Dziwna granica do policzenia :/
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}\cdot n!}}\)
Mam do policzenia taką granicę, nie za bardzo wiem jak to zrobić ;/ , probowałem z kryterium A'Dalemberta ,ale niestety wychodzi szereg rozbieżny e/2 i innych pomysłów brak.Byłbym wdzięczny za pomoc.
P.S :Zapomniałem dodać n dąży do nieskończoności
Nie wolno wklejac skanów! Calasilyar
Mam do policzenia taką granicę, nie za bardzo wiem jak to zrobić ;/ , probowałem z kryterium A'Dalemberta ,ale niestety wychodzi szereg rozbieżny e/2 i innych pomysłów brak.Byłbym wdzięczny za pomoc.
P.S :Zapomniałem dodać n dąży do nieskończoności
Nie wolno wklejac skanów! Calasilyar
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, o 12:42 przez wasyl19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kawaii
- Użytkownik

musisz. zapisac inaczej ta granice mianowicie zapisz to jako 1 przez coś. I wtedy oblicz zbieznosc tego szeregu, zapewne wyjdzie ci, ze jest on zbiezny. Czyli granica "coś" jest rowna zero. A granica 1 przez "zero" to nieskonczonosc. I taki jest wynik.
- bolo
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Przecież to jest zwykła granica. Wykorzystaj szacowanie Stirlinga dla bardzo dużych \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ n!\approx ft(\frac{n}{e}\right)^{n}}\)
\(\displaystyle{ n!\approx ft(\frac{n}{e}\right)^{n}}\)
-
kawaii
- Użytkownik

szacować to sobie można tylko czasem. Nie każdy prowadzący lubi coś takiego. Wtedy może ci powiedzieć tak: Prosze mi udowodnić coś takiego.
Zrób tak jak ja powiedziałem, to jest metoda którą się robi ten ciąg.
Zrób tak jak ja powiedziałem, to jest metoda którą się robi ten ciąg.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kryterium jest proste, jeżeli \(\displaystyle{ \lim \limits_{n \to +\infty} \frac{a_{n+1}}{a_{n}} < 1}\), to \(\displaystyle{ \lim \limits_{n \to +\infty} a_{n} = 0}\)
I na kurze oko widać, że tak tutaj wyjść powinno.
I na kurze oko widać, że tak tutaj wyjść powinno.
-
kawaii
- Użytkownik

No przecież chłopak napisał, że z kryterium Dalembarta wychodzi mu rozbieżny. Zatem, jeśli tak jest, to twoja uwaga nie ma sensu, a jeśli on źle zastosował kryterium Dalembarta to już sam se jest winien.
-
kawaii
- Użytkownik

Sprawdziłem, dobrze powiedział. Z kryterium Dalembarta nie mozna tu skorzystac. Bo wychodzi e/2
- bolo
- Użytkownik

Właśnie, badanie z d'Alemberta oraz korzystając z warunku koniecznego zbieżności szeregów w tym przypadku jest niewystarczające. Możemy wziąć dowolny szereg rozbieżny, ale granica wyrazu ogólnego może być właściwa (np. szereg \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}}\)) lub niewłaściwa. Korzystając z propozycji (Stirling) od razu widzimy, że granica jest niewłaściwa:wasyl19 pisze:probowałem z kryterium A'Dalemberta ,ale niestety wychodzi szereg rozbieżny e/2 i innych pomysłów brak.Byłbym wdzięczny za pomoc.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}n!}=\lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}\left(\frac{n}{e}\right)^{n}}=\lim\limits_{n\to\infty}\left(\frac{e}{2}\right)^{n}=+\infty}\)
-
kawaii
- Użytkownik

No ale niekoniecznie, kazdy kto tu zaglada to studuje matematyke, i nie kocznie musi znać albo się nagle uczyć czegoś takiego. Lepiej znać dojście do rozwiązania poprzez metody które się zna.
- g
- Użytkownik

to przejscie jest oczywiscie zle, bo \(\displaystyle{ \lim {n^n \over e^n n!} \neq 1}\).bolo pisze:\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}n!}=\lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}\left(\frac{n}{e}\right)^{n}}}\)
- bolo
- Użytkownik

Słuszna uwaga, powinienem jeszcze dopisać \(\displaystyle{ \sqrt{2\pi n}}\), więc poprawniej wyglądałoby to tak:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}\sqrt{2\pi n}\left(\frac{n}{e}\right)^{n}}}\)
Skleroza nie boli
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{n}}{2^{n}\sqrt{2\pi n}\left(\frac{n}{e}\right)^{n}}}\)
Skleroza nie boli
-
spajder
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
nie łatwiej po prostu zbadać zbieżność:
\(\displaystyle{ \sum{\frac{2^nn!}{n^n}}}\)
zarówno z Alemberta jak i z Cauchy'ego (tutaj trochę problemów z silnią, ale można sobie poradzić) wychodzi zbieżny. Dodając do tego dodatmość wszyskich wyrazów szeregu:
\(\displaystyle{ \lim\frac{n^n}{2^nn!}=\infty}\)
oszacowanie może i jest dobre, ale np. mój wykładowca by go nie przyjął bez pożądnego dowodu, a w tym wypadku szybciej chyba zrobić tak, jak mówię
\(\displaystyle{ \sum{\frac{2^nn!}{n^n}}}\)
zarówno z Alemberta jak i z Cauchy'ego (tutaj trochę problemów z silnią, ale można sobie poradzić) wychodzi zbieżny. Dodając do tego dodatmość wszyskich wyrazów szeregu:
\(\displaystyle{ \lim\frac{n^n}{2^nn!}=\infty}\)
oszacowanie może i jest dobre, ale np. mój wykładowca by go nie przyjął bez pożądnego dowodu, a w tym wypadku szybciej chyba zrobić tak, jak mówię