Matura Jak było? Było trudne?
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
No to ja mam tak jak ty max, pisałeś, tylko, że ja nie patrzyłem czy to jest minimum czy maksimum, tylko po prostu policzyłem wartość dla \(\displaystyle{ 1 +\sqrt2}\)
-
profesorq
- Użytkownik

- Podziękował: 77 razy
mam pytanie co do 5, bo zle przepisałem sobie wzór ;/ i operowalem sobie caly czas na \(\displaystyle{ y=-x^2+6}\) no i wiadomo ze to wszystko zmienia, nawet wspolrzedne punktu c mam inaczej. Ale czy dostane jakies punkty za metode, niby nie dosedlem do konca ale porownywalem odcinki i tak dalej czy za to dostane cos punktow??
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
-
Amicus
- Użytkownik

a ja mam pytanie co do tego jak rozwiazaliscie zadanie z prawdopodobienstwem warunkowym i jak rozwialiscie kat z rombem bo widzialem tylko odpowiedzi bo tak poza tym to wszystkie rozwiazalem
z tym rombem to juz chyba wszystko obliczylem co mozna bylo ale nie kat
z tym rombem to juz chyba wszystko obliczylem co mozna bylo ale nie kat
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 16:17 przez Amicus, łącznie zmieniany 1 raz.
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
akurat prawdopodobieństwo to był banałek, korzystasz z wzoru:
\(\displaystyle{ P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(A\cap B)\\
P(A\cap B) = P(A) + P(B) - P(A\cup B)}\)
i dalej z tego, że: \(\displaystyle{ P(A\cup B)\leqslant 1}\)
a z rombem to wyliczasz sinusa i masz kąt, bo jest on kątem ostrym...
a z rombem to wyliczasz sinusa i masz kąt, bo jest on kątem ostrym...
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 16:18 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Amicus
- Użytkownik

to dobrze bo wlasnie tak napisalem to tylko nie rozwiazalem zadania z rombemmax pisze:no to akurat był banałek, korzystasz z wzoru:
________
Nie pisz na grubo bo to nieładnie...
jasny
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 16:46 przez Amicus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
duiner
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
mnie też to z rąbem z początku nie chciało wyjść, wkurzyłem się i zrobiłem z wzoru na sinus połowy kątu, ale tego wzoru nie było w tablicach. Uznadzą jak sobie go napisałem z pamięci?
-
kuba.bobas
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
powinni uznać, pytałem nauczycielki od matmy, ja też tam wykorzystałem wzór którego nie było w tablicach: P=1/2(a+b+c+d)*r
[ Dodano: 14 Maj 2007, 16:23 ]
Qrcze, myślałem że mam ponad 90%,a teraz jednak się troche rozczarowywuje, w sumie to nie zgadza mi się zadanie z logarytmami, najprawdopodobniej zrobiłem złą część wspólną :/ ile za takie coś odejmą mi punktów? No i 5 zadanie zrombałem, ech taki błąd jak na poziomie przedszkola, szkoda gadać Myślicie że jeśli zrobiłem rysunek, wyliczyłem punkt C i dałem warunki że boki mają być równe i że rzędna punktów A i B są takie same (i są to odcięte podstawione do wzoru paraboli) i zacząłem liczyć te warunki, ale się później wyrombałem to ile punktów dostane za coś takiego? Może jest tu jakiś egzaminator, albo ktoś kto się zna na ocenianiu.
[ Dodano: 14 Maj 2007, 16:23 ]
Qrcze, myślałem że mam ponad 90%,a teraz jednak się troche rozczarowywuje, w sumie to nie zgadza mi się zadanie z logarytmami, najprawdopodobniej zrobiłem złą część wspólną :/ ile za takie coś odejmą mi punktów? No i 5 zadanie zrombałem, ech taki błąd jak na poziomie przedszkola, szkoda gadać Myślicie że jeśli zrobiłem rysunek, wyliczyłem punkt C i dałem warunki że boki mają być równe i że rzędna punktów A i B są takie same (i są to odcięte podstawione do wzoru paraboli) i zacząłem liczyć te warunki, ale się później wyrombałem to ile punktów dostane za coś takiego? Może jest tu jakiś egzaminator, albo ktoś kto się zna na ocenianiu.
-
p4welo
- Użytkownik

A co z zadaniem 4 o tym trójkącie? Jakie powinny wyjść wartości cosinusa i sinusa?
A ja jestem totalnie zły na siebie po tej maturze... Nie dość że to zadanie z parametrem "m" zrobiłem dobrze i skreśliłem bo uznałem, że tu o coś innego chodzi to jeszcze źle policzyłem sume tego ciągu... ŻAL!!! mogę mieć jakieś
Totalna paranoja... z gegry na ktora sie ani troche nie uczylem moge miec wiecej niz z matmy na ktora kulem przez 3 lata... jestem tepakiem
Totalna paranoja... z gegry na ktora sie ani troche nie uczylem moge miec wiecej niz z matmy na ktora kulem przez 3 lata... jestem tepakiem
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 16:31 przez kajtek_m, łącznie zmieniany 1 raz.
-
profesorq
- Użytkownik

no z tym rombem to jakos od razu wpadlewm wysokosc=2r, noi trzeba skorzystać z dwóch wzorów na pole rombu z ah=a^2*sin(alfa) za h podstawiasz 2r, no i wyliczasz r, podstawiasz do pir^2 i korzystasz z podanego stosunku
-
Ambi
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
widzę, że nie ma osoby która czegoś by nie miała źle..
ja w pierwszym zamiast (-niesko, -3)u(3,+niesko) mam bo przeczytałem gdzie ma, a w pochodnej znak mi sie poj**ał i wyszło mi dla 1+sqrt(2) minimum zamiast maks.
ja w pierwszym zamiast (-niesko, -3)u(3,+niesko) mam bo przeczytałem gdzie ma, a w pochodnej znak mi sie poj**ał i wyszło mi dla 1+sqrt(2) minimum zamiast maks.
-
profesorq
- Użytkownik

to co mojego błedu to jeśli od razu na samym starcie zle przepisalem wzor funckji a pozniej tam zapisalem wpolrzedne punktu c, zapisalem warunki jakie maja spelniac A i B porownalem dlugosci odp odcinkow, ale nie skonczylem to dostane za taka probe jak myslicie ile pkt??
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Twierdzenie cosinusów i jedynka trygonometryczna. \(\displaystyle{ \cos x = \frac{7}{8}, \sin x = \frac{\sqrt{15}}{8}}\)p4welo pisze:A co z zadaniem 4 o tym trójkącie? Jakie powinny wyjść wartości cosinusa i sinusa?