Pieniądz

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Paweł
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Pieniądz

Post autor: Paweł »

Witam serdecznie wszystkich ekonomistów i nie tylko.

Moje zadanie polega na odpowiedzeniu na 4 pytanka. Oczywiście starałem się sam uporać z problemem, ale nie zawsze mi sie udawało. Dlatego proszę o pomoc.

1) Scharakteryzuj podstawowe funkcje pieniądza.

Wynalazłem jak do tej pory :

a)Miernika wartości – pieniądz sprowadza wartość towarów i usług do wspólnego mianownika i wyraża je w cenie; pieniądz staje się jednostką obrachunkowa i pełni ją idealnie i wyobrażeniowo (cena – pieniężne ustalenie wartości)

b)Środek cyrkulacji – pieniądz występuje realnie – w zamian za towar i usługę nabywca płaci określoną ilość pieniądza gotówkowo lub bezgotówkowo

c)Środek płatniczy – pieniądz realny; jest środkiem regulowania zobowiązań, wynikających nie tylko z tytułu obrotu towarowego ale i ze wszystkich innych tytułów, np. z tytułu umowy o pracę, podatków, kredytów, umów ubezpieczeniowych, itp.

d)Środek przechowywania wartości (tezauryzacji, gromadzenia skarbu) – jednostka gospodarująca jeśli nie wykorzysta natychmiast pieniądza otrzymanego w danej transakcji do dokonania płatności to pieniądz traktuje jako środek gromadzenia wartości.

Jakby czegoś brakowało to proszę o jakieś sugestie.

2)Dlaczego dzielimy zasób pieniądza na 3 grupy : \(\displaystyle{ M_1, M_2, M_3}\), i jakie rodzaje pieniądza wchodzą w ich skład?

Z drugą częścią pytania nie miałem problemów: Agregat M1 obejmuje gotówkę w obiegu oraz depozyty płatne na żądanie. Agregat M2 to agregat M1 powiększony o wkłady oszczędnościowe. Na agregat M3 składają się agregat M2 oraz depozyty terminowe.

Teraz pytanie: dlaczego je tak dzielimy?

3.Rezerwy obowiązkowe są rejestrowane w bilansie :

a)po stronie pasywów w banku komercyjnym
b)po stronie pasywów w banku centralnym
c)po stronie aktywów w banku komercyjnym
d)po stronie aktywów w banku centralnym

Uzasadnij prawidłową odpowiedź.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Pieniądz

Post autor: Lady Tilly »

2) Agregat M1 obejmuje gotówkę w obiegu oraz depozyty płatne na żądanie. Agregat M2 to agregat M1 powiększony o wkłady oszczędnościowe. Na agregat M3 składają się agregat M2 oraz depozyty terminowe. Dzięki takiemu podziałowi w dalszych operacjach mozliwe jest zastosowanie mnożnika bazy monetarnej. Dzięki temu wielkość podaży pieniądza może być istotnie zwiększona w wyniku działalności kredytowej banków komercyjnych.
SasQ
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Pieniądz

Post autor: SasQ »

Jeśli o pieniądzu mowa, to warto obejrzeć film "Pieniądz jako dług" [ang. "Money as debt"].
Tu jest z polskimi napisami:

Włos się na głowie jeży...
-=qrak=-
Użytkownik
Użytkownik

Pieniądz

Post autor: -=qrak=- »

Jeśli o pieniądzu mowa, to warto obejrzeć film "Pieniądz jako dług"

polecam rowniez...
ODPOWIEDZ