Dana jest suma i ab+ac+... Ud., że co najmniej jedna z licz

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

Post autor: *Kasia »

Zadanie z XIII Drużynowych Zawodów Matematycznych 'Baltic Way'.

Niech a, b, c, d będą takimi liczbami rzeczywistymi, że:
\(\displaystyle{ a+b+c+d=-2,\\
ab+ac+ad+bc+bd+cd=0.}\)

Udowodnij, że co najmniej jedna z liczb a, b, c, d jest nie większa niż \(\displaystyle{ -1}\).

Próbowałam z nierówności między średnimi, ale nie udało się...
Prosiłabym o jakąś wskazówkę z czego skorzystać lub od czego zacząć, bo zadanie chciałabym rozwiązać (prawie) samodzielnie. ;)
olwe
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: olwe »

Nie wiem czy Ci to się przyda (pewnie to zauważyłaś), ale zauważ że \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} + c^{2} + d^{2} = 4}\) a jezeli |a|,|b|,|c|,|d| < 1 to mamy sprzeczność. Zatem wartość bezwzględna z jakiejś z tych liczb musi być większa od 1, zauważmy tez jakaś z liczb a,b,c,d musi być ujemna, pozostało wiec udowodnić, że liczba której wartość bezwględna jest > 1 jest ujemna.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Post autor: mol_ksiazkowy »

W tym sek! :razz: :idea: :arrow: :arrow: te wszystkie cztery liczby nie mogą leżaec w (-1,1)wszak ich suma kwadratow to cztery. A skoro jedna z nich - ta najwieksza =jest >1 , to ta najmiejsza jest....mniejsza od -1,
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik

mol_ksiazkowy, nie bardzo rozumiem dlaczego jeśli jedna z tych liczb jest większa od 1, to inna jest mniejsza od -1. Mógłbyś to rozwinąć?

olwe, sumę kwadratów zauważyłam, ale nie pomyślałam o skorzystaniu z modułu...

Mam takie rozwiązanie (jakby ktoś mógł sprawdzić):
Rozpisałam na cztery przypadki:
\(\displaystyle{ 1^o}\) Jedna z tych czterech liczb jest ujemna. Wtedy musi być ona niewiększa od \(\displaystyle{ -2}\) czyli teza prawdziwa.

\(\displaystyle{ 2^o}\) Dwie z tych liczb są ujemne. Wtedy co najmniej jedna jest niewiększa od \(\displaystyle{ -1}\). Teza prawdziwa.

\(\displaystyle{ 3^o}\) Trzy z tych liczb są ujemne.
\(\displaystyle{ 1'}\) Jeśli wszystkie trzy są większe od \(\displaystyle{ -1}\), to czwarta (nieujemna) musi być mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\). Sprzeczność z "modułami".
\(\displaystyle{ 2'}\) Co najmniej jedna z nich jest niewiększa od \(\displaystyle{ -1}\). Teza prawdziwa.

\(\displaystyle{ 4^o}\) Jeśli wszystkie są ujemne, to z "modułów" wynika, że co najmniej jedna z nich jest niewiększa od \(\displaystyle{ -1}\). Teza prawdziwa.

I, jak znam życie, jest jakiś prostszy sposób (bez rozpatrywania wszystkich przypadków). Jakby ktoś mógł podać...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Post autor: mol_ksiazkowy »

*Kasia napisała:
mol_ksiazkowy, nie bardzo rozumiem dlaczego jeśli jedna z tych liczb jest większa od 1, to inna jest mniejsza od -1. Mógłbyś to rozwinąć?
skoro juz wiemy, ze któraś z tych czterech liczb nie należy do (-1,1 ), a wiec albo jest 1. wteedy: a+b+c =-2 -d
asdasd
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: asdasd »

majaczycie tak ze az sie zarejestrowalem idzie natychmiast przez sprzecznosc z tozsamosci abela

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl
aha kasiu zanim uzyjesz nierownosci sprawdz jej warunki bo nierownosc dla srednich nie zajdzie ci dla ujemnych pozdro 600
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik

asdasd, korzystałam raczej ze średniej kwadratowej (chociaż poprawniejsze określenie brzmi "próbowałam korzystać"), więc w tym przypadku raczej znaki tych liczb nie są zbyt istotne. (chyba)
Miałeś na myśli ? Jeśli tak, to raczej i tak bym nie skorzystała...

mol_ksiazkowy, teraz rozumiem i rzeczywiście łatwiejsze i krótsze, bo są tylko dwa przypadki (ten i gdy są liczby: 1, 1, -1, -1).
asdasd
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: asdasd »

ej nie tożsamość abela $!=$ twierdzenie abela
ODPOWIEDZ