Matematyka ubezpieczeń życiowych

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
studentkaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2020, o 12:48
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Matematyka ubezpieczeń życiowych

Post autor: studentkaK »

Mam problem z zadaniem z matematyki ubezpieczeń życiowych, bardzo proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.

zadanie:
W populacji A śmiertelnością rządzi prawo z wiekiem granicznym \(\displaystyle{ \omega = 100}\) takie, że dla \(\displaystyle{ x < 100}\) mamy wzór

\(\displaystyle{ E(T(x)) = \frac{100 - x}{1,7}}\).

W populacji B intensywość śmiertelności jest większa o 20% niż w populacji A w każdej kategorii wieku tzn.

\(\displaystyle{ \mu^{(B)}_{x} = 1,2\mu^{(A)}_{x}}\) dla \(\displaystyle{ x < 100}\).

Oblicz \(\displaystyle{ E(T(\overline3\overline0\overline:\overline3\overline0)}\) przy założeniu, że para 30-latków została wybrana po jednej osobie z każdej populacji i że ich życia są niezależne.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, o 13:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
ODPOWIEDZ