[dyskusja] matura 2007 i co dalej

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: PFloyd »

a mnie najbardziej zażyło pierwsze pytanie, to w którym miałem napisać ocenę... zbałamuciło mnie strasznie ale napisałem "niejednoznaczna." no i o dziadach pisałem... ale totalne głupoty nie mniej jednak o werterze pisałem pierdoły jeszcze bardziej kompromitujące i uzyskałem całe 58 % więc będzie
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Plant »

Ja też pisałem z "Dziadów". Może temat nie był łatwiejszy (niż porównanie), ale napewno ciekawszy Za to test dla mnie był beznadziejny, i to raczej nie dlatego że nie czytam ze zrozumieniem..
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: Calasilyar »

max, ja też pisałem oczywiście pierwszy temat, bo jak przeczytałem kilka pierwszych linijek tego wiersza to zwątpiłem. Szczerze mówiąc myslałem, że będzie duzo trudniejsze i dlatego się strasznie strachałem, ale teraz wiem, że zdałem (to najważniejsze) i myślę, że trochę punktów z interpretacji zyskałem. Kocham maturkę rozszerzoną, bo wcale nie trzeba znac lektur, tylko czytac ze zrozumieniem

PS. Na całą moją szkołę spotkałem tylko dwie osoby, które pisały drugi temat nieżle, co?
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 302 razy

Post autor: Vixy »

to porównanie mnie tez troszke przeraziło , ale i tak wybrałam temacik o matkach Najpierw scharakteryzowalam matke z przedwiosnia , potem z granicy i je porównałam Tylko ze tego porownania mam najmniej ale jakies punciki sie nazbieraja
hypnos007
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hypnos007 »

ja pisałem o matkach nigdy w życiu nie napisałem tak długiego wypracowania myślałem nawet czy atakować brudnopis, ale wkońcu zrezygnowałem a na maturce zdaje polski(podstawowy), angielski(rozszerzony), niemiecki(podstawowy), matematykę(rozszerzoną), geografię(rozszerzoną)... najbardziej chciałbym się dostać na UW na ekonomiczno-matematyczny, ale strasznie mało miejsc, drugie w kolejności jest SGH(i po to ten niemiecki ) pozdrowienia i powodzenia na kolejnych egzaminach
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: PFloyd »

a jest gdzieś model odpowiedzi? (nie chodzi mi o to pseudo-przykładowe wypracowanie niebieską czcinką)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: max »

Na cke nie ma, więc oficjalnie raczej nigdzie oficjalnie nie znajdziesz...
Calasilyar pisze:Na całą moją szkołę spotkałem tylko dwie osoby, które pisały drugi temat nieżle, co?
hmm, czyżby humaniści również wykazywali instynkt samozachowawczy? interesująca obserwacja...

Ale jak przeczytałem to przykładowe wypracowanko na pierwszy temat, to mi trochę humor się popsował... bo skupiłem się na języku opisu, a tu nichuchu o tym w przykładzie nie piszą... całe szczęście, że przeanalizowałem też kreację narratora - powinienem zdać...
Ostatnio zmieniony 4 maja 2007, o 19:56 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 94 razy

Post autor: Uzo »

hypnos007 pisze:drugie w kolejności jest SGH
hmmmmmm gdybym ja był w pierwszej klasie

a propos klucza
ja jeszcze nie spotkałem się z tym "normalnym" kluczem , jeśli się gdzieś pojawi to rzućcie link
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: Rafal88K »

Na cke też jest tylko przykład rozwiązania. Mogli by już klucz umieścić.

Co do wypracowania to oczywiście o matkach
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: baksio »

to jest właśnie "niby-klucz" i nic więcej CKE nie zamieści. A pisałem temat pierwszy.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 302 razy

Post autor: Vixy »

baksio odważny jesteś , dziady najgorsze co moze byc
Iron
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Iron »

CR - beznadzieja, ale odpowiedź to 1. pytania jest co najmniej dziwna... jak może być coś jednocześnie pozytywne i negatywne? Zawsze coś przeważa, skoro autorka pisała, że sytuacja nigdy nie była tak korzystna - to znaczy, że ocenia ją pozytywnie, przynajmniej dla mnie. Wprawdzie w dalszej części tekstu wymienia wady i negatywne aspekty... ehh... sam nie wiem, jak dla mnie nie może być ocena jakiegoś ogółu pozytywna i negatywna (0 i 1 = 0)... uważam, że przeczy to logice... ale to tylko moje skromne zdanie... temat oczywiście nr 2 , w Dziadach jeszcze bym zapomniał napisać, że wywożeni w kibitkach studenci są alegorią rzezi niewiniątek i punkty by poszły, a co xD
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 94 razy

Post autor: Uzo »

baksio pisze:o jest właśnie "niby-klucz" i nic więcej CKE nie zamieści.
to na jakiej podstawie będą nam oceniać wypracowania ?
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: sztuczne zęby »

Te co oni umieścili to tylko przykładowe odpowiedzi przecież. A ludzie którzy to sprawdzają są jak by nie było profesjonalistami i będą mieli wszystko szczegółowo wyjaśnione.
A co do 1 to podzielam zdanie Irona,, jak dla mnie tam autorka wyrażała się pozytywnie o tej sytuacji. A to odpowiedź co była podana jakoś mi nie pasuje.
Iron
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Iron »

Z tego co wiem, to przed maturą klucz układa garstka ludzi - wiadomo, matura musi być tajna. Ale teraz, po egzaminie za klucz biorą się weryfikatorzy i wymyślają, co jeszcze do niego pasuje i co uczniowie mogli powymyślać, znajdują ewentualne błędy i nieprecyzyjne sformułowania w tekście bądź w pytaniach, możliwości interpretacji itd./itp. Potem są jeszcze superweryfikatorzy... Natomiast czy oficjalny klucz będzie publicznie dostępny - pojęcia nie mam, z poprzedniej matury nie widziałem.
ODPOWIEDZ