasz parzystą tak jak w przykładzie \(\displaystyle{ 12-8=4}\) Może to zadanie ma jakiś ukryty haczyk że włożysz jeden worek do drugiego i podzielisz na dwie nieparzyste porcje monet. Calasilyar, ma rację nie da się tego z punktu matematycznego zrobić.
6 z matmy
Dargi patrz:
w pierwszym worku mamy 9 do drugiego dajemy 1 a do trzeciego 2 =9+(2+1)=12 mam 6 na koniec ;pp
Dargi patrz:
w pierwszym worku mamy 9 do drugiego dajemy 1 a do trzeciego 2 =9+(2+1)=12 mam 6 na koniec ;pp
- Justka
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
NIe idzie tego zrobic wkładajac do worków samych liczb nieparzystych. Trzeba w jednym worku mieć parzysta liczbe monet bo inaczej jest to niewykonalne. A z drugiej strony może być jeszcze tak:
5+(3+4)=12 lub 5+(6+1)=12
5+(3+4)=12 lub 5+(6+1)=12
- Justka
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Tak Moim zdaniem zadanie troszke dziwne bo jak włozy sie jeden worek do drugiego to jest razem nieparzysta liczba monet lecz z zadania wynika ze w KAZDYM ma być nieparzysta a tak nie jest
-
nivwusquorum
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Czyli reasumując:
zawartość pierwszego worka {
3 monety
}
zawartośc drugiego worka {
2 monety
trzeci workek {
7 monet
}
}
Co daje w liczbach:
pierwszy worek - 3 monety
drugi worek - 9 monet
trzeci worek - 7 monet
Łatwe zadanie jak na cela na koniec. U mnie to był taki dialog:
- No tu Ci z ocen 6 nie wychodzi...
- Ale byłem na wojewódzkim z matmy.
- No... Hmmm.... (chwila ciszy) no niech już Ci będzie....
zawartość pierwszego worka {
3 monety
}
zawartośc drugiego worka {
2 monety
trzeci workek {
7 monet
}
}
Co daje w liczbach:
pierwszy worek - 3 monety
drugi worek - 9 monet
trzeci worek - 7 monet
Łatwe zadanie jak na cela na koniec. U mnie to był taki dialog:
- No tu Ci z ocen 6 nie wychodzi...
- Ale byłem na wojewódzkim z matmy.
- No... Hmmm.... (chwila ciszy) no niech już Ci będzie....
- Calasilyar
- Użytkownik

Sądzę, że jakbyś przeprowadził poprawny dowód nie wprost w gimnazjum, to więcej by świadczyło o twoim poziomie z matmy niż szukanie jakiegoś haczyka.
-
nivwusquorum
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
A jakbyś potrafił czasem spojrzeć na coś tylko i włącznie z prostej chłopskiej logiki... Z resztą taką analiza przeprowadził już Calasilyar. A tak pozatym to tak jestem z gimnazjum, więc cóż mój poziom jest na razie taki, że szukam rozwiązania jedynie znanymi mi środkami. Kurde już jestem wkurzony. Nie lubie kolesi którzy spamują na forum po to, żeby komuś powiedzieć "O zobacz ja jestem fajny a ty nie".Moim zdaniem liczba takiś kolesi na każdym forum świadczy o poziomie jego zepsucia. Forum jest po to, aby pomagać ludziom z mniejszą wiedzą, a nie krytykowac że mają niski poziom.
- Calasilyar
- Użytkownik

oj, przepraszam, jeżeli chcesz szóstki, to obliguje do posiadania wiedzy wykraczającej poza program nauczania.nivwusquorum pisze:A tak pozatym to tak jestem z gimnazjum, więc cóż mój poziom jest na razie taki, że szukam rozwiązania jedynie znanymi mi środkami.
Podobnie jak ty:
..., że "są wkurzeni".nivwusquorum pisze:Nie lubie kolesi którzy spamują na forum po to, żeby komuś powiedzieć
Prezentowanie różnych dróg podejścia do problemu nie jest chwaleniem się, tylko dzieleniem się wiedzą i urozmaicaniem tematu, a jeżeli uważasz to za chorą ambicję, to masz z czymś problem.
Jakoś nie widzę, aby w tym temacie ktoś kogoś skrytykował, że ma za niski poziom... Jeżeli to widzisz, to wskaż. A jeżeli mój poprzedni post wziąłeś jako przytyk do siebie, to źle go zrozumiałeś, bo jest on raczej przytykiem do twojej nauczycielki...nivwusquorum pisze:Forum jest po to, aby pomagać ludziom z mniejszą wiedzą, a nie krytykowac że mają niski poziom.
PS. Przypominam, że maksymalna wielkośc offtopa wynosi 3 posty.
-
segal
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
zadanie nie mozliwe do wykonania ponieważ:
l. nieparzysta + l. nieparzysta + l. nieparzysta = l. nieparzysta,
a 12 jest liczbą parzystą. Chyba ze włozysz 1 worek do drugiego, co jest z kolei banalnie prostym rozwiazaniem jak na 6
Może się czepiam, ale nie wydaje mi się, aby ten post wnosił cokolwiek do tematu. Kasia
l. nieparzysta + l. nieparzysta + l. nieparzysta = l. nieparzysta,
a 12 jest liczbą parzystą. Chyba ze włozysz 1 worek do drugiego, co jest z kolei banalnie prostym rozwiazaniem jak na 6
Może się czepiam, ale nie wydaje mi się, aby ten post wnosił cokolwiek do tematu. Kasia
Ostatnio zmieniony 7 cze 2007, o 19:42 przez segal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vedxen
- Użytkownik

1. Można po prostu jeden woreczek zniszczyć i kupić nowy za 1 monetę. 12-1=11=3+1+7
2. Można włożyć do jednego 7, drugiego 5, a do ostatniego 0, chociaż ta opcja odpada, skoro 0 jest parzyste.
3. Można zgłosić się do Unii Europejskiej i najzwyczajniej w świecie poprosić o uznanie liczby 2 i jej wielokrotności jako liczb nieparzystych i sprawa z głowy. Jako, że wtedy 12=4+4+6 i każda z tych liczb będzie nieparzysta.
2. Można włożyć do jednego 7, drugiego 5, a do ostatniego 0, chociaż ta opcja odpada, skoro 0 jest parzyste.
3. Można zgłosić się do Unii Europejskiej i najzwyczajniej w świecie poprosić o uznanie liczby 2 i jej wielokrotności jako liczb nieparzystych i sprawa z głowy. Jako, że wtedy 12=4+4+6 i każda z tych liczb będzie nieparzysta.