Kiedyś na kółku miałem takie fajne zadanie:
Udowodnij że konik stojący w rogu 64-polowej szachownicy nie może wyladować w przeciwległym rogu zaliczając po drodze każde pole, tylko jeden raz.
[Kombinatoryka] Zadanie z szachami
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Dziwne bo mnie udało się przejść całą szachownicę ruchem konika i wylądowałem w przeciwległym rogu... muszę to jeszcze sprawdzić i jak mi wyjdzie za 3 razem to wrzucę to tu.
Jednak nie wychodzi Pomyłka przy rysowaniu i tyle. Tylko jak wykazac ze się tego nie da w zaden sposob zrobic : ??:
Jednak nie wychodzi Pomyłka przy rysowaniu i tyle. Tylko jak wykazac ze się tego nie da w zaden sposob zrobic : ??:
-
Marcin88
- Użytkownik

Te dwa pola narożne są tego samego koloru, a za każdym ruchem skoczek zmienia kolor pola na którym stoi. Zatem po nieparzystej liczbie ruchów nie może skończyć na polu tego samego koloru.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
(...) Zgadza się jakby na to nie patrzeć... Że też sam na to nie wpadłemMarcin88 pisze:Te dwa pola narożne są tego samego koloru, a za każdym ruchem skoczek zmienia kolor pola na którym stoi. Zatem po nieparzystej liczbie ruchów nie może skończyć na polu tego samego koloru.
-
mastermind
- Użytkownik

bo szachownica ma 64 pola, pomysl co byloby dla szachownicy o boku np. 7